Naïeve Caroline van der Plas (BBB) wil minderheidskabinet: ‘Doe niet zo moeilijk!’

Bij WNL zei Caroline van der Plas vanmorgen dat zij wil dat er een minderheidskabinet komt (hier stond oorspronkelijk: “van VVD, D66 en CDA” maar Van der Plas laat weten dat dit niet het geval is, en dat ze geen specifieke partijen heeft genoemd). Want, stelde zij, bepaalde partijen kunnen probleemloos met elkaar door één deur, en het is ook nog eens beter voor het functioneren van de parlementaire democratie omdat het kabinet dan steeds weer “op zoek moet” naar meerderheden. 

Wat betreft haar eigen partij liet BoerBurgerBeweging-voorvrouw Van der Plas vandaag bij Goedemorgen Nederland geen misverstand bestaan over haar eigen ambities gedurende de komende regeringsperiode. Nee, zij heeft geen behoefte om “het motorblok” aan een meerderheid te helpen, ook niet als haar dat heel lief gevraagd wordt. “Laten wij maar ervoor zorgen dat we gewoon vier jaar in de oppositie zetten en proberen de partij uit te bouwen om bij de volgende verkiezingen meer zetels te behalen,” zei ze.

Vervolgens nam hoogleraar rechtsgeleerdheid Afshin Ellian het woord. Die stelde dat het nu snel moet gebeuren dat een vierde en mogelijk zelfs een vijfde partij snel even met het motorblok praat, zodat er een meerderheidscoalitie in elkaar gezet kan worden.

“Ik vraag me af of dat moet,” zei Van der Plas daarop. “Ik ben heel erg voor een minderheidskabinet. We hoeven helemaal geen meerderheidskabinet te hebben in Nederland. Laat het kabinet maar… in een minderheidskabinet moet je harder werken om steun te krijgen uit de Tweede Kamer en heb je niet allemaal dichtgetimmerde dealtjes. Dus ik zou zeggen, ga gewoon in een minderheidskabinet en doe niet zo moeilijk.”

Want, ging de boerenactiviste/politica verder, het is wel tijd dat er een nieuw missionair kabinet komt. Het huidige kabinet is al tijden demissionair, niet alleen vanwege de verkiezingen, maar daarvoor al. Het gaat al naar zes maanden. Als de formatie over de zomer heen getild wordt kom je dus al uit op acht tot tien maanden.

Het zal wel. Blijkbaar denkt Van der Plas dat het allemaal daadwerkelijk iets uitmaakt. Dat is je reinste flauwekul, en het is tekenend voor haar naïviteit. Het partijkartel is één partij. Ze doen net alsof ze allemaal heel anders zijn, maar dat is onzin. Het is theater, voor de bühne. Als puntje bij paaltje komt zijn álle kartelpartijen het eens op de grote onderwerpen: meer EU, doorgaan met massa-immigratie, klimaatwaanzin opdringen aan de bevolking, gendergekte opleggen aan een ieder, corona-totalitarisme de wet van het land maken.

Die ‘controle’ vanuit de Kamer zal met een minderheidskabinet niet anders zijn dan nu. Inhoudelijk zal er óók geen verschil te zien zijn. Het maakt dus helemaal niet uit of er nou een minderheidskabinet zit of een meerderheidskabinet. Het beleid zal uiteindelijk precies hetzelfde zijn. Behalve natuurlijk als er een minderheidskabinet komt van VVD, PVV, FVD en BBB, maar we weten allemaal dat dit echt niet tot de mogelijkheden behoort.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Nou ja, misschien dat het in één opzicht wat uitmaakt: een partij als de VVD denkt dat officieel regeren met GroenLinks de partij zal kosten bij de komende verkiezingen, omdat veel van hun kiezers zo onnozel zijn dat ze het kartelspel niet door hebben. Dat is de énige reden om voor een ‘minderheidskabinet’ te pleiten; dat er dan sneller een kabinet komt omdat de VVD de schijn dan kan ophouden dat D66 en GroenLinks echt heel verschillend zijn.

