Peilingen! Na Illegale avondklok nóg een pets voor de VVD, terwijl de PVV profiteert: +2 zetels

In de nieuwe zetelpeiling van EenVandaag, in samenwerking met Ipsos, komt de VVD lager uit ten opzichte van de vorige peilingen, van 40 naar 38 (-2). De PVV lijkt echter te profiteren en stijgt juist, met 2 zetels naar 22.

De peilingen laten bij de overige partijen nauwelijks een verschuiving zien: GroenLinks daalt licht met 1 zetel; de SP krijgt er, net als de PvdD, eentje bij. En; JA21 van Joost Eerdmans en Annabel Nanninga staat nog maar nauwelijks in de grafiek met slechts 1 zetel.

De grootste klap, en dat is al niet zo’n grote, is voor de VVD en ten gunste van de PVV. Die electorale nederlaag volgt op  de rechterlijke uitspraak over de avondklokmaatregel. Twee genante klappen voor de partij van Mark Rutte op één dag, dus. Geert Wilders, aan de andere kant, heeft een topdag en stijgt naar 22. De PVV is weer alleen de twee partij van het land, en hoeft het CDA niet meer naast zich te dulden.

Op het eerste gezicht lijkt dat allemaal niet zo spannend, maar schijn bedriegt. De Nederlandse Staat is namelijk in hoger beroep gegaan om ervoor te zorgen dat de maatregel alsnog van kracht kan blijven. De kans zit er dik in dat kiezers de avondklokmaatregel nu niet alleen als illegaal, maar ook als disproportioneel zijn gaan beschouwen.

En dan zijn die twee verloren zeteltjes voor Mark Rutte en zijn VVD echt nog maar het begin: het demissionaire kabinet dat nu pleit voor de herinvoering ervan zou best eens een reden kunnen zijn voor veel kiezers om de VVD hier nog veel harder op af te rekenen. Als het hoger beroep van de Staat niets uithaalt is de maatregel dus inderdaad onomstreden illegaal, wat negatief afstraalt op de VVD.

Maar als de maatregel wél van kracht blijft, kan dit óók negatief afstralen op de VVD. Deze eerste daling van zetels in de peilingen zou dus het officiële begin kunnen betekenen van een neerwaartse trend voor Rutte zijn partij. Zijn club kan zich dus nog schrap zetten voor vier angstvallige weken, met de verkiezingen inmiddels in zicht!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

40 reacties

 1. Appelstroop

  Bedankt viruswaarheid voor het aanspannen van de rechtzaak, verder zijn het nog steeds wappies, maar hierin hadden ze gewoon gelijk.

  Zometeen persconferentie live van beteuterde Rutte en Grapperhaus:
  h**ps://www.youtube.com/watch?v=bm7OSwkj0_I

  1. Vrijedenkert

   Helemaal mee eens! Gewoon gezond verstand gebruiken en niet gaan feesten op straat maar gewoon binnenblijven en alleen de straat op na negen als je ergens heen moet of hond uitlaten…

 2. Franz Biberkopf

  “Willem Engel verwacht dinsdagavond heel veel feestende mensen op straat na de uitspraak van de rechtbank in Den Haag dat de avondklok moet worden opgeheven. „Dat wordt een feestje vanavond.””

  Met dit soort dom tuig hebben we dus te maken.

  1. DubbelZout

   Ik stel voor dat ze er een lekkere superspreader party van maken
   Daarna: u gaat niet door naar start en ontvangt geen behandeling op de IC

  2. Aborifa

   Mee eens Franzl!

  3. werikke

   met jou soort van tuig ook. was jij niet diegene die de daders van groepsverkrachting 14 jarig meisje goedkeurde ? Dan heb ik liever met willem engel te maken dan met doodsengel Franz Biberkopf. ijkel

  4. WayneGretzky99

   Tja, extreem dom linksch. Je hebt er werkelijk helemaal niks aan, anders dan enorme onnodige (on)kosten.

 3. Meriadoc Brandebok

  Twee zetels zegt niets. Deze vallen in de foutmarge van drie zetels. Een noemenswaardig verlies zou meer dan drie zetels moeten zijn.

  Heerlijk om de linkse en radicaal-rechtse tranen te zien als de VVD en het CDA over een paar weken een klinkende verkiezingszege halen en een nieuw kabinet-Rutte van VVD, CDA en D66 kan worden gevormd. Het enthousiasme in dit land voor de VVD is enorm!

  Michael zei dat FvD 10 + zetels haalt. Haha.

