Windpark mogelijke oorzaak aangespoelde bruinvissen Waddeneilanden: ‘Dergelijke activiteiten kunnen nadelig effect hebben’

De laatste dagen spoelen er opvallend veel dode bruinvissen aan op de Waddeneilanden. Sinds vorige week zijn er al tientallen karkassen aangespoeld. Reden voor flink wat zorgen dus. De organisatie SOSDolfijn vreest dat onder meer de aanleg van een nieuw windpark de oorzaak is van de grote sterfte van bruinvissen. Welke dieren of insecten zijn wel veilig voor windmolens? 

Het was flink schrikken de afgelopen dagen voor de bewoners op de Waddeneilanden. Ze vonden namelijk het ene na het andere karkas van een bruinvis. Op Ameland is het zelfs zo erg dat men er een dagtaak aan heeft om de karkassen weg te halen van het strand, aldus SOSDolfijn.

De organisatie, die hulpbehoevende walvissoorten helpt en redt, denkt dat onder meer de aanleg van een windpark in de regio de oorzaak kan zijn voor de massale sterfte: “Of activiteiten in de Waddenzee een oorzaak zijn van de strandingen is nog niet bekend. Momenteel wordt er noord van de Wadden een windmolenpark aangelegd en is er afgelopen week een internationale oefening van de marine gestart. Dergelijke activiteiten kunnen een nadelig effect hebben op het leven van een bruinvis.”

De Dagelijkse Standaard

Windpark heeft niet alleen leven gekost van bruinvissen

Het tragische is nog wel dat dit niet iets ‘nieuws’ zou zijn. Het is al langer bekend dat de plaatsing van windmolens ernstige gevolgen heeft op milieu en natuur. Uit onderzoek van de Wageningen universiteit bleek dat windmolens veel gevaarlijker waren voor de vogelpopulatie dan gedacht. Er kwamen schrikbarende conclusies uit het rapport: “Het kan bij sommige vogelsoorten leiden tot een afname van meer dan 20 procent van de totale populatie in 10 jaar tijd.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Helaas lijkt het er sterk op dat de recente plaatsing van het windpark ook een rol speelt in de sterfte bij Nederlandse bruinvissen. Maar hoeveel meer bewijs wil de Groene Khmer hebben opdat ze eindelijk eens stoppen met het promoten van de plaatsing van megalomane, en dus dieronvriendelijke, windturbines?

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

72 reacties

 1. Heras

  Weer een dom beleid. Wanneer doen ze nu eens iets goed. De ene na de andere blunder. Niemand zit te wachten op het vernielen van het ecosysteem door die stompzinnige lelijke windmolens. Het levert niets op. Zoals altijd, kost het miljarden aan belastinggeld en de bevolking is weer de dupe.

  1. Albert Egberts

   De schade die windmolens veroorzaken aan de vogels en vissen is verwaarloosbaar klein vergeleken met de schade door de moderne landbouw.
   Ik neem aan dat Heras ook vindt dat daar het roer radicaal om moet.

   ht.ps://unric.org/nl/onze-voeding-is-de-hoofdoorzaak-van-de-afname-van-biodiversiteit/

   1. ElGuapo

    Kwakma heeft het niet zo met dieren maar wel met beesten uit bijvoorbeeld Afghanistan.

   2. usb3.0

    De woorden “verwaarloosbaar of de nadelen wegen niet op tegen de voordelen” zijn natuurlijk ziekmakende uitingen, met name tamil maakt daar misbruik van om zijn ziekmakende gedachtegangen hier te plempen

   3. Poemien Noegien

    Hij blijft maar boeren, de ene oprisping na de andere. De forummongool kan ook niet anders.

   4. vlekkenoplosser

    nieuwe feiten strónt vlé®k , jouw ouwe gewauwel is antiek gelúl t@rrél.

    Zo hebben we je ook eens linken gegeven alwaar veranderingen in de stratosfeer te herleiden zijn tot windmolens.

