Peiling I&O Research: mediafavorieten D66, Volt en JA21 stijgen, terwijl CDA, PVV en FVD dalen

Peiler I&O Research heeft een nieuwe peiling gepubliceerd. Volgens de peiler zouden zowel het CDA als de PVV en FVD zetels verliezen als er vandaag verkiezingen gehouden werden. De VVD, daarentegen, is “stabiel,” terwijl mediafavorieten als D66, Volt en ook JA21 juist zouden stijgen. 

Volgens I&O Research zouden er flink wat verschuivingen zijn als de verkiezingen niet op 17 maart gehouden werden, maar vandaag. Bovenaan verandert er niets, aldus de peiler. De VVD komt uit op 34 zetels. Maar daaronder zijn er virtueel heel wat verschuivingen.

 

Voor D66 is deze peiling een feestje. Volgens I&O zou Sigrid Kaag nu maar liefst 26 zetels binnenslepen voor haar partij.

Dan komen de virtuele verliezers. Te beginnen met de PVV. Die partij zou nu uitkomen op 15 zetels, aldus I&O Research. Een zwaar verlies van twee zetels. Het CDA gaat er één zetel op achteruit en komt uit op 14 zetels. Daarna komt er eindelijk weer een stijger: de SP gaat van 9 naar 10.

Dan de PvdA: een daling van 9 naar 8. GroenLinks gaat er twee op achteruit, net als de PVV: van 8 naar een magere 6 zetels.

Forum voor Democratie (FVD) zou volgens I&O Research nu genoegen moeten nemen met 7 zetels, één minder dan bij de verkiezingen van 17 maart. Hoofd Communicatie van FVD, Samuel Jong, is daar niet van onder de indruk: “Dit is de ‘peiling’ die FVD bijna 50% te laag inschatte op 17 maart. Nu zouden we dalen,” aldus Jong. Dan volgt er een clown-emoticon en “Press X to doubt!”

Deze kritiek komt voort uit het feit dat I&O FVD de dag voor de verkiezingen slechts 5 zetels gaf met een bovengrens van 6 en een ondergrens van 4… Het werden er uiteindelijk 8.

Onder FVD verandert er ook het één en ander. De Partij voor de Dieren blijft weliswaar op 6 zetels staan, en de ChristenUnie staat stijf op 5 zetels, maar Volt gaat van 3 naar 4, en JA21 gaat volgens deze peiler zelfs van 3 naar 6. SGP, DENK, 50Plus, BBB, en BIJ1 blijven ondertussen op hetzelfde aantal staan als ze bij de verkiezingen van 17 maart kregen.

Opmerkelijk, want Caroline van der Plas van BBB gooit met name op (populistisch) rechts toch behoorlijk hoge ogen. Volgens I&O kan ze die waardering vooralsnog niet omzetten in meer virtuele zetels.

Word gratis en voor niets lid van mijn Telegram-kanaal … en word lid van onze mooie groep op Facebook-alternatief MeWe!

De verschillen tussen I&O Research en de peiling van Maurice de Hond zijn overigens significant. Bij De Hond kan BBB op 2 virtuele zetels rekenen, de VVD op slechts 31, FVD op 9 (dus 1 meer dan nu in de Kamer, en 2 meer dan I&O Research de partij geeft)… JA21 op 5. En D66 staat daar op 24, net als bij de verkiezingen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

43 reacties

 1. coenzoon

  de jihaad bruid moet en zal premier worden , dat is al lang beklonken , de akela die haar pédofielen leden niet in de hand kan houden

  1. Mireille

   Het onduidelijke beleid van FvD breekt de kiezer op. Die van Haga kan niet overtuigen. Dat is weggelegd voor de jonge Volt partij. Wilders is oud brood. Ja21 trekt de kaart.

   1. coenzoon

    ja21 de nieuwe kakkerlakken

 2. DubbelZout

  Zo Maurice, geniet maar even van je 15 minutes of fame
  1 peiling met een ongewenste uitkomst en je wordt hier meteen weer uitgekotst

  1. coenzoon

   tja als je 2 zetels voorspelt en het worden er 8 is je glazen bol behoorlijk defect onwetende

 3. Max Aue

  Mooie peiling voor Rutte en Kaag.

  Ook plezierig dat FvD en PVV allebei zakken in de kiezersgunst.

  Het is bekend dat sommige reaguurders op DDS de neiging hebben bij tegenvallende peilresultaten van FvD en PVV subiet aan te nemen dat de peilingen zijn vervalst. Het is nieuw dat dit nu ook door de redactie van DDS gebeurt. Feiten en logica voor deze ernstige beschuldiging ontbreken overigens.

  1. coenzoon

   tja als je 2 zetels voorspelt en het worden er 8 is je glazen bol behoorlijk defect onwetende tról

  2. CZ

   Aldus Max Van Velenamen.

