Eurocommissaris Timmermans vindt dat Nederland schepje bovenop klimaatbeleid moet doen: ‘We moeten ons aanpassen’

Het prominente PvdA-lid én eurocommissaris Frans Timmermans vindt het Nederlandse klimaatbeleid nog te magertjes. Het nieuwe kabinet zal er een schepje bovenop moeten doen, vindt hij. Volgens de eurocommissaris “moeten we leren te leven binnen de grens die de natuur ons stelt: en dat kunnen we nog niet.” Om dit te bereiken zal een nieuw kabinet meer moeten gaan investeren in klimaat, aldus Timmermans die vorig jaar nog op felle kritiek kon rekenen van FVD-leider Thierry Baudet vanwege zijn “Green Deal.”

Volgens Timmermans gaan er op het gebied van klimaat een hoop zaken veranderen, ook voor Nederland. De Europese Unie heeft een Europese Klimaatwet aangenomen waardoor de klimaatdoelstellingen nu juridisch vaststaan, wat betekent dat ook Nederland meer zal moeten doen om de Europese doelstellingen te behalen. Bij Nieuwsuur praatte Timmermans over wat hij ziet als een noodzaak.

Over het akkoord is Timmermans vrij duidelijk: er gaat veel veranderen in de EU, ook voor Nederland: “De mensheid zal zich moeten aanpassen. Dat is een aanpassing die we denk ik nog nooit hebben gezien in de menselijke geschiedenis. We moeten leren te leven binnen de grens die de natuur ons stelt: en dat kunnen we nog niet.”

Volgens de Brusselse bestuurder zal het nu niet meer blijven bij politieke beloftes van de Europese Comissie. Omdat de klimaatdoelstellingen nu wettelijk zijn verankerd, kan de EU lidstaten en bedrijven een duwtje in de goede richting geven. Timmermans zegt dat de wet mensen juist meer bij elkaar zal houden: “Met deze aanpak duwen we lidstaten, mensen en bedrijven tot het uiterste. Dan blijft het haalbaar, en dan hou je mensen er ook bij.”

De klimaatwet, en de daarbij horende doelstellingen, geldt voor de EU als geheel. De Commissie kan lidstaten niet forceren om meer te doen dan nodig, maar indien nodig kan Timmermans juridische stappen tegen lidstaten die achterblijven zeten: “Maar waar landen heel erg op letten is dat er geen free riders zijn. Geen landen die achterop de bagagedrager gaan zitten zodat de ander harder moet gaan fietsen.”

Nederland zal ongetwijfeld meer horen van de Europese Klimaatwet op Prinsjesdag, als het kabinet een nieuwe begroting moet presenteren voor het daaropvolgende jaar. Grote investeringen in groene beleidsdoelen, toegevoegd op last van Frans Timmermans en de Europese Commissie, zullen dan zichtbaar moeten zijn.

In juni vorig jaar leverde Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet al felle kritiek op de “groene plannen” van Timmermans. De redenering van Timmermans en co. noemde hij toen the broken window fallacy, wat inhoudt dat je net doet alsof je de welvaart hebt vermeerderd als je een ruit ingooit en daarna een nieuw glas erin zet. “Uiteindelijk ben je gewoon bezig geld weg te pissen,” aldus Baudet toen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

33 reacties

 1. Monty

  ”Nederland schepje bovenop klimaatbeleid moet doen”

  Nederland heeft nu wel even iets anders aan zijn hoofd.
  Voor het klimaatbeleid moet eerst maar eens gewacht worden op een nieuw kabinet.

  1. CZ

   ”Nederland schepje bovenop klimaatbeleid moet doen”

   Hahahaha, Nederland is minder dan een zandkorrel op mondiaal niveau, laat staan op klimaatniveau. 🙂

   Gaan we fijn bijdragen aan 0.00007graden afkoeling tegen een prijs die (nog) niet is te overzien. Wat een stel wappies!

 2. Borreby Duytsch

  “…We moeten leren te leven binnen de grens die de natuur ons stelt: en dat kunnen we nog niet…”

  Kan wel, dan moeten we de helft van de wereldpopulatie (we zitten al op zeven miljard!!!) terugdringen. Met name in Azië, Zuid-Amerika en het midden-oosten.

  1. Forlan

   Begin dan even met een teken van goede wil en lever de helft van je familie uit. Die zullen dat vast wel begrijpen.

   1. Borreby Duytsch

    Helaas Forlan.
    Mijn gehele familie is woonachtig in Europa(Nederland). Dat gaat dus niet lukken.

