D66 #MeToo-pleger Sidney Smeets: ‘Heb me altijd gedragen binnen de wet!’ D66: ‘Smeets neemt paar dagen rust’

Nou,  nou, ze zijn wakker geworden bij D66, hoor. De partij heeft zojuist laten weten in een persbericht eerder al een “indringend gesprek” te hebben gehad met Tweede Kamerlid Sidney Smeets. Maar nu komt er een grootschalig “intern onderzoek.” Want, zegt de partij, “grensoverschrijdend gedrag” is volkomen onacceptabel bij D66. Smeets zelf ontkent geen onethische berichtjes te hebben verstuurd, maar, zegt hij, hij heeft zich bij zijn “beste weten” altijd aan de wet gehouden. 

Gisteren en vanochtend barstte de bom rond D66-Tweede Kamerlid Sidney Smeets. Zoals wij uitlegden beschuldigen meerdere jongemannen en zelfs jongens hem ervan dat hij hem op een bijzonder seksueel getinte manier aansprak, en dat ze zich daar bijzonder ongemakkelijk bij voelden. Het was dus gewoon MeToo.

Vreemd genoeg bleef het stil bij D66, zelfs toen bekend werd dat de partij hier al van op de hoogte was gesteld door een bestuurslid van DWARS, de jongerenorganisatie van GroenLinks.

Nou, er is dan eindelijk een eind gekomen aan het lange stilzwijgen. Want D66 partijvoorzitter Anne-Marie Spierings heeft in een persbericht laten weten dat er al eerder een “indringend gesprek” heeft plaatsgevonden met Smeets, én dat er nu een grootschalig intern onderzoek gedaan gaat worden. Ofzoiets.

“Op woensdag 31 maart is er bij de partij een bericht binnen gekomen,” aldus Spierings: “Dit betrof een bericht over mogelijk ongewenst gedrag van Sidney Smeets in de periode voor zijn kandidatuur als Kamerlid” Even snel wegschuiven natuurlijk: het was allemaal voor hij op de D66-kieslijst stond! “De melder had dit niet zelf ervaren, maar zei namens anderen te spreken. Sinds dat moment is er meermaals contact geweest met de melder om meer informatie te krijgen. Als eindverantwoordelijke voor integriteit in de vereniging laat ik me daarbij adviseren voor het recent ingestelde Team Verantwoord Gedrag.”

“Samen met Sigrid Kaag heb ik op basis van die melding een indringend gesprek gehad met Sidney Smeets,” gaat Spierings verder. “Gisteren zijn ook via sociale media een aantal berichten over Sidney Smeets gedeeld. Die zijn voor de partij aanleiding geweest opnieuw het gesprek met hem aan te gaan. Omdat we dit goed en zorgvuldig willen aanpakken, hebben we – conform de nieuwe werkwijze van de partij – besloten advies te vragen aan een intern onderzoeksteam.”

Dat team moet alle informatie verzamelen om uiteindelijk te concluderen “of er sprake is geweest van mogelijk ongewenste omgangsvormen of eventueel grensoverschrijdend gedrag.”

Sigrid Kaag zegt heel “duidelijk” te zijn over dit soort wangedrag: “In onze partij is geen ruimte voor grensoverschrijdend gedrag. D66 stelt duidelijk normen aan hoe mensen binnen onze partij zich dienen te gedragen. Daarom nemen we deze berichten zeer serieus.” Als uit het onderzoek blijkt dat Smeets zich misdragen heeft “zullen we onmiddellijk vervolgstappen zetten,” voegt ze toe.

Smeets zelf reageert in het persbericht óók op de beschuldigingen. Hij doet meteen een stapje terug, zegt eigenlijk een soort van sorry als mensen zich ongemakkelijk voelden door hem, maar voegt toe dat hij zich naar zijn beste weten altijd aan de wet gehouden heeft. Hmm.

“Ik schrik van de berichten die er over mijn zijn verstuurd,” aldus Smeets. “In sommige berichten lees ik dat mensen contact met mij als ongewenst hebben ervaren,” gaat hij verder op een manier alsof hij zich erover verbaast dat jonge jongens het misschien toch niet zo heel prettig vinden om out of the blue zomaar ineens een berichtje te krijgen van 40+jarige man met te veel vrije tijd om handen. “Dat vind ik zeer naar, want dat was niet mijn intentie.”

Oh? Wat was je intentie dan, Sidney?

