Partij van de Arbeid, waar ging het mis? Het verketteren (6)

Frits Bosch schrijft deze zomer een feuilleton over hoe het zo faliekant mis kon gaan met de PvdA, ooit één van Neerlands grootste partijen en nu onbetekenend wegkwijnend in de oppositie. Vandaag deel 6: over hoe links mensen verkettert. “Socialisten zijn reuze leuke mensen,” vindt Frits: “Maar je moet ze niet tegen je hebben. Want voor je het weet word je voor racist en xenofoob uitgescholden.”

De PvdA wil afstand nemen van het liberale denken. Maar de partij heeft nog geen goed verhaal. Enkel afstand nemen van het liberale gedachtegoed is wel erg mager. Hoe is het gekomen dat de ooit machtige sociaal democraten zo in de lappenmand verkeren? Introspectie is geen sterk punt van de PvdA. Frits Bosch gaat de partij hierbij helpen en duikt in hun interessante geschiedenis in een aantal afleveringen. Vandaag deel 6: het verketteren.

Verketteren kunnen we goed…

Politiek rechts en links waren traditioneel noties die verband hielden met sociaal-economische opvattingen, zoals de verzorgingsstaat en de vrije markt economie. De verzorgingsstaat was goeddeels afgerond, dus dat onderscheid voldeed niet meer. In rap tempo werden nieuwe etiketten gedrukt, en aan de die drukpers stonden de sociaal-democraten.

Het was allemaal niet zo moeilijk wat nieuw links was: voor ontwikkelingshulp, voor China, voor de DDR, voor massa-immigratie, voor Europese integratie, tegen nationalisme, etcetera. Eenieder die dit anders zag was rechts, of nog liever: extreem-rechts. Er wordt nog steeds driftig met die etiketten geplakt. Bijvoorbeeld door Jeroen Dijsselbloem, die iedereen die sceptisch is over verdergaande integratie in Europees verband beticht “tegen Europa en extreem rechts” te zijn, vooral “extreem.”

Deze minderwaardige trant van discussiëren werd gemeengoed vanuit een gerechtvaardigde vanzelfsprekendheid. Onzindelijk redeneren zit diep verankerd in de Nederlandse sociaal-democratie. Willem Drees en Joop den Uyl werden voor rechts versleten, hoewel geen PvdA’er het waagde om dit hardop te zeggen. Veel zotter kan het niet worden zou je denken, maar dat kon het toch wel naar later bleek.

Onderbuikgevoelens, wie heeft ze niet

De nieuwe lijn van links was gericht op ontwikkelingslanden en Europa. De signatuur was kosmopolitisch, weg van nationalisme, hetgeen soms zelfs op één lijn werd gesteld met fascisme. Deze internationale oriëntatie viel samen met de (neo-)liberale lijn van rechts om ruimbaan te verlenen aan multinationals. Bedrijven als bijvoorbeeld Shell, Unilever, Philips, Akzo, Ahold, DSM, Heineken en diverse grootbanken profiteerden volop hiervan. De in dit opzicht samenvallende ontwikkelingen leidden tot het faciliteren van het internationale bedrijfsleven door fiscalisten (‘belastingontwijking’ via taxhavens), accountants, advocaten, consultants, wetenschap en de ondersteunende bureaucratie in den brede.

Wat ooit elite was en rechts, ging zich met de veren van links tooien. Deze hoog opgeleide bovenlaag van de maatschappij ging al globaliserend en kosmopolitiserend naar links. Dit ging en gaat met de nodige arrogantie gepaard versus degenen die vooral nationale belangen in het vizier hadden, zoals Den Uyl en Schaefer. Er werd verontwaardigd neergekeken op de gedachten van ‘achterblijvers’, de laagopgeleiden en middenklassers, wier inkomens relatief steeds verder achterbleven. De ‘elite’ begreep hen niet en wilde hen ook niet begrijpen. De term ‘onderbuikgevoel’ werd een geliefkoosde uitdrukking.

Socialisten zijn reuze leuke mensen, maar je moet ze niet tegen je hebben, want voor je het weet word je voor racist en xenofoob uitgescholden. Wederom werd de voormalige achterban daarop aangekeken. Dit lijkt niet het beste recept om hoog te scoren in de peilingen. En dat deden sociaal-democraten ook niet, maar ze gingen ijzerenheinig ermee door. Bord voor de kop, maar wie niet luisteren wil, moet voelen.