  2. Mark Auel

   Je vergeet Afrika te noemen, verder ben ik het geheel met je eens.

   1. Lucky Luke

    Vergeet Nederland niet, zwaar overbevolkt

  3. usb3.0

   “Met name in Azië, Zuid-Amerika en het midden-oosten.”

   Wat raar niet in je eigen omgeving beginnen? je bent immers voorstander van het terugdringen voeg dan daad bij het woord en begin bij jezelf, d666 stijl?

 3. Stanly2000

  En wat doet Frans T. en zijn clanleden zelf. Gaan zij ook terug naar de natuur? Zo aan zijn postuur te zien is hij niet direct een natuurmens. Zeggen (bevelen) wat anderen moeten doen is niet heel moeilijk.

 4. rexm

  Laten we eens stoppen om de NAVO troepen, heen weer te slepen in Europa, met hun materiaal.
  En dan die oorlog maniakken in de VS, willen met atoombommen gaan strooien.
  China gaart 200 honderd oude kolencentrales sluiten, prima, maar ze hebben er wel 200 bij gebouwd.
  Neem een pilletje,frans.

 5. Paardenmiddel

  Kun je makkelijk zeggen fransje, met jouw vette salaris.

  1. Lucky Luke

   Herstel, hij verdient het niet, hij krijgt het voor onbewezen diensten en onbewezen analyses.

 6. rafi

  Timmermans gaat niet van het christendom uit. Volgens het christendom is de natuur er voor de mens, niet andersom. De wereld is er voor de mens om in cultuur gebracht te worden. God heeft bevolen dat de mens zich overvloedig voort dient te planten en de natuur moet onderwerpen, erover moet heersen (Genesis 9). Er is daarvoor ruimte zat, de woestijnen moet daartoe in cultuur gebracht worden. Het is bewezen dat dit kan. Wat neomarxist Timmermans doet is zijn wensjes als onvermijdelijkheden verkopen. De aloude tactiek van de commi’s is dat. Gewoon nee zeggen en blijven zeggen tegen dat volk.

  1. Max Aue

   Je gelooft hier soms je ogen niet!

   1. rutte leugenaar

    klopt max anus

    quote Volgens Timmermans gaan er op het gebied van klimaat een hoop zaken veranderen, ook voor Nederland. De Europese Unie heeft een Europese Klimaatwet aangenomen waardoor de klimaatdoelstellingen nu juridisch vaststaan, wat betekent dat ook Nederland meer zal moeten doen om de Europese doelstellingen te behalen. end

    wederom een smerige truc om het nationaal parlement buiten spel te zetten !

    NEXIT NU ! Nederland heeft niet de ruimte om te kunnen wedijveren met landen als Duitsland of Frankrijk.

   2. Meriadoc Brandebok

    Ja, Max, dit heeft veel weg van godsdienstwaanzin.

  2. Borreby Duytsch

   “…Timmermans gaat niet van het christendom uit…”

   Nee, niemand doet dat nog. Het is nogal debiel om daar wel vanuit te gaan.

   1. rafi

    Bovendien is Timmermans een onverkozen apparatchik die alle democratische legitimiteit dus mist om van bovenaf ons dingen op te leggen. Zelfs al zouden ze gelijk hebben met het klimaat en zo, wat niet zo is, want het zijn leugens, dan nog mag er niks aan gebeuren als het volk bij meerderheid geen zin heeft in al die maatregelen maar gewoon lekker zijn eigen leven wil blijven leiden zoals het dat gewend is. Debiel.

 7. M.Dikker

  Laten we beginnen met de grenzen te sluiten voor nieuwkomers. Nederland is vol. Hoe meer mensen, hoe meer belasting voor de natuur. Verder moeten we zuiniger met onze natuur omgaan. Te beginnen met minder plastic. En dure, overbodige EU commissarissen eruit fl.. eh gooien.

 8. 56RdK

  Ja hoor FT, nog méér gezond bos en bomen kappen zodat de bio-centrales kunnen blijven draaien, want een ‘bepaald’ economisch belang speelt hierin de hoofdrol, hé!

  En nog meer windmolens op zee en in natuurgebieden, kunnen ze nog meer flinke slachtingen veroorzaken onder vis- en vogelstand, want klimaat hé.
  Om maar niet te reppen over wat voor klimaatschadelijk gas die molens uitstoten en dat ze na een korte gebruikstermijn afbrokkelen, waardoor giftige stukken afval in het zee- en landklimaat belanden.
  Maar ja, ‘een bepaald’ economisch belang, hé!