    Windmolens blijken ongewenste neven effecten te hebben. Slechts linkse drammers sluiten de ogen voor deze effecten. Slechts een mislukte t@rrél uitgesmeerd als strónt vlé®k volhard in oude gegevens.

    1. Albert Egberts

     “ Zo hebben we je ook eens linken gegeven alwaar veranderingen in de stratosfeer te herleiden zijn tot windmolens.”

     😂

     1. vlekkenoplosser

      wat wil je zeggen strónt vlé®k ? kom maar t@rrél !

      Dom lachen om het onttrekken van energie uit de lucht geeft te kennen dat je werkelijk geen enkel verstand hebt van energie strónt vlé®k.

      p.s je kwam destijds niet verder om de schrijver en de site in diskrediet te brengen. Inhoudelijk had je geen commentaar hufter.

 2. Albert Egberts

  De leugenachtige pogingen windenergie in diskrediet te brengen komen nogal gênant over, temeer ook omdat DDS nooit een kwaad woord sprak over de grootschalige aantasting van de bio-diversiteit door de moderne landbouw.

  1. ElGuapo

   Kwakma denkt dat alle draaiende molentjes (als ze dat af en toe doen tussen de servicebeurten) prachtig zijn. Hij spreekt uiteraard namens iedereen.

  2. usb3.0

   Windenergie?! Vervuilende subsidieturbines bedoeld tam natuurlijk, hij vergist zich natuurlijk verschrikkelijk..

  3. Poemien Noegien

   “subsidieturbines”

   Juist! Ze worden neergezet van ons belastinggeld en zodra ze niet draaien betalen wij extra belastinggeld. Daarnaast betalen wij klimaat- plus energiebelasting, dus dat is dubbelop.

   O ja, omdat wij een vraag gestuurde economie hebben, staan die koleredingen er voor Piet Snot, je kunt de energie uit die windstokken namelijk niet opslaan.

  4. vlekkenoplosser

   De leugenachtige pogingen windenergie in krediet te brengen komen nogal gênant over, temeer ook omdat DDS nooit een kwaad woord sprak over het gebrek van grootschalige aantasting van de bio-diversiteit door de moderne landbouw.

 3. J. Punt

  Diepgaande onderzoeken, old-boys network beoordelingscommissies onder leiding van een of ander ongewassen bejaarde professor uit de vroegere krakers-scene. Resultaat is dat alleen de marine de schuld krijgt en dat er wel complete bouwterreinen jarenlang stil liggen omdat de grijze venusdriehoek-kever nog niet is uitgen€¥kt!

 4. Albert Egberts

  De misleiding in dit artikel kan het beste worden aangetoond door de bron waarop het is gebaseerd even af te drukken:

  “ Sinds afgelopen donderdag wordt SOS Dolfijn overspoeld met meldingen over gestrande dode bruinvissen op de Waddeneilanden. Via de verschillende instanties op de eilanden waaronder Staatsbosbeheer Terschelling en Natuurmonumenten Schiermonnikoog komen de meldingen door. Op Ameland hebben vrijwilligers van de Dierenambulance Ameland er bijna een dagtaak aan om alle meldingen aan te nemen en de dieren van het strand te ruimen.

  Vrijwel alle gemelde dieren betreffen volwassen bruinvissen die in staat van ontbinding verkeren. Ook zijn alle strandingen aan de noordzijde van de eilanden en met name op de eilanden Vlieland, Ameland, Terschelling en Schiermonnikoog. De aantallen aangespoelde bruinvissen lopen inmiddels ver in de tientallen.

  Er staat al dagen een noordenwind waardoor dode dieren wellicht sneller meer naar de kust worden gedreven. Maar een dergelijke aantal gestrande bruinvissen binnen zo´n korte periode lijkt ongekend. Alle betrokken partijen vanaf de eilanden leveren zo nauwkeurig mogelijk de data aan bij SOS Dolfijn, die het verzamelt en doorgeeft aan de beheerder van de databank Walvisstrandingen.nl. In deze databank worden nauwkeurig alle strandingen van walvisachtigen bijgehouden. De bruinvis is één van de kleinste walvissoorten en vaste bewoner van de Noord- en Waddenzee.

