Caroline van der Plas (BBB) hekelt vacature ministerie van LNV: ‘Overal verstand van moeten hebben behálve van landbouw!’

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Visserij is op zoek naar een medewerker. Maar wat wekt de verbazing van BoerBurgerBeweging-leider Caroline van der Plas? Uit de vacature blijkt dat kandidaten wél verstand moeten hebben van zaken als “klimaat,” maar dat ze niks hoeven te weten over landbouw en visserij. “Is dit een voorbode van een nieuw ministerie van Natuur & Klimaat?” vraagt ze zich logischerwijze hardop af.

Een Twitteraar heeft een vacature gezien voor een baan als medewerker op het ministerie van Landbouw, Natuur en Visserij. Oftewel, LNV. Maar er is hem iets aparts opgevallen. Want mogelijke kandidaten mogen blijkbaar de ballen verstand hebben van de zaken waarnaar het ministerie vernoemd is.

“Je hebt bij voorkeur kennis van de domeinen en netwerken rond klimaat, natuur, biomassa en hout. Je hebt bij voorkeur enige jaren werkervaring in een van de genoemde domeinen,” aldus de beschrijving.

Wat?

“Nieuwe beleidsmedewerker voor ministerie van LNV, moet in de eerste eisen overal verstand van hebben, behalve van landbouw en visserij…” vat Tweede Kamerlid Caroline van der Plas van de BoerBurgerBeweging (BBB) deze vacature dan ook terecht samen.

En dat zet haar aan tot nadenken. Want waarom zouden juist dit vereisten zijn? “Is dit een voorbode van een nieuw ministerie van Natuur & Klimaat? Gaat landbouw terug naar Economische Zaken?” vraagt ze.

Dat zijn helemaal geen gekke gedachten, zeker als je in aanmerking neemt dat zowel D66 als hoogstwaarschijnlijk GroenLinks gaan meeregeren. Beide partijen willen de Nederlandse boer en visser kapotmaken, dit alles in de naam van “klimaat” en “natuur.”

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Boeren en vissers moeten zich er maar alvast op voorbereiden: de nieuwe coalitie gaat nóg harder tegen hen strijden dan de vorige.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

37 reacties

 1. ElGuapo

  Kom maar schlemiel! Het brand bij je, je kan het niet laten, doe het!
  Gooi je frustraties eruit!

  1. siemoon

   hij komt zo

 2. Emile Takma

  LNV is ook het ministerie voor natuur. Als je voor die sector een beleidsmedewerker zoekt is het niet zo onlogisch deze kwalificaties te eisen.

  1. hans-e-pans

   Als er voor de hogere functies van de Roverheid ook hogere eisen gesteld en kennis van zaken gaan worden, dan kunnen veel ministers en/of staatssecretarissen hun biezen wel inpakken/opstappen want er is er volgens mij geen van deze die zich een vakminister of staatssecretarissen kan noemen.

   Het zijn over het algemeen beroepsbestuurders waarvan men zegt dat ze goed kunnen besturen maar daar is de laatste tijd, gezien de vele schandalen, niet echt veel van waar gebleken.

   Ze hoppen van functies bij Gemeentes naar functies bij de Provincies naar andere Overheidsfunctie enz. enz. zo komen ze in de loop der tijd aan de zo benodigde kruiwagens.

 3. ElGuapo

  Je hebt bij voorkeur kennis van…..
  Dat is geen kwalificatie eis.
  Kennis van alle drie zou logisch zijn.
  Maar schijnbaar is kennis/ervaring geen vereiste.

 4. EvertB

  Lientje zal over een paar dagen haar fout wel toegeven. Als ze ballen heeft tenminste.

  1. ElGuapo

   Ga maar weer schaatsen….

  2. Emile Takma

   Hendrika beweert in haar mediageile haast vaak iets waarvan ze nadien moet toegeven dat ze er weer naast zat.

   1. usb3.0

    Inhoudelijk zal Caroline tamil en evertje altijd de baas zijn

    1. AS210854

     👍👍👍👍👍👍👍

   2. ElGuapo

    Jammer weer schlemiel….ik had nog hoop dat je het niet zou doen.
    Caroline heeft wel gelijk weer!