 9. P. Puk

  Een schepje er bovenop? Op hem als hij onder de grond ligt!

 10. Bunky01

  ”Nederland schepje bovenop klimaatbeleid moet doen”. “Onze” kiloknaller heeft gesproken. Nou, Frans geven jullie bij de eu dan maar het eerste goede voorbeeld, te
  weten 1 standplaats voor jullie en gewissel meer tussen Straatsburg en Brussel. Daarnaast geen luxe etentjes die met de duurste dranken zijn gelardeerd. Daarna gaan we verder praten. Succes ermee.

 11. plakband

  Klimaatgekte.
  Polen kijkt wel uit.
  Over 11 jaar verlaat Polen als rijk land de EU.
  En Nederlanders werken 16 uur per dag.
  En het klimaat is er nog steeds.

 12. Stanly2000

  “Juist nu er zoveel verandert, is het des te belangrijker het verhaal van de Noordzee goed over het voetlicht te brengen. Hoe mooi ‘ie is, maar ook hoe druk. Dat hoef ik gelukkig niet alleen te doen, naast mijn collega’s is er ook een snelgroeiende Noordzee community die mee helpt de Noordzee in de harten van álle Nederlanders te krijgen.”
  Marc Timmermans
  En dan die mooie Noordzee volstoppen met windmolens.

  Ook de stichting reddegrutto is bang dat de weidevogels verdwijnen.
  En dan die mooie weilanden volstoppen met windmolens.

 13. alla-af sn-akbar

  Iemand die vindt dat de islam al 2000 jaar bij Europa hoort (hoewel die pas 1400 jaar
  Bestaat) kan ik niet serieus nemen. Een onbenul met 0% algemene kennis. Hij zou eens
  een praatje moeten maken met Kees de Lange, emeritus hoogleraar natuurkunde.
  Ik denk dat die geen spaan van hem en zijn klimaat gewauwel heel laat. Maarja, Kees de Lange zit nooit bij nieuwsuur, nee stel je voor.

  1. rutte leugenaar

   Guus Berkhout mag ook. Deze man heeft alle ballonnen van milieudefensie en alle andere clubs meermaals inhoudelijk ontzenuwd en aangetoond dat het gewauwel is.

   Ook deze zie je niet bij de NPO

   h**ps://www.climategate.nl/?s=guus+berkhout

   1. Max Aue

    Guus Berkhout.

    😂

 14. macsjang

  Waar haalt die volgevreten varkenskop de miljarden vandaan? Bij de honderdduizenden goudzoekers uit Afrika, het MO, of bij de overbelaste NL-ERS alwaar een belastingdruk van 39.8% heerst? Mss wil het EP wel 50% salaris inleveren, want dit is het enige miljarden verslindende instituut in de wereld waar het netto salaris hoger is dan het bruto salaris bedacht door de strot niet volkrijgende EU-parlementariers, die alleen maar bezig zijn hun eigen zakken te vullen en bovendien een rianter dan riante pensioenvoorziening te bewerkstelligen. Fransje en Ursula zien dat het goed is. Zum kotsen!!!

 15. Jannes-46

  Tuinkabouter Timmerfrans heeft weer een kruiwagentje vol ideeën waarmee hij de burger dreigt te teisteren.

 16. Lucky Luke

  Je zou bijna denken dat Greta Thunberg zijn dochter is, het klimaatprobleem (?) in Nederland wordt gemaakt door de enorme overbevolking, er zijn 12 miljoen mensen teveel in Nederland, Denemarken 5,5 miljoen inwoners, Zweden 10,2 miljoen en Noorwegen 5,4 miljoen.

 17. Lucky Luke

  Het vervelende van politici is dat ze denken meer te weten dan de wetenschap, hun beslissingen worden genomen op emotionele gronden en luidschreeuwende milieu fanaten. De wetenschap wordt praktisch buitenspel gezet, alleen als ze iets ontdekken in de wetenschapplijke onderzoeken wat hen toevallig uitkomt dan wordt dat gebruikt, maar de zaken die hen niet bevallen worden doodgezwegen en dat zijn juist de meeste!

  1. Max Aue

   Het klimaatbeleid van Timmermans is gebaseerd op solide wetenschappelijk onderzoek.

 18. 56RdK

  Nog meer eisen van die salonsocialistkabouter uit Brussel?

  Nog meer bossen kappen om de biocentrales draaiende te houden anders niet rendabel voor …..

  Nog meer alles millieu en natuur vernietigende windmolens?

  Dacht het niet, opgeblazen kabouter te Brussel!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.