   #next

  3. Cootje

   Horeca in het ad Pinokkio heeft de empathie van een mug , is zijn achterban Corona gaat hem slopen

 4. Gebande_3

  Maurice de Hond is een peiler met betrouwbare uitkomsten en visie:
  Door Bart Reijmerink 31 januari 2021:
  Peiling Maurice de Hond: ‘premier’ Kaag verzwakt D66, kiezers vluchten naar PvdA

  1. coenzoon

   😂🤣😂🤣😂🤣

   ik voorspel er 2 maar het worden er 8

   1. Forlan

    Zal stopje vanavond spelletjes-avond hebben in zijn wooncomplex?

  2. Monty

   ”Maurice de Hond is een peiler met betrouwbare uitkomsten en visie’

   PVV 24 virtuele, 17 maart uiteindelijk 17 zetels.
   Wat je betrouwbaar noemt.

 5. EvertB

  Opmerkelijk is de stijging van 3 virtuele zetels van FvD-nageboorte JA21. De herkomst lijkt met PVV(-2) en FvD(-1) snel gemaakt. Wat beweegt PVV- en FvD-stemmers om over te stappen naar JA21?

  1. coenzoon

   geen idee , eerdmans is ook een rat gebleken tijdens de fvd overname.

  2. Forlan

   Ik snap het ook niet. Die zijn echt puur opgericht voor een gooi naar de macht. Op alle echt essentiële punten zijn ze sindsdien 180 graden gedraaid.

  3. Monty

   ”Wat beweegt PVV- en FvD-stemmers om over te stappen naar JA21?”

   Wilders laat zijn stokpaardje, het anti islam geluid niet meer horen.

   Dat kost hem zetels.

 6. Meriadoc Brandebok

  De zieke hetze tegen Rutte lijkt de VVD dus niets te doen. De partij blijft stabiel. Het is in elk geval nu zeker dat de VVD zich niet van haar beste troef zal ontdoen.

  1. coenzoon

   hetze tegen rutte , het is toch rutte die onwaarheden roeptoetert en net doet of zijn demissionair kabinet geïnstalleerd is ! rutte is een leugenachtige rat

   ruttte gaat letterlijk of lijken om de macht te behouden

  2. Max Aue

   De hetze tegen Rutte blijkt zich vooral af te spelen op de vierkante kilometer van het Binnenhof en in de media. Het volk doorziet de spelletjes en heeft meer vertrouwen in de bestuurder Rutte.

   1. coenzoon

    hahahaha , kennelijk wordt het volk graag voorlogen door een dictator

    overigens wie is het volk dombo ? heeft rutte 150 zetels gewonnen decadente tról

   2. Meriadoc Brandebok

    Ja, de hetze speelt zich vooral af binnen de Haagse bubbel. Het volk wijst deze hetze demonstratief af.

 7. Beukman

  Eerlijk is eerlijk, PVV en Forum weten op het moment nog geen deuk in een pakje boter te slaan, óf willen dat niet.
  Het programma van de PVV is sleets te noemen; de partij is bevangen door lethargie, de fut en de rek zijn eruit. Er is geen vernieuwing, niks.
  Forum zet zichzelf structureel neer als een partij van recalcitrante pubers. Dat de meest spraakzame van hen een mooi jasje draagt, helpt hem niet echt.

  Uiteindelijk wil de calvinistische Nederlandse en licht conservatieve bevolking gewoon een leider die met zijn poten in de modder staat, en zich uitslooft voor zijn land. Dat zo een leider ook wel eens fouten maakt en soms zelfs een potje staat te liegen, is begrijpelijk en onontkoombaar. Het wordt hem vergeven, want een echte Nederlander kiest eieren voor zijn geld.

  1. Max Aue

   Eens met je beschrijving van PVV en FvD.
   Los van hun weinig imponerende optreden zullen deze populistische clubjes de komende tijd te kampen krijgen met interne ruzies en schandalen.
   Geert Wilders zal de beerput van Dion Graus niet duurzaam gesloten kunnen houden en als hem dat lukt gaat hem dat ook opbreken. De man is ook inhoudelijk volledig uitgekakt.
   Thierry Baudet heeft een fractie bij elkaar geroepen van neo-nazi’s en criminelen. Dit wordt een rommeltje, temeer ook omdat Baudet een politieke brekebeen is. Ik acht het zeer onwaarschijnlijk dat ze de volgende verkiezingen gaan halen.

   1. Forlan

    10 april 2008) In ‘Die Wohlgesinnten’ beschrijft de Frans-Amerikaanse auteur Jonathan Littell de gruwelen van de Holocaust vanuit het perspectief van de fictieve SS-er Max Aue. Diens perverse gedachtewereld voegt echter weinig toe aan wat er al over de nazi-barbarij is geschreven.

    Wie verheerlijkt hier nou neo-nazi’s???

   2. leukeditter

    neonazis en criminelen???? er is 1 grote crimineel hier en dat ben jij moslimknuffelaar en ruttenaaier. bah misselijk figuur

 8. Buzz68

  Wat zou die peiling de VVD gekost hebben?