   3. Human Beast

    @E.T. : Mevr.van der Plas voor jou baklap.
    FTOI

 5. brabantman

  Ik maak het in mijn eigen omgeving mee. Als Nederlandse boer dan toch op CDA en D’66 blijven stemmen……Die lopen niet met een bord voor hun kop maar met een hele boerenschuur.
  Ik heb er kort geleden er nog een ontmoet in Azie, Thailand waar hij nu woont. Heeft 3 windmolens op zijn erf staan. Vangt hiervoor ruim 3 ton per jaar voor. Gestopt met boeren. Interesseert hem geen ene fluit wat er met de boerenstand in Nederland gebeurd. ‘Moeten ze ook maar een paar molens nemen’ is het enige wat er uit z’n mond komt.

  1. usb3.0

   En jij gelooft dat zelf.

  2. Emile Takma

   “Heeft 3 windmolens op zijn erf staan. Vangt hiervoor ruim 3 ton per jaar voor.”

   Dier getallen zullen wel niet kloppen maar het is op zichzelf prima dat boeren hun grond beschikbaar stellen voor het winnen van duurzame energie.
   We zullen in Nederland toe moeten naar veel minder boeren en als boeren zich gaan toelichten op duurzame energie is dat een uitstekend alternatief.

   1. Emile Takma

    toelichten = toeleggen

    1. Aborifa

     Gaat het wel goed Takma? Je maakt vaak fouten in je teksten. Verward?

   2. usb3.0

    We moeten helemaal niets natuurlijk
    Nee waar wij naartoe moeten is dat jij oprot van dit forum, of je moet met je grote bek tegen een familiebedrijf zeggen die meer dan honderd jaar aan het boeren is dat hij op moet rotten met z’n vruchtbare grond om daar zwaar co2 vervuilende machines op te zetten.
    Klimaatreligieuzen die kostbare en vruchtbare land wil opgeven voor co2 idioterie dan ben je toch gewoon gestoord in je hoofd

   3. Human Beast

    Dier getallen 😂

 6. Branzino

  De twitteraar heeft wel heel erg slectief geciteerd uit de vacaturetekst en de eerste zin van de functie-eisen met de hardste eis, voor het gemak maar even overgeslagen. Van der Plas heeft dit ook niet geverifieerd en zag een bevestiging van het beeld van LNV, dat ze zo graag uitdraagt.

  De functie-eisen omschrijven o.m.:

  * Je kent de thema’s die relevant zijn voor het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Of je bent bereid en in staat om je die kennis snel eigen te maken en om te zetten in acties.
  * Je hebt bij voorkeur kennis van de domeinen en netwerken rond klimaat, natuur, biomassa en hout.
  * Je hebt bij voorkeur enige jaren werkervaring in een van de genoemde domeinen.

  Dit is wel wat anders dan, “dat ze niks hoeven te weten over landbouw en visserij”.

  Geïnteresseerde kandidaten kan ik verwijzen naar:
  * werkenvoornederland.nl/vacatures/beleidsmedewerker-landbouw-en-natuur-LNV-2021-0068#0
  * werkenvoornederland.nl/vacatures/beleidsmedewerker-natuurinclusieve-samenleving-LNV-2021-0069#0

  1. usb3.0

   Caroline heeft gelijk, “je hebt bij “voorkeur” enige jaren werkervaring in 1 van genoemde “domeinen”” dit zijn niet de thema’s.
   In de domeinen word met geen woord gerept over landbouw en visserij

   1. Branzino

    @usb3.0
    Ik ben blij, dat er geen ambtenaren met jouw beperkte blik op de wereld bij LNV werken. Je verwacht daar alleskunners, maar je hebt blijkbaar geen idee hoe een ministerie in de praktijk werkt, net als de twitteraar en Van der Plas. Dat is niet erg, maar dan zou je je eerst op de hoogte moeten stellen voor je kritiek levert. Maar dat is hoogst ongebruikelijk hier op DDS.

    Domeinen en thema’s zijn inderdaad twee verschillende begrippen. Je werkt bijvoorbeeld in het domein Natuur en hebt dan natuurlijk te maken met de thema’s die voor LNV van belang zijn en die een kandidaat kent of wil ontwikkelen. Dat is nu juist één van de organisatie-principes van LNV: Natuur in samenhang met de landbouwthema’s.
    Ik zou zeggen, kijk een op de site van LNV, als het je interesseert.

    1. usb3.0

     Jij diskwalificeert mensen graag, waarschijnlijk om jezelf een veer in je réét te steken.

     Om dan ruiterlijk toe te geven dat ik in de kern gelijk heb.