Volg ons ook op onze nieuwe Facebook-Pagina, die we hebben opgezet omdat daar veelvuldig om gevraagd werd.

UPDATE

Van der Plas laat weten dat we haar verkeerd begrepen hebben. Ze wil een minderheidskabinet “maar heb geen partijen genoemd.” Wel zegt ze dat ze eigenlijk vindt dat het CDA in de oppositie zou moeten.

Dat zou dan dus wel een heel interessant minderheidskabinet worden…

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

14 reacties

 1. Emile Takma

  Hendrika snapt de politiek nog niet zo goed. Haar voorkeurscoalitie is onmogelijk, niet alleen omdat de winnaar van de verkiezingen, D66, er niet over piekert (ze zijn niet gek) maar ook omdat deze coalitie geen stap zal kunnen verzetten zonder de steun van PvdA en GL, zowel in de Tweede als de Eerste Kamer.

  1. Jack Flash

   Caroline heeft door dat ze nu alleen maar tijd zitten te rekken.

  2. Forlan

   Maar Ernest,

   Wie begrijpt op dit moment, dit punt waar we met zijn allen zijn uitgekomen, de politiek nog wel dan? Er is totaal geen touw meer aan vast te knopen. Ze probeert tenminste met een oplossing te komen.

   1. Emile Takma

    Het is niet zo ingewikkeld hoor. Na twee maanden publiek misbaar en getreuzel wordt het de coalitie die Kaag wenst.

  3. Appelstroop

   Alternatieve feiten? Naar mijn weten heeft VVD met grote overtuiging gewonnen, 10 punten verschil.

 2. Meriadoc Brandebok

  Een minderheidskabinet is een optie als men in Nederland zou beschikken over een serieuze en concentieuze Tweede Kamer. De Tweede Kamer bestaat voor 50% uit politici die maar wat graag zo vlug als mogelijk een kabinet ten val brengen om daarmee betere electorale kansen voor de eigen partij te verkrijgen. Daarom zal men gedwongen een kabinet van VVD-D66-CDA-CU in elkaar moeten zetten.

  1. september

   als er geen andere coalitie mogelijk ,zal het dat worden.Maar het gaat nog wel een tijd duren.

  2. StemPzeweg

   Maar D66 wil niet met ChristenUnie en Segers heeft benadrukt dat ze voorlopig niet aanschuiven bij de onderhandelingen. Welk gedeelte daarvan heb je niet begrepen ?

   1. Meriadoc Brandebok

    Maar VVD en CDA willen niet met PvdA en GroenLinks, dus welk gedeelte daarvan heb je niet begrepen?

    1. Emile Takma

     Ik durf er behoorlijk wat onder te verwedden dat VVD en CDA die eis, na enig openbaar politiek gekreun, zullen laten vallen.

     1. Meriadoc Brandebok

      Ik durf er behoorlijk wat onder te verwedden dat D66 die eis, na enig openbaar politiek gedreun, zal laten vallen.

     2. Emile Takma

      We gaan het zien, Meriadoc.

    2. StemPzeweg

     Als VVD en CDA dit niet doen dan zou Caroline nog wel eens gelijk kunnen krijgen. D66 heeft nu vier jaar samen met de ChristenUnie geregeerd en zijn zeker niet van plan om dit nog een keer te doen. Het zelfde geld trouwens ook voor de ChristenUnie

     Waarom moeten D66 en CU over hun schaduw heen stappen alleen om de VVD en het CDA hun droomkabinet te geven ?

     1. Meriadoc Brandebok

      De CU heeft regeren nooit uitgesloten. En D66 zal over de schaduw heen moeten stappen omdat de VVD de verkiezingen heeft gewonnen. Sowieso is het democratisch gezien al dubieus dat het afgestrafte linkse blok aan tafel zit.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.