  Om te achterhalen wat deze plotse stijging van strandingen onder bruinvissen veroorzaakt, zal uitgebreider onderzoek nodig zijn. Tijdens de patrouille vluchten heeft de Kustwacht vandaag voor de Wadden nog meer dode bruinvissen waargenomen. Het is dan ook niet uitgesloten dat de komende dagen de aantallen nog zullen blijven oplopen. Of activiteiten in de Waddenzee een oorzaak zijn van de strandingen is nog niet bekend. Momenteel wordt er noord van de Wadden een windmolenpark aangelegd en is er afgelopen week een internationale oefening van de marine gestart. Dergelijke activiteiten kunnen een nadelig effect hebben op het leven van een bruinvis. “

  1. Harry Haller2

   Je noemt de bron niet, sukkel.

   1. Albert Egberts

    Die staat in het artikel, geachte heer Haller.

  2. usb3.0

   Nee hoor tamil het is absoluut de schuld van de door jou ontkennende subsidieturbines

  3. vlekkenoplosser

   strónt vlé®k met dom gelúl om de nieuwe feiten vooral niet verder te bekijken

   de strónt vlé®k heeft van energie en energiebeheer geen kaas gegeten en daarom denkt de strónt vlé®k dat zijn gewauwel inhoudelijk correct en compleet is.

 5. Harry Haller2

  Dixit GeenStijl: “Dus die windmolens zijn superslecht voor insecten. Slecht voor vogels. Slecht voor vleermuizen. Slecht voor walvissen. Vre-se-lijk slecht voor mensen. En nu gaan ook alle bruinvissen eraan – die arme beestjes waren al doof en nu moeten ze ook nog eens heel erg dood. Windmolens moordenaars, we zijn enorm verdrietig nu. Jesse Klaver bedankt.”

  Lees je even mee Egberts, met je kwakzalvende zelfbevredigingsideologie?

  1. Albert Egberts

   ht.ps://nos.nl/artikel/2395593-zeldzame-massastranding-bruinvissen-op-wadden-en-het-worden-er-nog-meer

   1. usb3.0

    In de toekomst zullen er veel meer door subsidieturbines vermoorden walvissen, bruinvissen te betreuren zijn, nog maar niets te zeggen over de visserij

   2. Poemien Noegien

    NOS

    Whahahaha

    🙂

   3. vlekkenoplosser

    strónt vlé®k denkt kennelijk dat windmolens windstil zijn de domme jongen

 6. Albert Egberts

  Het aanspoelen van bruinvissen heeft niets met windmolens te maken. Dit artikel is een leugenachtige poging windenergie in diskrediet te brengen. Het verhaal slaat helemaal nergens op.

  ht.ps://nos.nl/artikel/2395593-zeldzame-massastranding-bruinvissen-op-wadden-en-het-worden-er-nog-meer

  1. Harry Haller2

   In het artikel staat dat het nog gissen is naar de doodsoorzaak van de aangespoelde bruinvissen. Men weet het nog niet: dat wordt pas bekend op de snijtafel.

   Jouw opmerking dat het aanspoelen van bruinvissen niets met windmolens heeft te maken is dus volstrekt onbewezen en raakt kant noch wal.

   1. Albert Egbert

    Ik heb het door mij hierboven afgedrukte artikel er nog eens op na geslagen en ik moet eerlijk bekennen dat mijn in antwoord op jouw reactie geponeerde stelling dat het aanspoelen van dode bruinvissen niet te maken heeft met windmolens niet in het artikel terug te vinden is. In zoverre heeft de heer Haller een punt en was ik misschien iets te gehaast met mijn synopsis.

    1. Albert Egbert

     niet te maken = niets te maken. Excuses.

