Screen Shot 2021 06 09 at 104752

Naïeve Caroline van der Plas (BBB) wil minderheidskabinet: 'Doe niet zo moeilijk!'

Geen categoriejun 09 2021, 10:15
Bij WNL zei Caroline van der Plas vanmorgen dat zij wil dat er een minderheidskabinet komt (hier stond oorspronkelijk: “van VVD, D66 en CDA” maar Van der Plas laat weten dat dit niet het geval is, en dat ze geen specifieke partijen heeft genoemd). Want, stelde zij, bepaalde partijen kunnen probleemloos met elkaar door één deur, en het is ook nog eens beter voor het functioneren van de parlementaire democratie omdat het kabinet dan steeds weer "op zoek moet" naar meerderheden.
Wat betreft haar eigen partij liet BoerBurgerBeweging-voorvrouw Van der Plas vandaag bij Goedemorgen Nederland geen misverstand bestaan over haar eigen ambities gedurende de komende regeringsperiode. Nee, zij heeft geen behoefte om "het motorblok" aan een meerderheid te helpen, ook niet als haar dat heel lief gevraagd wordt. "Laten wij maar ervoor zorgen dat we gewoon vier jaar in de oppositie zetten en proberen de partij uit te bouwen om bij de volgende verkiezingen meer zetels te behalen," zei ze.
Vervolgens nam hoogleraar rechtsgeleerdheid Afshin Ellian het woord. Die stelde dat het nu snel moet gebeuren dat een vierde en mogelijk zelfs een vijfde partij snel even met het motorblok praat, zodat er een meerderheidscoalitie in elkaar gezet kan worden.
"Ik vraag me af of dat moet," zei Van der Plas daarop. "Ik ben heel erg voor een minderheidskabinet. We hoeven helemaal geen meerderheidskabinet te hebben in Nederland. Laat het kabinet maar... in een minderheidskabinet moet je harder werken om steun te krijgen uit de Tweede Kamer en heb je niet allemaal dichtgetimmerde dealtjes. Dus ik zou zeggen, ga gewoon in een minderheidskabinet en doe niet zo moeilijk."
Want, ging de boerenactiviste/politica verder, het is wel tijd dat er een nieuw missionair kabinet komt. Het huidige kabinet is al tijden demissionair, niet alleen vanwege de verkiezingen, maar daarvoor al. Het gaat al naar zes maanden. Als de formatie over de zomer heen getild wordt kom je dus al uit op acht tot tien maanden.
Het zal wel. Blijkbaar denkt Van der Plas dat het allemaal daadwerkelijk iets uitmaakt. Dat is je reinste flauwekul, en het is tekenend voor haar naïviteit. Het partijkartel is één partij. Ze doen net alsof ze allemaal heel anders zijn, maar dat is onzin. Het is theater, voor de bühne. Als puntje bij paaltje komt zijn álle kartelpartijen het eens op de grote onderwerpen: meer EU, doorgaan met massa-immigratie, klimaatwaanzin opdringen aan de bevolking, gendergekte opleggen aan een ieder, corona-totalitarisme de wet van het land maken.
Die 'controle' vanuit de Kamer zal met een minderheidskabinet niet anders zijn dan nu. Inhoudelijk zal er óók geen verschil te zien zijn. Het maakt dus helemaal niet uit of er nou een minderheidskabinet zit of een meerderheidskabinet. Het beleid zal uiteindelijk precies hetzelfde zijn. Behalve natuurlijk als er een minderheidskabinet komt van VVD, PVV, FVD en BBB, maar we weten allemaal dat dit echt niet tot de mogelijkheden behoort.
Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
Nou ja, misschien dat het in één opzicht wat uitmaakt: een partij als de VVD denkt dat officieel regeren met GroenLinks de partij zal kosten bij de komende verkiezingen, omdat veel van hun kiezers zo onnozel zijn dat ze het kartelspel niet door hebben. Dat is de énige reden om voor een 'minderheidskabinet' te pleiten; dat er dan sneller een kabinet komt omdat de VVD de schijn dan kan ophouden dat D66 en GroenLinks echt heel verschillend zijn.
Volg ons ook op onze nieuwe Facebook-Pagina, die we hebben opgezet omdat daar veelvuldig om gevraagd werd.
UPDATE
Van der Plas laat weten dat we haar verkeerd begrepen hebben. Ze wil een minderheidskabinet “maar heb geen partijen genoemd.” Wel zegt ze dat ze eigenlijk vindt dat het CDA in de oppositie zou moeten.
Dat zou dan dus wel een heel interessant minderheidskabinet worden...
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten