De Jonge bevestigt: komende dagen komt er géén regionale avondklok

Minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge heeft zojuist bevestigd dat er de komende dagen geen regionale avondklok van kracht zal zijn. De optie blijft wel op tafel liggen, mocht het later alsnog nodig blijken.

Vanwege het feit dat de besmettingscijfers in bepaalde regio’s (Rotterdam, Dordrecht en Twente) nog steeds erg hoog zijn, kwam het kabinet met een mogelijke maatregel van een avondklok. Gelukkig zijn de cijfers ook daar aan het dalen en lijkt het invoeren van die draconische maatregel daarmee voorlopig afgewend.

Het vreemde aan dit hele gebeuren is dat het kabinet die maatregel überhaupt serieus overweegt. Vanaf maart, toen de coronacrisis net begon, durfde het kabinet het maar nauwelijks aan om in te grijpen. Overal moest draagvlak voor zijn en anders moest dat eerst gecreëerd worden. Dat is ook de reden dat ze tijdens de eerste golf aanstuurden op een reproductiegetal van 0,9: nét genoeg om het virus er langzaam onder te krijgen, maar het moest allemaal nog wel leuk blijven.

Dat is toch een enorm contrast met deze maatregel, die vanuit iedere hoek wordt overladen met kritiek! Premier Rutte ziet de maatregel niet zitten. Minister Grapperhaus vindt de maatregel te heftig. De PVV is kritisch. D66 twijfelt aan de effectiviteit ervan. Zelfs RIVM-baas Jaap van Dissel is niet volledig overtuigd (al zegt dat ook weer niet zó veel).

Het lijkt er dus op dat het nu wel héél erg mis moet gaan voordat Nederland alsnog over zal gaan op de regionale avondklok. Als de besmettingscijfers blijven dalen dan zitten we goed. En als ze onverhoopt toch weer stijgen, dan is die maatregel niet iets wat ze zomaar af zullen kondigen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

5 reacties

 1. Kretoloog

  Zelfs CDA-ers trekken hun handen af van minister de Jonghe en noemen zijn beleid debiel. Deze minister wordt overeind gehouden door premier Rutte en minister van Ark. Want beide VVD-ers zijn bang dat bij een vertrek van De Jonghe zij de schuld krijgen van de falende Corona-aanpak.

 2. hans-e-pans

  Als dit waar is denk ik dat het voor Hugo de J. vreselijk om te ervaren dat o.a. je eigen patij/fractiegenoten achter je rug zo over je praten.

  Je krijgt waar je recht op hebt, denk ik dan maar.

  1. Willem Bever

   En een leuke bijkomstig gevolg kan zijn dat hugoootje het natuurlijk niet leuk gaat vinden dat hij overal de schuld van krijgt en straks nog zijn kant van het verhaal gaat vertellen
   ja flutte je moet steeds vaker boos gaan worden vrees ik

 3. Steven Opti

  Ohhhh, we zijn lief geweest en worden niet nóg verder de dicratuur ingedrukt. Schandalig al deze beslissingen. Een avondklok?? Zijn we in oorlog dan? Kappen ermee en redt het MKB.

 4. Willem Bever

  Misschien was het even kijken naar de reacties.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.