Zelfonderzoek, maar vandaag even niet

All things must pass’ zong George Harrison in 1970 en dat deden ze ook. De vroeger gangbare politieke termen ‘rechts’ en ‘links’ verloren hun inhoud. In feite zijn ze van plaats verwisseld. Links staat voor behoudend, rechts voor systeem- en cultuurkritisch. Links werd synoniem voor hoger opgeleid, regentesk en professioneel. Links staat tegenwoordig ook voor weinig interesse in de noden van de lagere klasse en de toenemende inkomensongelijkheid. Het beste bewijs daarvoor is dat de linkse partijen tijdens de verkiezingen van 2017 massaal verloren, vooral bij lager betaalden.

Rechts lijkt voor de belangen van lagere- en middenklasse te staan. Nieuw Links was de kraamkamer van ‘politiek correct denken’ en ‘de linkse kerk’. Mensen die anders dachten werden fel onderuit gehaald door de media. De economie draait goed, maar de sfeer in het land denderde sinds de eeuwwisseling achteruit. Logischerwijze heeft de PvdA het nodige zelfonderzoek gedaan naar de rampzalige verkiezingsuitslag. De slechte voorbereiding van de campagne en de strijd tussen Lodewijk Asscher en Diederik Samsom zouden debet zijn geweest aan de verkiezingsuitslag. Voormalig PvdA-minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem wijt de opkomst van populisten aan de financiële crises. Hij zal zelf wel geweten hebben dat dit onzin is. Een schrale troost: de beschreven ontwikkeling voor sociaal democraten doet zich niet alleen in Nederland voor, maar in de gehele Westerse wereld.

Delen 1, 2, 3, 4 en 5 van de feuilleton zijn hier te lezen.

Frits Bosch, auteur van “Risico als obsessie, “Dat is het risico”, “Wereld op een keerpunt” “Onbehagen bij de elite, “Schaft ook Nederland zich af?en “Feminisme op de werkvloer.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

14 reacties

 1. Blondie

  De PvdA heeft Nederland in eerste instantie weggeven aan de zogenaamde thuis landen rondom de Middellandse zee.
  Joop den Uyl door blijven werven van gastarbeiders terwijl er geen vraag meer was.
  De gezinshereniging met een komplete verblijfsstatus voor alle gezinsleden.
  Kinderbijslag en uitkeringen naar het thuisland.
  Extreme vertroeteling van de gastarbeiders.
  Niets verplicht alles vrijblijvend.

  1. deZwaluw

   Blondie: scherp gezien.
   En deze idioterie is bekostigd uit aardgasbaten, verkopen van nutsbedrijven en het vergroten van de staatsschuld. De VVD heeft hier dapper aan meegeholpen. Gezamelijk hebben zij Nederland naar de afgrond gevoerd. Rutte heeft de afgelopen jaren het ravijn alleen maar dieper gemaakt. De PvdA was daarbij overbodig en dat blijft zo. Geen bestaansrecht meer voor de PvdA in een land dat volgens Rutte geen bestaansrecht heeft. (een EU-provincie, behorend bij de Duitse deelstaat)

 2. Eppo123

  Wie stemden er op de PvdA? Het ging o.a. om de traditioneel arbeider, maar die kreeg het steeds beter en ontdekte dat het derhalve slimmer was om VVD te gaan stemmen. Een andere PvdA kiezer, was degene die in zijn achterstandswijk, met steeds meer buitenlanders te maken kreeg. I.t.t. wat de linkse politici beweerden, was dat geen verrijking van onze samenleving. Het leidde bv. tot meer criminaliteit en verval. Deze groep stemmers ging over naar de PVV. Dan had je nog de echte arbeider, die zocht zijn heil meer in de SP. Dan heb je een groep ‘intelligent’ links, zij voelden zich meer thuis bij een partij als Groen Links. Tja wie blijft er dan nog over, om op de PvdA te stemmen?

 3. SubTec

  PvdA was een grote partij omdat ze massaal stemvee importeerde die samen met de NL arbeider in het begin nog voor veel stemmen zorgden.
  Met agressieve politieke correctheid werd geprobeerd iedere tegenstand op deze extreem dure en schadelijk stemvee-import de kop in te drukken.
  Dit werd zo agressief gedaan dat de Nederlandse arbeider, die het meest van deze zeer schadelijke stemimport te lijden hadden, op rechtse partijen als PVV ging stemmen.