 4. Michael M

  Een ON democratische partij 66 dat 15 zetels heeft voor het afschaffen van de volksmond referendum en de grondwet wil aanpassen om u en ik nog verder monddood gemaakt wordt moet 15 zetels een fout zijn. Als het inderdaad klopt dan zijn er schijnbaar veel mensen in dit land dat het een verheerlijking vinden om niets meer te vertellen te krijgen als burger. Wat ben je dan nog als mens als je voor de partij 66 zonder de ( D ) stemt? Voor de partij ben je een nummer.

  1. Vrijedenkert

   D666 die de graf-EU in de grondwet willen vastleggen zou 0 zetels moeten krijgen!

  2. Franz Biberkopf

   “dan zijn er schijnbaar veel mensen in dit land dat het een verheerlijking vinden om niets meer te vertellen te krijgen als burger.”

   Dit is onzin maar als dat niet het geval zou zijn is het nochtans een democratisch recht van de kiezer dit te wensen.

 5. Edjan

  Hoewel het niet bewezen is dat die avondklok het aantal coronagevallen verminderd, en die avondklok op een onwettige manier tot stand is gekomen, moet en zal dictator Rutte hem handhaven. En wel vanavond nog! Het plebs mag niet denken dat ze één enkel nachtje hun vrijheid terug krijgen.
  Maar wat is dit? Een dictator die wel eens zal laten zien wie er de baas is? Ik mag toch hopen dat hij hier op afgerekend wordt bij de (eventuele) verkiezingen.

 6. liefdevol rechts

  Zoals ik al in een eerder reactie zij, die linkse druiloren zullen het hierbij niet laten.
  Hoe dan ook, ik hoop hierbij dat dit ze de das omdoet bij de volgende verkiezingen.
  Ben enkel benieuwd hoeveel fraude ze met deze verkiezingen gaan doen want ze schijnen zich niets aan te trekken van het gerecht, het is alsof ze de meeste rechters in hun zak hebben.

  1. Edjan

   liefde. Het spijt me dat ik het zeggen moet, maar het zou mij inmiddels niet meer verbazen als er met die verkiezingen gerommeld gaat worden. Uitstellen tot een voor de regering gunstig moment en vervalsen van de stemming.

   1. Marija

    En dat roep ik ook al maanden, Rutte mag kennelijk alles, hij komt toch weer als winnaar uit de bus, linksom of rechtsom. Echt of gemanipuleerd, Rutte 4 komt er aan.

    1. Emma Louise

     De kans op Rutte IV is inderdaad erg groot, Marija, al verliest de VVD de laatste maanden zo’n 3 tot 4 zetels.
     Uitstel van verkiezingen zit er nagenoeg zeker niet in: de avondklok blijft gehandhaafd en dat zorgt i.c.m. alle andere voorzorgsmaatregelen voor een veilige stembusgang.

     1. Adrianzoon

      frankrijk heeft de verkiezingen al uitgesteld , nederland volgt wím

 7. Monty

  ”De PVV lijkt echter te profiteren en stijgt juist, met 2 zetels naar 22.”

  We kunnen ons natuurlijk allemaal de peilingen van 4 jaar geleden nog herinneren toen Wilders op maarliefst 40 virtuele zetels stond.

  Volgende maand zullen we zien wat er van overblijft.

  1. Cootje

   Nog een 2 maanden Corona in het verschiet gaat uitkomst brengen bij de tevreden failliete achterban van Rutte , Rutte gaat ze persoonlijk helpen net als de Groningers en de toeslagen slachtoffers lopen de MKBers met hem weg , ik geef voor de zekerheid mij stem aan Wilders want als je in Nederland een Quiz vraag stelt wie heeft de bijnaam Pinokkio , heeft buiten de bootjes toeristen deze vraag allemaal goed

 8. Cootje

  Nog steeds zijn ze blij volgens de peilingen bij het MKB Corona geef nog alle vertrouwen in Rutte . Dus laat Corona nog maar blijven Nederlanders veranderen pas als ze individueel in hun portemonnee en in hun kruis zijn geraakt en zolang een iedereen blij is is er nog niet veel aan de hand

 9. Cootje

  Het old boys netwerk onder de rechters en hun politieke vrienden onderleiding van een WODC gerelateerde wetenschappelijke tekst gaat uitkomst bieden. Of liever de uitkomst staat vast we blijven links om of rechts om aan een avondklok

 10. AidemediA

  Ik zit nu te kijken naar de persconferentie van pinokkio rutte en huilie huilie aso, grappenmaker. Ze zijn op hun vingers getikt door een rechter (er bestaan ook nog goeie). Nu proberen ze via hoger beroep en een schorsing van de uitspraak, toch de avondklok in stand gehouden. pinokkio staat bijna te janken. Hij slaat nog net niet met een handtasje op de desk. Triest.