     1. ElGuapo

      BergRijpt….studeer…de de….

     2. ElGuapo

      ah crap 🙂

    2. Harry Haller2

     Ik tuinde er bijna in.

    3. Xyz1234

     Zoals altijd Takma. U leest artikelen nooit aandachtig.

     1. Albert Egberts

      Xyz trapte er ook in. Mijn naam is Albert Egberts, met een s. De Egbert zonder s is een zieke tról.

   2. Albert Egberts

    In het NOS-artikel worden de windmolens niet eens genoemd, mogelijk ook omdat er nog lang niet staan.

    😀

  2. ElGuapo

   “Het aanspoelen van bruinvissen heeft niets met windmolens te maken.”

   Dat kan je helemaal niet weten of het er iets mee te maken heeft enorme mongool. Kijk eerst eens wat er allemaal gebeurt bij de bouw van een molen op zee en wat er allemaal onder water gebeurt voordat je die poppenkastmuil van je een zet geeft.

  3. Poemien Noegien

   Er is alweer een boertje uit de sukkelkelder ontsnapt, het orakel kan alleen maar liegen.

   1. ElGuapo

    “sukkelkelder” is te Nederlands…kwakma ziet graag het taalgebruik van zijn idool Kaag als hij niet te druk is met kaagpo*p tussen z’n tanden vandaan te flossen met haar string.
    Retard attic zal de zolderkamerimam x meer kunnen waarderen.

  4. Joko

   Egberts alias Takma is verdediger en promotor van de waanzin. We hebben er met name de laatste eeuw nog enkele van deze sujetten moeten kennen uit de geschiedschrijving. Mijn gebed voor vandaag: ‘Laat het in vredesnaam eens hersens regenen’.

   1. Cootje

    Verkondiger van waanzin , je zal s,morgens uit bed worden gehesen , je zal twee maal per dag op het potje worden gezet en je luiers verschoond verder gehandicapt eenzaam achter het laptop 14/15 uur reageren op de items van DDS , 7 dagen in een week in een schrikkeljaar 366 dagen , zo zwaar verminkt dat een uitkering geen discussie is , dan kan je hooguit nog denken elke gek heeft zijn gebrek.

  5. leukeditter

   pleur op man , vis is verdwenen rond die kleredingen , alles raakt van slag door die piepende krakende ellendige zwabberdingen. en voor wat???? oja water gaat 30 meter stijgen rond 2040 hahahahahaha wat een lol

   1. Albert Egberts

    In het artikel worden als één van de mogelijke, maar niet erg waarschijnlijke, oorzaken genoemd de werkzaamheden die plaatsvinden in de voorbereiding van de geplande windmolenparken. Die windmolens staan er dus helemaal nog niet, leukeditter, je zwetst maar wat.

    1. usb3.0

     Kijk tamil krabbelt flink terug en dekt zichzelf flink in

    2. ElGuapo

     “de werkzaamheden die plaatsvinden in de voorbereiding van de geplande windmolenparken”

     Waaruit bestaan die voorbereidingen roeptoeter?

     1. usb3.0

      De werkzaamheden bestaan uit het te water gooien van enorme rotsblokken om de vissers weg te houden

    3. vlekkenoplosser

     strónt vlé®k heeft het artikel weer niet begrepen

 7. RvdBe

  Linksen hebben sowieso niets met “bruin”vissen.

 8. HD

  Alles om dikke Timmermans en die andere milieuhufters tevreden te stellen.
  En de dieren kunnen de pest krijgen.

  1. Albert Egberts

   Mogelijk is Frans Timmermans meer bekommerd om mensenleven. Het RIVM heeft becijferd dat er alleen al in Nederland jaarlijks tussen de 7000 en 12000 mensen sterven aan fijnstoflobby. Het lijkt me wel de moeite waard die uitstoot ferm terug te dringen, vind je ook niet?

   ht.ps://npokennis.nl/longread/7750/waarom-is-fijnstof-zo-n-groot-probleem

   1. ElGuapo

    Een poging aan het wagen om het onderwerp te veranderen kwakma?
    Timmerhond is daarnaast een uitvreter die alleen aan zichzelf denkt.