 4. AidemediA

  pvda. Dat is geen linkse partij meer. Dat zij salon socialisten. Wat te denken van Kok, Asscher, Nosmas, Pronk, Vermeend, Timmermans, Cohen, van Dam, Rottenberg, Bos, om er een paar te noemen. Deze lui hebben Nederland naar de klote geholpen. De gewone man/vrouw kon de pest krijgen. Ontslag versoepeling, Flexwerkers, massa immigratie, EU, enz, enz. De samenwerking met de vvd is de druppel geweest die voor de ondergang van deze partij heeft gezorgd. Als je Asscher en consorten nu bezig ziet is het tenenkrommend. Ze vallen de huidige regering aan over zaken die zij zelf in het vorige kabinet ingevoerd hebben. Volksverlakkers zijn het. Opdoeken van de pvda is een goed plan.

 5. Yoyo

  Het ging al mis bij Ome Joop den Uyl.
  Kom maar binnen met knecht- beleid toentertijd, en slappe-hap mentaliteit, het geld werd met bakken over de schutting gegooid.

  Buiten Drees kan ik geen pvda’ er noemen die daadkrachtig en echt integer was.

  Negatieve uitschieters te over, dat wel.

  Kok, Cohen, Asscher, Melkert enz enz.

  1. Yoyo

   Oh sorry, Ik vergat de allerergste van het socialisten- spul: Frenske Timmermans nu far het dieptepunt in de pvda- geschiedenis.

 6. Bilderberg

  Dit heeft alles te maken met de verzuiling in het verleden. Iedereen leefde vroeger in zijn eigen gemeenschappelijke bubbel. De katholieken in de katholieke voetbalvereniging de protestanten in de christelijke vereniging. De Dominee en de pastoor predikten hel en verdoemenis wanneer je niet volgens je geloof stemde.
  De socialisten waren de arbeiders die hebben gestreden voor goede beloning, normale werkweken enz.
  Na de verzuiling trad de polarisatie op, je bent nu een linkse rat of je bent een fascist.
  Ik weet niet waar we beter met zijn

 7. NEXIT.

  Een kopstuk van de pvda sprak over kutmarokkanen. Als de burger dit doet worden de burgers vergruisd door de pvda

  Walgelijke club regenten de pvda

  stem sociaal stem PVV

 8. rujoleki

  Pvda? Dat zijn de nieuwe nsbers. Houden van de islam en de asielparasieten. Ook de EU vinden zij geweldig die vuile verraders.!

 9. Bes Tolen

  Blondie. Die PvdA zat niet eens in de regering maar wel de KVP. De illegale toestanden zijn steeds door de politiek toegelaten. Amsterdam voorop. Dat gebeurt tot op de dag van vandaag. Daar werkt half Nederland aan mee. Gewoon stomme idioten en geen fatsoenlijke leiding in dit land. Gezinshereniging is van 1979 CDA VVD. Toen dadelijk al corrupt. Inderdaad extreme vertroeteling en vrijblijvendheid.

 10. Bes Tolen

  In de PvdA zijn drie groepen de baas geworden. Allereerst de communisten, die met Kok de PvdA binnen zijn gewandeld. Een groep ex CPN. Dat soort mocht eerder geen lid worden. Ook niet bij FNV. Vervolgens de extremisten meest uit allerlei christelijke organisaties maar ook rechtstreeks uit kerken. Allerlei dubieuze vaak etnische groepen zijn zo binnen gehaald. Illegaal maar dezen werden hier niet als illegaal behandeld maar als legaal. Dat gaat al om honderdduizenden. Dan heb ik nog niet eens over wat internationaal gebeurde. Heel grote invloed (ruwheid is in hun voordeel) van (gesubsidieerde) organsaties voor vreemdelingen waaronder ook arbeiders. Dat soort groepen hebben sinds zo 1980 er inderdaad alles aan gedaan het land kapot te maken. Dat lukt wel.

 11. harte385

  Het is mis gegaan omdat met zich tegen het volk heeft gekeerd, en dit gaat ook gebeuren met de huidige coalitie.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.