  1. Yoyo

   Wat een stelletje incapabele kl@@tzakken!
   Ruggeloze regenten.

 11. Barbera

  Het door DDS aanbeden FvD mag wel uitkijken.
  De bevrijdingskaravaan wordt straks nog ingehaald door Annabel..

 12. sonny

  Nu we geboeid en gebonden zijn aan de richtlijnen van “Brussel” denkt Rutte de dictatoriale EU wensen zonder weerstand te kunnen uitvoeren, “befehl ist befehl’!
  Niet dus!

  1. gustav

   sonny/
   Nog even, en alle besluitvorming is in handen van Brussel!
   Als Rutte4 actueel wordt, zijn we definitief verloren en overgeleverd aan deze dictatoriaal gestructureerde organisatie!

 13. DubbelZout

  Het komische duo Thierry & Zwybertje bakken er nog steeds niets van

  1. werikke

   fijn om te weten dat je tegen FVD bent maar dat wisten wij al waarom blijf je dat herhalen want als je niet bevalt ga dan weg bij deze site en ga bij je vriendjes zitten . Je komt dom over als je denkt de rest te “bekeren ” om dom links te stemmen.

 14. Mireille

  De persconferentie die op dit moment gaande is toont een vastberaden Rutte die van opheffing niet wil weten met aantoonbare feiten. Dat moet voldoende zijn. Het gekwaak van DDS +2 zetels voor de PVV mist elke grond.

  1. Adrianzoon

   ach wím toch , je gaat me vast even uitleggen wie rutte aan die 38 zetels helpt toch ?

   zeker niet , de horeca, de sportscholen , de evenement branche, de leraren , de middenstand , de winkeliers , de boeren ,

   heb jij zoveel familie dat je rutte aan 38 zetels kan helpen wím ?

 15. Linksbuster

  Wat zijn dat voor mensen die vvd stemmen?

  1. Edjan

   Nuttige idioten voor de elite. Ze geven altijd de elite gelijk, likken steeds braaf de reet van het gezag, spuwen op het grauw en praten bekakt.
   Ze geloven serieus dat ze hiervoor ooit door de elite beloond worden.
   Haha.

   1. werikke

    Snap die kiezers ook niet die op CDA D66 en VVD stemmen ze worden steeds voor de gek gehouden maar stoicijns op deze partijen stemmen . Tenminste als je voorspellingen juist zijn want ook dat is niet te voorspellen met 1500 test personen en steeds zelfde antwoorden.

  2. Aborifa

   Als er alleen maar marxisten en sektarische partijtjes zijn moet je wel.
   SGP kan niet meer. De voorman is wappie geworden.

 16. Spaanse_K0K

  Peilingen! Nóg een pets voor de FvD.
  In 3 dagen verliest FvD 25% van haar zetels.
  Gaat van zondag 4 naar dinsdag 3 stoeltjes.
  Op naar de NUL zetels

  1. werikke

   nou fijn dat je ff zegt nu weer lekker vieze plaatjes kijken

 17. maraton

  Met een stemmen trekker als Graus zijn 2 zetels winst voor de PVV maar dunnetjes.
  Zeker,gelet op zijn vrouwvriendelijk ridderschap moet hij een massa vrouwenstemmen voor Geert binnen kunnen halen, toch???

 18. Yoyo

  Ik voorzie dat Rutte en Co. hiervoor afgerekend wordt.
  -2 zetels is nog maar het begin.
  Het worden leuke verkiezingen ( als ze doorgaan).

 19. Drollevanger

  Enige tijd geleden werd een rechtelijke uitspraak uitgelokt door een extreem-Linkse beweging, waarin verklaard werd dat Nederland met een enorm stikstof probleem zat.
  Juichend verzon onze regering allerlei voorschriften en regels omdat dreigende (verzonnen) probleem onder de duim te houden. Groenlinks kwam juichend uit de touwen.
  De economische schade, toegebracht door onze eigen regering, voor Nederland was enorm.
  Boeren, burgers, bouwvakkers en plattelanders reageerden ontdaan, Maar onze illustere regering reageerde lakoniek.
  De wet is de wet, verklaarden ze, en D66 rechters hebben altijd gelijk, en het recht moet tenslotte zijn loop hebben.
  Nu hebben de rechters een niet voor de regering gunstige uitspraak gedaan, en is de wet niet meer de wet. Onze regering heeft bij een hun niet, welgezinde beslissing, blijkbaar schijt aan onze wet.
  Heet zoiets een dictatuur.

 20. Patt

  Als ik zo kijk kan het kabinet blijven. Ze hebben weer de meerderheid. Er veranderd niks.Vvd Cda D66 Cu samen 78 zetels. Gelukkig hoef ik ook niet naar de stembus.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.