   2. usb3.0

    Kijk dit is een mooi voorbeeld van leugens die tamil hier rondpompt, tamil is niet voor schone energie integendeel tamil is voorstander van het klimaat verdienmodel met subsidieturbines, landvervuilende zonneparken etc etc en niet voor schone veilige energie middels kernenergie

   3. Mistgabel

    Die malle gehersenspoelde linkse sekte wil liever ook hele woonwijken bouwen voor migrantjes i.p.v. koeien in de wei. En dan ook nog zeggen dat woonwijken met auto’s en noem maar op beter voor het milieu is dan die paar koeien.
    Net alsof bio industrie ook beter is.

    Krijg steeds meer een tyfushekel aan die linkse uitzuigers, die gasten lopen gewoon vrij rond terwijl ze in een gesticht thuis horen. Allemaal koekoek.

   4. vlekkenoplosser

    zelfde aantal als bij corona strónt vlé®k , ik stel een 100% lock down voor !

 9. Mistgabel

  Buiten het feit dat ze vogels en insecten kapot draaien is het ook nog een afgrijselijk gezicht in het natuurlandschap.

  Linkse gekte.

  1. Albert Egberts

   Over de schade van windmolens aan de vogelstand bestaan veel misverstanden.

   Voor mensen die de feiten kennen is het beeld nogal genuanceerd:

   NUcheckt: Wat we weten over het effect van windmolens op vogels

   h*ps://www.nu.nl/nucheckt/6023521/nucheckt-wat-we-weten-over-het-effect-van-windmolens-op-vogels.html

   1. Harry Haller2

    Een buitengewoon vaag artikel Egberts.

    “Conclusie
    Het klopt dat windmolenparken gevaarlijk kunnen zijn voor vogels. Maar het is niet bekend of in Nederland vogelsoorten door windmolens in gevaar komen en hoe dit zich precies verhoudt tot andere door de mens veroorzaakte bedreigingen. Klimaatverandering is voor veel diersoorten, waaronder vogels, mogelijk een nog veel groter gevaar. Daarom zijn zowel de Vogelbescherming als de Britse RSPB niet tegen windenergie.”

    1. Albert Egberts

     Het artikel nuanceert de schade aan de vogelstand en wijst er fijntjes op dat die schade niet groter is dan de schade door het wegverkeer aan vogels en andere dieren waarover ik op DDS nog nooit een klacht heb gehoord.

     Dit gelamenteer over vogelschade door windmolens is een hypocriet gelegenheidsargument dat leugenachtig wordt aangevoerd door mensen die tegen windenergie zijn.

     1. usb3.0

      Het mooie aan dit soort gelül is dat als je zegt dat er wel schade is de wereld te klein is, ik bedoel als wij zeggen dat de visserij best wel meevalt, en dat is ook zo, dan hoor je niemand, maar men draait het om, overigens wisten jullie al dat de subsidieturbines een verdienmodel zijn? ten koste van alles en vooral mensen…

     2. usb3.0

      “Dit gelamenteer over vogelschade door windmolens is een hypocriet gelegenheidsargument dat leugenachtig wordt aangevoerd door mensen die tegen windenergie zijn.”

      Het gelamenteer over de hoge kosten van kernenergie is een hypocriet gelegenheidsargument dat door leugenachtige types als tamil wordt aangevoerd die tegen schone, veilige en vooral duurzame kernenergie zijn

     3. Albert Egberts

      “tamil wordt aangevoerd die tegen schone, veilige en vooral duurzame kernenergie zijn”

      Dit is onjuist. Ik heb hier een en andermaal verklaard voorstander te zijn van kernenergie die ik beschouw als een schone, veilige en duurzame vorm van kernenergie.
      Ik stel slechts vast dat het in Europa voorlopig niet rendabel kan worden geëxploiteerd omdat in vergelijking met alle andere vormen van energieopwekking eenvoudig te duur is, een prijsverschil dat alleen maar oploopt. Ik zou wel hopen dat het onderzoek naar modernere vormen van kernenergie in Europa wel doorgaat. We hebben op dit punt een grote en te betreuren technologisch achterstand op bijvoorbeeld de Chinezen die ondermeer om die redenen wel tot duurzame exploitatie komen.

