Partij van de Arbeid, waar ging het mis? Links lullen, rechts vullen (7)

Frits Bosch schrijft deze zomer een feuilleton over hoe het zo faliekant mis kon gaan met de PvdA, ooit één van Neerlands grootste partijen en nu onbetekenend wegkwijnend in de oppositie. Vandaag deel 7: hoe PvdA’ers hun rode veren terstond verliezen zodra ze in aanmerking komen voor een baan waarmee je schathemeltjerijk kan worden. En als ze al niet ‘rechts aan het vullen’ zijn, dan besturen ze als wolven in schaapskleren wel een grote stad van Nederland…

De PvdA wil afstand nemen van het liberale denken. Maar de partij heeft nog geen goed verhaal. Enkel afstand nemen van het liberale gedachtegoed is wel erg mager. Hoe is het gekomen dat de ooit machtige sociaal democraten zo in de lappenmand verkeren? Introspectie is geen sterk punt van de PvdA. Frits Bosch gaat de partij hierbij helpen en duikt in hun interessante geschiedenis in een aantal afleveringen. Vandaag deel 7: Links lullen, rechts vullen.

Links lullen, rechts vullen, dat is onze specialiteit!

Stagnatie van lagere inkomensgroepen deed zich voor terwijl de reële inkomens van ‘s werelds 10 procent hoogste inkomens met 60 procent stegen sinds het midden van de jaren zeventig. In die tijd kwam de kreet “links lullen, rechts vullen” in zwang naar aanleiding van de lange rij mensen die zich ‘links’ noemden, maar hun zakken ‘rechts’ wisten te vullen. Pregnant voorbeeld hiervan werd de socioloog Bram Peper, PvdA’er en burgemeester van Rotterdam, zoon van een metaalbewerker, 12 jaar lang getrouwd met de fanatieke VVD’er Neelie Kroes. Peper kwam, – al dan niet terecht – , in een kwaad daglicht te staan vanwege de ‘bonnetjesaffaire’.

Bij extremere inkomens had oud-premier Wim Kok het over ‘exhibitionistische zelfverrijking’. Terwijl deze voormalige vakbondsman, PvdA’er en ooit fel socialistisch spreker op het Malieveld in Den Haag, later zelf al te graag aanschoof als lid van de Raad van Commissarissen bij multinationals. Links lullen, rechts vullen, was zijn specialiteit. De FNV vindt al jaren dat een bestuursvoorzitter niet meer mag verdienen dan twintig keer het salaris van de laagst betaalde werknemer. CEO’s van grote bedrijven verdienen nu veelal meer dan honderd keer modaal. Is het dan een wonder dat niet meer geloofd wordt dat de ‘gewone man’ eerlijk deelt in de welvaart.?

Een fantastische burgemeester!

De lange stoet PvdA burgemeesters – d’Aily, Van Hall, Samkalden, Polak, Schelto Patijn, Van Thijn, Cohen en Van der Laan – hebben weinig goeds gedaan in Amsterdam. Nederlands wordt in de Amsterdamse binnenstad amper nog gesproken. De observaties van Wim Pijbes (ex-directeur van het Rijksmuseum): maak een einde aan de ambulante straathandel en het daarmee samenhangende zwerfvuil, pak de ‘levensgevaarlijke’ illegale shortstay-kamerverhuur aan en doe iets aan het taxivervoer en de ‘meest vervuilende vorm van toerisme’: de cruisevaart. Ik vul aan: verplaats scooters naar de weg of houd ze uit de binnenstad. Van de Laan maakte het bont met de affaire-Saadia Ait-Taleb.

Bij het scheiden van de markt benoemde de PvdA Marcouch tot burgemeester in Arnhem. Hij is voorstander van een Berufsverbot, voorstander van discriminatie via streven naar diversiteit, liefhebber van dr. Yusuf al-Qaradawi, de ideoloog van de Moslimbroederschap. Marcouch is sharia-adept en voorstander van hoofddoekjes bij de politie. Toegegeven, ‘zo iemand’, een duikboot, is tegenwoordig uitmuntend gekwalificeerd om burgemeester van een grote stad in Nederland te worden…

Delen 1, 2, 3, 4, 5 en 6 van de feuilleton zijn hier te lezen.