  2. Harry Haller2

   Ze vragen dus een lobbyist die ouwe-jongens-krentenbrood is met de lobbyisten van de genoemde domeinen.

   1. Emile Takma

    Nee, Harry, ze vragen een beleidsmedewerker.

   2. Branzino

    @Harry Hakker
    Een lobbyist? Zou kunnen, want ik ken de vacature niet. Lobbyen is geen functie, maar een bepaald type werk. Met die netwerkvaardigheden, etc. lijkt het er inderdaad op. Ik vind er nog steeds helemaal niets mis met die vacaturetekst, i.t.t. de twitteraar en Van der Plas.

    1. usb3.0

     Tuurlijk is lobbyen wel een functie domoor, je loopt jezelf te verheffen alsof je de paus bent hier, maar lobbyen noem je een bepaald type werk.

     Je bent een nuance Pietje die continue neuzelt over randzaakjes

     1. Emile Takma

      Lobbyen gebeurt door belangenorganisatie bij (o.a.) ministeries. Beleidsmedewerkers van ministeries ontvangen hoogstens lobbyisten.

     2. usb3.0

      Lobbyen heeft een functie en is ook een functie, het is een beroep door mensen uitgevoerd namens een organisatie

     3. Emile Takma

      “Lobbyen heeft een functie en is ook een functie”

      Klopt.

      😎

     4. vlekkenoplosser

      zinloze theekransjes is een wijze van bestaan beweert de strónt vlé®k

      We weten wel waar het belastinggeld blijft !

     5. Branzino

      Lobbyen een functie? Wijs me dan in de functiebeschrijvingen van LNV eens de functie “Lobbyist” aan. Mag ook bij andere ministeries.
      En voor alle duidelijkheid, ik breng dit detail niet in discussie. Dat deed Harry Haller en ik was het met zijn inkleuring van de functie met lobbywerkzaamheden niet oneens vanwege de nadruk op de thematische netwerken. Maar daarmee gaat het nog steeds om niets anders dan de functie Beleidsmedewerker.

      Maar waar het hier werkelijk om gaat is het gebrek aan kennis bij de twitteraar en Van der Plas of het gemis aan bereidheid om gewoon volledige en kloppende info te geven over een ministerie waar ze kritiek op hebben. Met hun bericht framen ze heel duidelijk het ministerie als een verzameling onkundigen en dat past hen niet en verdient het ministerie niet. Ik heb er de afgelopen 20 jaar veel werk gedaan en ken het als een verzameling met enthousiaste en betrokken medewerkers met het EU-hart op de goede plaats. Nederland haalt heel veel subsidie binnen via LNV.

     6. usb3.0

      Hou je nu niet ineens van de domme branzebinootje, tuurlijk wordt er gelobbyd en ook voor dit baantje

     7. usb3.0

      Ik heb een hekel aan de eu, en dat eu hart zou het Nederlands hart moeten zijn, de eu is een gedrocht die de Nederlandse burger kapitalen kost en het ergste van alles is dat Nederland aan het eu subsidieinfuus ligt dus afhankelijk is gemaakt, de eu is een grove schande.

  3. Emile Takma

   Met dank aan Branzino wordt mijn vermoeden bevestigt. Het ministerie heeft naast taken op het gebied van de agrarische productie ook een taak in het natuurbeleid en daar zoeken ze een beleidsmedewerker voor:

   “De directie Strategie, Kennis en Innovatie is een belangrijke overheidspartner voor maatschappelijke en economische (transitie)opgaven in het groene domein. Kennisontwikkeling, kennisverspreiding en innovatie zijn hiervoor onmisbare instrumenten. We staan voor het borgen van de noodzakelijke koppeling van de kennisopgaven aan de beleidsopgaven. We werken voor de directoraten-generaal AGRO Natuur, Visserij en Landelijk Gebied.”

   1. vlekkenoplosser

    hobby clubjes genoeg strónt vlé®k in het linkse partijkartel strónt vlé®k !

 7. Spoetnick

  Dat ‘overal verstand van hebben’ kan ik niet plaatsen.
  Zeker tegenwoordig heeft iedereen heel veel verstand van heel weinig.
  Wat er buiten je waarnemingen gebeurt is niet van belang.
  Kokervisie, verheven tot specialisme.

  Het klimaat is niet het probleem van de Westerse wereld.
  De Taliban moet dat probleem oplossen.
  Volgens het ‘groeimodel’ van de afgelopen maanden heeft de Taliban over 15 jaar de wereldheerschappij.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.