     4. usb3.0

      Nee hoor tamil, je draait er weer omheen natuurlijk en je liegt ook, je kronkelt er lustig op los

     5. Albert Egberts

      Met excuses voor de mogelijke cognitieve dissonantie bij sommigen van de reaguurders hier:

      ht*ps://www.duurzaamnieuws.nl/niet-de-windmolens-maar-de-kolencentrales-draaien-op-subsidie/

     6. Albert Egbert

      = Ik hoop dat het onderzoek naar moderne
      vormen van kernenergie-opwekking in Europa wél doorgaat. We hebben op dit gebied een grote en te betreuren technologisch achterstand op bijvoorbeeld de Chinezen, die ondermeer om die reden wel tot duurzame exploitatie in staat zijn.

      Excuses voor de slordigheden.

    2. Albert Egbert

     Dat klopt Haller.. Dit artikel geeft geen enkel doorslaggevend aanknopingspunt met betrekking tot het vraagstuk of het plaatsen van windmolens schadelijk is voor de vogelstand of niet.

     Ik haal het dan ook hier vooral aan om de hoeveelheid reacties onder een DDS-artikel op te leuken.

     1. usb3.0

      Egbert snapt het

     2. Albert Egberts

      Mijn naam is Egberts, met een s.

     3. usb3.0

      Dat klopt naar Egbert snapt het

   2. Mistgabel

    Die zogenaamde check, dubbel check van Wij van WC-eend, trappen we niet meer in.

   3. J. Punt

    Nu checkt is een extreem linkse nieuwssite die nog net niet de GL criminelen als redacteuren hebben. Een soort Joop voor verdwaasde zieligerds die overgeslagen worden bij bedrijfsuitjes, niemand wil ze als “Buddy”

 10. usb3.0

  Het is overigens niet heel raar dat dit kabinet er echt alles aan doet, mensen financieel kapot maken, familiebedrijven de nek omdraaien, zeer vruchtbare grond verkrächten, om het braafste windenergie jongetje van de klas te worden, zou het hier mee te maken hebben….

  h**ps://www.bitchute.com/video/VqkJ0KCpBkp5/

 11. J. Punt

  Er komt vast en zeker nog wel een artikel ergens van onze extreem linkse media. Daarin wordt voorgelogen dat al het zeeleven helemaal opleeft en vermenigvuldigen omdat de windmolens met een laag rendement dat bevorderd (boven 7 mogen ze niet draaien, gaan ze stuk, als ze dat al niet waren)
  Reparatie en onderhouds bedrijven lachen zich suf om die molens; “Grotere bron van ellende moet nog uitgevonden worden maar het levert heeeel veeeeel geld op aangezien ze nonstop defect of uitgeschakeld zijn. Komt bij dat fabrikanten geen prestatieverplichting hebben over de werking, als ze er maar staan. Zo denkt links.

  1. Albert Egbert

   “Komt bij dat fabrikanten geen prestatieverplichting hebben”

   Het lijkt een warempel wel een gemiddelde PVV-ledenraadsvergadering. 😙

 12. 56RdK

  Overgaan op waterstof en thoriumcentrales!
  Want die windmolens zijn in heel veel opzichten een ramp voor het milieu.

  Maar ja, VVD’er Kamp, windmolens plaatsen was zijn project toen hij nog minister was, dus “het goat on”.

  Het zoveelste schadelijk handelen van een VVD-zak dat de maatschappij heel, héél veel kosten en niet alleen financieel!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.