Frits Bosch, auteur van “Risico als obsessie, “Dat is het risico”, “Wereld op een keerpunt” “Onbehagen bij de elite, “Schaft ook Nederland zich af?en “Feminisme op de werkvloer.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

10 reacties

 1. Kretoloog

  Inderdaad, de gevleugelde uitspraak “Links lukken, rechts vullen” lijkt gemaakt voor de PvdA-er. Er zijn er nogal wat, die hun zakken flink gespekt hebben. Een wel erg uitgesproken voorbeeld is PvdA-er Marcel van Dam, die werd zelfs landgoedeigenaar (en prompt lid van de SP).

  Baantjes in besturen van de zorg, woningstichtingen en onderwijs zijn erg populair onder PvdA-ers. En steevast regelen ze het zo dat ze ver boven de Balkenende-norm verdienen. Soms is zelfs dat nog niet genoeg en frauderen ze er lustig op los met overheidsgeld. Bv. Erik Staal van Vestia die een paar miljard (!) verduisterde.

  Daarom: vertrouw nooit een PvdA-er.
  Hij/zij bedondert je waar je bij staat.

 2. Gebande3

  Marcouch is sharia-adept

  Frits heeft zijn beste leugen tot het laatste bewaard.

  1. Ernest Stern

   Frits is inderdaad een fantast en leugenaar.

   Triest dat deze zwetsmeier een podium krijgt op DDS.

   1. NEXIT.

    als een tar – rel zoals jij mag posten mag iedereen posten

 3. Hardline

  De grootste vervuiler op DDS, Ernest Stern , verwijt de auteur een “fantast en leugenaar” te zijn.
  Dit komt van iemand, gezien de enorme hoeveelheid aan Nick, die zelf niet echt gewenst is en een loopje neemt met de waarheid.

  De persoon heeft een enorm flatgebouw voor zijn getraumatiseerde persoonlijkheid. Ondanks minimaal 3 persoonlijkheidstoornissen geeft Multatuli/Faulkner/Austen nog steeds niet op

  Maar gelukkig krijgt Ernest ,de zwetsmeier pur sang, nog steeds een podium.

  1. Ernest Stern

   Hardline is een echte kenner van de wereldliteratuur. Dat merk je aan alles.

   1. NEXIT.

    zegt de nationale stront vlek , kom er maar in henkie

 4. Logica

  De PvdA denkt inderdaad alleen maar aan macht. De voorbeelden in dit stuk heb ik al tig keer geschreven. Ik ken mensen die PvdA stemmen maar die doen dat uit gewoonte. Wijs je ze op het gegraai en het demoniseren van Pim, Baudet of Wilders, dan zeggen ze slechts: oh ja…

  De PvdA komt op voor allochtonen omdat ze hun stemmen nodig hebben. Dat is de enige reden. Wat ze echt van Marokkanen vinden? Spekman: je moet ze vernederen, Cohen: kutmarokkanen en de ergste misschien wel, want dat betreft alle Marokkanen is Samson: criminaliteit zit in de genen van Marokkanen. Hoeveel bewijs wil je nog meer hebben.

 5. M. Brandenburg

  Ik begrijp de uitspraak links lullen, rechts vullen niet zo.

  Immers ze lullen links en vullen of links met belastinggeld hun zakken via de op belastinggeld drijven de organisaties of NGO’s of ze vullen hun zakken bij een commercieel bedrijf nadat zij tijdens hun politieke carriere de deur voor deze bedrijven heeft opengezet in ruil voor cadeautjes en dergelijke, dat is allemaal keihard links en zijn de normaalste zaken in links geleide landen.

 6. Edjan

  Ik weet nog dat “links” lang geleden vóór de verheffing van de arbeider was en dientengevolge tegen de rijke elite: de politieke bonzen van de liberalen en confessionelen, ook tegen de top van het internationale bedrijfsleven en de grote banken.
  Maar the times they are a changing ….
  Sinds 1965, sinds nieuw links, is “links” vóór de mohammedanen, de negers en de vrouwen. En werkt eensgezind samen met dezelfde elite die ze eerst bestreden. Links heeft zich aangesloten bij de elite, links is elitair geworden. Bij “links” zitten tegenwoordig ook heel andere mensen dan 50 jaar geleden. Ze zijn nu “hoogopgeleid” en verdienen goed.
  En ze sturen “missionarissen” naar bladen als DDS in de hoop om wat populisten te bekeren en zo hun ziel te redden ….

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.