Verkiezingen, dus schaamteloze cadeautjestijd is begonnen! Collegegeld van studenten gehalveerd

Zo vlak voor de verkiezingen komt het demissionair kabinet nog met een halfslachtige handreiking richting het onderwijs in Nederland. Afgelopen jaar was natuurlijk een dieptepunt voor het onderwijs door de coronacrisis. Maar zo vlak voor de verkiezingen besluit het kabinet om eindelijk eens de helpende hand aan te bieden: ze hoeven maar de helft van het collegeld te betalen.

Het kabinet, samen met de opportunisten van GroenLinks, besluiten om het onderwijs toch nog een helpende hand te bieden. Er gaat zo’n €8,5 miljard extra naar het onderwijs. Leuk, met de stembus in zicht, maar één vraag werpt zich onmiddellijk op: had dit niet veel eerder gekund? De meeste schade is al geleden. Leerachterstanden, uitloop van studie, extreme toename in het aantal zittenblijvers, en wat nog meer.

Toch ziet men dit rijkelijk laat gevormde steunpakket als een ware heldendaad. GroenLinks-voorman Jesse Klaver is extatisch:

Voor veel studenten komt dit besluit toch rijkelijk laat, zo niet gewoon veel te laat. Omdat het hele land door de lockdown op z’n gat lag is de schade al geleden. Uitloop is voor studenten, door het niet doorgaan van stages, onvermijdelijk geworden. Ook is de schade op lange termijn ook niet even te herstellen met een smak geld.

Regeringspartij D66 zal dit wel weer aangrijpen om zich te profileren als dé onderwijspartij van Nederland. Maar waar veel (toekomstige) studenten eerder behoefte aan hebben is de terugkeer van de basisbeurs en bovenal: fysiek onderwijs. En daar kunnen die zogenaamde sociaal-liberale pro-leerlingenpolitici van Sigrids Kaag splinterbeweginkje niet in voorzien.

Veel schade had kunnen worden voorkomen als het kabinet meer tijd had genomen voor maatwerk. Voor met name jongere kinderen is het natuurlijk niet goed dat gedurende lange delen van 2020 en 2021 het onderwijs digitaal heeft plaatsgevonden. Het is ook nog maar de vraag of de achterstand bij sommige groepen leerlingen wel zo snel kunnen worden ingehaald. Een geldinjectie zet op korte termijn bepaald geen zoden aan de dijk.

Iedereen had veel meer gehad aan fysiek onderwijs, wat goed mogelijk was geweest als het kabinet beter maatwerk had geleverd voor het onderwijs. Maar ja, dan had je capabele bestuurders en een functionerende oppositie nodig gehad ‒ en dát is precies waar het in dit land aan ontbreekt.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

11 reacties

 1. Tedje Kruis

  Zoals Klaver al aangeeft, daar hebben ze jaren voor gestreden. Duidelijke belofte dus ingelost, waar je het mee eens of oneens kunt zijn.

  Reden voor mij om een stem op GL te overwegen.

  1. Hierisharrie

   Er wordt ook niks anders van jou verwacht links adept .

  2. driewerf

   kruisloos hangkruis is van het padje af geeft niet hoor meid doe lekker je ding hahaahahahah

  3. Linksbuster

   Dom, dommer, domst…..tedje kruis!

   1. Tedje Kruis

    Ik overweeg groen links en jij gaat voor bruin links….

    We zijn bijna vriendjes

 2. Emma Louise

  Dit succes is GroenLinks gegund door dit kabinet dat niet vergeten is dat GroenLinks de afgelopen kabinetsperiode met vrijwel alle kabinetsplannen heeft ingestemd.

  1. Adrianzoon

   yeppo , de ware nsb’ers zijn bekent wím

   stem sociaal, stem PVV

   1. Tedje Kruis

    Maar de PVV is ook links!

    Ik snap er niks meer van

    1. Aborifa

     Dat is zo. Maar Geert meent het en Yasser is alleen maar op macht uit. Overigens moet ik ook niks van PVV hebben.

  2. WayneGretzky99

   Betaald GrafLinksch die kosten dan? Denk UT niet.

 3. Duckday

  Dit kabinet smijt met ons belastingeld.Straks krijgen we de rekening door de brievenbus.
  Hoogmoed waanzin belust opmacht lak hebben aan de burgers.Dit mooie land is in de afgelopen 10jaar volledig kapot gemaakt.Vriendjes hielpen vriendjes aan dik betaalde banen BEKWAAM of ONBEKWAAN. Stem gewoon PVV de partij die opkomt voor dit mooie land en zijn bewoners.Laat U geen angst aan jagen de bedoeling van de media is gewoon oude koeien weer naar voren te halen en de PVV of FvD kapot te maken. DE kiezer kan nu nog het KARTEL verbreken en Nederland weer Nederland maken. De kiezer heeft de keus geef deze partij de kans en laat ze bewijzen dat zij het doel berijken wat zij ons beloven dan weten we gelijk dat zij de waarheid hebben weer gegeven .

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.