“Ik heb me naar mijn beste weten altijd gedragen binnen de wetten die in Nederland gelden,” aldus Smeets. Ah. Ja. Kijk, daar komt de aap al een beetje uit de mouw. “Ik snap heel goed dat de partij dit serieus oppakt. Dat steun ik zeer” Tuurlijk! Want wie vindt het nou niet leuk om lijdend voorwerp te zijn van zo’n onderzoek? “En vanzelfsprekend werk ik mee aan alles wat van mij wordt gevraagd.”

Nou, hartstikke mooi. Want als Smeets écht meewerkt kan dit allemaal tot de bodem worden uitgezocht. Er zijn, dat is ondertussen wel duidelijk, heel veel jongemannen en zelfs jongens met informatie over merkwaardige berichtjes van een man die hun vader had kunnen zijn. Dus als daar even goed naar gekeken wordt lijkt het me dat vanuit D66 uit nadere stappen niet uit kunnen blijven. Want dat iets niet per se illegaal is, maakt het niet ethisch aanvaardbaar.

D66 laat daarnaast ook weten dat… niet schrikken! … Smeets besloten heeft om een paar dagen rust te nemen. Blijkbaar heeft hij zo hard gewerkt sinds zijn beëdiging als Tweede Kamerlid slechts enkele weken geleden dat hij daar nu al wel aan toe is.

Volg mij op Twitter-alternatief Gab én word gratis en voor niets lid van mijn Telegram-kanaal!

Dat Kamerwerk hakt er wel in, hè? Of zal het al dat appen met Twitter- en Grindr-‘vrienden’ zijn geweest?

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

28 reacties

 1. Max Aue

  Dit begint op een obsessie te lijken.

  1. CZ

   Aldus Ernst Van Velenamen.

  2. Edjan

   Max, het is een hetze tegen de arme man. Hij is het ware slachtoffer!

  3. Steiner

   Zoals 24/7 onzin verkondigen op DDS.

  4. coenzoon

   aldus de woordvoerder van martijn

 2. HD

  Advocaat hè, heb altijd binnen de wet minderjarige misbruikt.
  Zo gaat dat in de politiek, en bij D66 is hij welkom, misschien ergens een baan in het onderwijs. Daar kan Ssigfrid wel voor zorgen.
  Alle politieke randdebielen, mafketel, lozers, oplichters en leugenaars, daar is een goede carrière regeling voor. En dat allemaal op kosten van de echte werkende.

  1. J. Punt

   Zeker weten.. Meestal subsidie of melkert achtige baantjes met schijn verantwoordelijkheid en wazige functies in de cultuur en overheidssector

 3. macsjang

  Als je nou echt helemaal van de pot bent gerukt, word je lid van dit smerig clubje. Daar gaan normale mensen met een grote boog omheen. Dit soort vieze mannetjes en vrouwtjes regeert in bananenrepubliek NL doodleuk mee. Triest gesteld hierzo.

 4. Bunky01

  Nu al even rust nemen en daarna als alle berichtgeving waar en bewijsbaar is, treedt mijnheer af en geniet vervolgens tot in lengte van dagen van een welverdiende riante wachtgeldregeling. Uiteraard op onze kosten. Om te kotsen.

 5. J. Punt

  Je moet jezelf afvragen of je jezelf wil laten vertegenwoordigen door een obscene viespeuk of partij die dit alleen veroordeeld als ‘anderen’ (rechts) dit uithaalt. Valt wel op dat veel gesjeesde linkse mannetjes viespeuken met een nul punten moraal zijn. Vaak van de afwijkende mannenliefde met aparte doelgroepen. Soort zoekt soort. Eng volk.

  1. Monty

   ”Vaak van de afwijkende mannenliefde met aparte doelgroepen. Soort zoekt soort. Eng volk”

   Over de doden niets dan goeds.

 6. StemPzeweg

  Dit is een heksenjacht tegen iemand die zich keurig heeft gedragen binnen de kaders van de wet. Wat een schandevertoning door de media en de preuts conservatieve stemvee vind het heerlijk!

  1. coenzoon

   van deugen kun je exploderen , je zit op de explosiegrens !

  2. Mireille

   Pim Fortuyn wordt bejubeld, hield zich vol overgave bezig met dezelfde hobby. Dat deze man zo bejegend wordt noem ik hypocriet.

   1. coenzoon

    Jij bent hypocriet , graag 1 bewijs dat Fortuyn met minderjarigen knoeide ! Wat zijn die links politiek correcte hufters toch mislukte deugertjes.

    1. Mireille

     Misschien wat oudere journaals. Maar hij verklaarde niets tegen Marokkaanse jongens te hebben. Die deugnieten kwamen graag bij hem thuis. Het waren zijn eigen woorden. Hier op DDS kunt u zeker bevestiging krijgen.