 9. JFU

  Weg met die peilingen…de verkiezingen zijn geweest, en de meerderheid is zeer tevreden over het vorige kabinet, zodat ze opnieuw gekozen zijn. We kunnen er weer 4 jaar tegen.

  1. Cootje

   En het MKB is genaaid en nog 5 maanden Corona totaal gesloopt , de polderde huilebalken hier laten dat overzicht heen komen , maar geen toeristen seizoen in Europa gaat chaos geven die zijn weerga niet kent , die gaat de verdeeldheid goed uitlichten , en Pinokkio draagvlak raakt met nog 5 maanden Corona aardig ondergraven , Erdogan gaat dit jaar de grenzen weer open stellen zijn geld is op om gastheer te blijven spelen wordt een jaar voor de geschiedenisboeken 2021

   1. Branzino

    @Cootje
    Zou dit dan jouw eerste voorspelling worden die wel gaat uitkomen. Ik wacht het vol vertrouwen af.

 10. Heras

  als de verkiezingen eerlijk verlopen waren, was fvd groter geweest.
  En peilingen ach…dit soort uitslagen zijn mede mogelijk gemaakt door brussel en de who

  1. Monty

   ”als de verkiezingen eerlijk verlopen waren, was fvd groter geweest.”

   Als de verkiezingen niet eerlijk verlopen waren had Baudet dit zeker kenbaar gemaakt en zou Hiddema dit zeker onderzoeken.

   Waarom zwijgen beide heren als jou bewering klopt?
   Worden ze onderdrukt of monddood gemaakt?

 11. sonny

  Het kiesvee leeft in de waan van de dag, elke gebeurtenis/uitspraak wordt in aller labiliteit gelabeld als zijnde juist!
  Zum kotzen!

  1. Max Aue

   De kiezer begrijpt het weer niet.

   😃

   1. coenzoon

    Wie is DE Kiezer decadente flapdrol? Ik wist niet dat Rutte 150 zetels had gehaald decadente tröl

  2. right

   Sonny@
   Politieke kopstukken vinden tegenwoordig het electoraat al wijzer dan wenselijk, vroeger stemde men zonder politieke motivatie, simpelweg omdat specifieke partijen een, voor hen, moreel verplichtende, goed in het gehoor liggende kreten bezigden, zoals de KVP met ‘katholiek’!
   Als iemand PVDA stemde, was ie meteen ‘een rooie zondaar’.
   Maar niettemin, veel snuggerder zijn ze niet geworden!

   1. sonny

    Right@
    Gereformeerd, christelijk, groen?
    Er komen in de nabije toekomst zelfs nieuwe politiek aanlokkelijke kreten bij: islamitisch, hare chrisna, boedhistisch, blackers!

    1. right

     Tja, het kuddegevoel, je wilt ergens bijhoren, schijnveiligheid ervaren, al begrijp je niet waarom!
     Misschien een uit de evolutie overgebleven overlevingsdrift?
     Nee, in ons tijdsgewricht kan je beter wedden op een zoveel mogelijk solitaire levensstijl!
     Dan wordt je geheid minder genaaid!

     1. sonny

      Je stem gaat dus nooit naar partijen met een geloofsduiding?
      Bijvoorbeeld wel, ‘partij van de vrijheid’, een partij met een pure wilsuiting, zonder dogmatische shit!

 12. Drollevanger

  Deze peiling van de Rutte gezinde media laat nog eens duidelijk de enorme invloed van de media op ons stemgedrag zien. We leven in een mediocratie, of we dat willen of niet.
  Het is mij en vele anderen ook een volkomen raadsel welk soort mensen tegenwoordig bv op D66 stemt. Dat zijn zeker volgens mij geen mensen, die met echt werken de kost verdienen. Wat Groenlinks of de tegenwoordige PVDA betreft geld hetzelfde.
  Ook laat dit zien dat de kwaliteit van hun kennis voor politiekers niks uit schijnt te maken.
  Zie bv de bouw van biocentrales.

  1. AS210854

   Vind je dat gek p66 heeft zich helemaal ingenestelt bij de npo en zij bepalen wat er op npo uitgezonden wordt.

 13. HD

  D66, is een schuilplaats voor Palestijnse terroristen en ander links gajes en onderkomen voor alles wat niet hetero is.
  Dus ja daar zijn er veel van.

 14. Piet Klein

  Het meest opmerkelijk is de stijging van JA21. Heel onwaarschijnlijk omdat noch JA21 erg in de media is geweest, eigenlijk niet, noch dat ze opmerkelijke standpunten hebben ingenomen na de verkiezingen. In de achterkamers wordt er druk onderhandeld in de (in)formatie besprekingen. Als Eerdmans meegaat in kabinet Rutte dan pleegt hij voor meer dan 100% verraad aan de uitgangspunten van de partij en lonkt hij mogelijk te veel het een rol in het kabinet. Als dan peilingen duidelijk maken dat er flink winst is dan zou hij kunnen vermoeden dat hij goed bezig is. Maar geen gezond mens snapt deze peilingen dan is er weinig creativiteit nodig om andere scenario’s te bedenken.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.