     1. coenzoon

      dat zijn inderdaad zijn eigen woorden , nu even jouw toevoeging dat het minderjarigen waren wím

      helaas niet in je eigen leugentje gestikt

     2. Max Aue

      ht*ps://www.story.nl/artikel/showbizz/voormalig-jongensprostituee-martien-pim-fortuyn-flirtte-met-me-toen-ik-minderjarig

    2. Max Aue

     ht*ps://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf08122005_012

 7. Max Aue

  De reactie en de aanpak van D66 lijkt me adequaat.

  Het is, zoals coenzoon al memoreerde, wel interessant deze ophef te vergelijken met het seksuele wangedrag van Pim Fortuyn. Die neukte minderjarige jongens aan de lopende band en schepte daar over op. Weinigen die daar indertijd een punt van maakten.

  In vergelijking daarmee is het gedrag van Smeets wel erg klein bier.

  Kennelijk zijn we op dit punt preutser dan wel schijnheiliger geworden. Mogelijk is hier ook sprake van het meten met twee maten: quod licet Jovi, non licet bovi.

  1. Meriadoc Brandebok

   Het wezenlijke verschil – ook al is het in beide gevallen even verwerpelijk – is wel dat Smeets zijn macht en aanzien misbruikte om jonge jongens ongevraagd te benaderen. Hij wist dat de jongens daarover toch niets zouden durven zeggen. Het is een klassiek MeToo-geval.

   Fortuyn was volledig blut, werd door een groot deel van de Nederlanders verguisd en had derhalve ook geen macht over de jongens met wie hij verwerpelijk genoeg seks had.

   1. Max Aue

    “ Fortuyn was volledig blut, werd door een groot deel van de Nederlanders verguisd en had derhalve ook geen macht over de jongens met wie hij verwerpelijk genoeg seks had.”

    Dat Fortuyn blut was is me niet bekend. Dat hij geen macht had over minderjarige jongens ook niet.
    Meriadoc kan seks met minderjarigen kennelijk wel door de vingers zien.

   2. coenzoon

    kennelijk hebben de tróllen geen herrinnering aan de geweldige belangstelling bij de uitvaart van Fortuyn !

    h**ps://www.youtube.com/watch?v=q8BrSE7MGdE

    Dat horken als jullie vrij zuurstof mogen gebruiken op deze planeet is toch een ernstige ontwerpfout.

  2. coenzoon

   kennelijk heeft de huistról weer niet geluisterd

   Er werd gezegd door 1 d66 adept , ook al is er slechts een norm overschreden is het tijd voor hem om te gaan ! de jihaadbruid zegt , er is geen ruimte voor deze figuren. Ben benieuwd naar de handhaving

   Kan de huistról 1 – ja slechts 1 – bericht , filmpje of anders waarin gesproken wordt over MINDERJARIGEN en waarin dat bevestigd wordt eender door wie. Kennenlijk ben je een vuilspuiter van de bovenste plank – wist iedereen al – want de dark room bezoeken die Fortuyn aflegde gaan niet samen met minderjarig domme decadente tról.

   Je bent dus weer een vieze leugenaar maar dat is logisch als je de woordvoerder van martijn bent. Je moet dan misbruik van minderjarigen goedlúllen

   1. Max Aue

    Misschien kan coenzoon even de links raadplegen die hierboven zijn geplaatst. Daarin wordt weldegelijk gesproken over seks met minderjarige jongens.

 8. Yoyo

  Sidney past precies bij D66, een fatsoenlijke partij aan de buitenkant, maar gore achterkamertjes mentaliteit aan de binnenkant.
  Driewerf bah voor Sidney!!

 9. josemoonen@70

  Voordat hij bij de 2e kamer werd aangesteld was hij een 40jarige man die té veel vrije tijd had . Vandaar dat hij jonge jongetjes lekker vond voor zijn vrije tijd te benutten. Wat werken ze toch hard bij D66 . En plots zit die man in de 2e kamer .. Hoe bestaat het .!.

 10. Rieks

  Maar toch. Minderjarigheid is een leeftijdsgrens die eens door een toevallige Kamermeerderheid is vastgesteld. Onder 16-jarigen doen op eigen houtje zo’n beetje alles al wat volwassenen ook doen, sommigen hebben met 15 al een kind, Aretha Franklin al 2. Stel het alleen maar vast. Dat was vroeger al zo en nu nog steeds. Stel het alleen maar vast. En als je nu naar een 15-jarige kijkt wordt je met pek besmeurd en ben je je baan kwijt. Toen kon je al trouwen met 14 of 15 maar wel met toestemming van de burgemeester.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.