Kabinet trekt ineens 100 miljoen euro uit voor betere ventilatie op scholen

Het heeft even geduurd, maar het kabinet trekt nu dan toch echt de knip om ventilatie op scholen te verbeteren. Met 100 miljoen euro extra gaan ze proberen het binnenklimaat van scholen enigszins te verbeteren, zodat het coronavirus minder kans heeft om zich te verspreiden.

Mosterd na de maaltijd
Toen aan het licht kwam dat het coronavirus zich zéér waarschijnlijk ook door de lucht kon verspreiden via aerosolen, heeft het demissionaire kabinet niets gedaan. Het RIVM bleef lange tijd ontkennen dat aerosolen een grote bron van besmetting konden zijn, en het demissionaire kabinet volgde die adviezen gewoon op.

Ergens vorig jaar werd dan toch schoorvoetend toegegeven dat aerosolen een grote rol speelden. Het duurde nog maanden voordat ook werd toegegeven dat fatsoenlijke ventilatie besmettingen zou kunnen voorkomen.

Too little, too late
Sinds die tijd is er weinig gebeurd op dat vlak qua coronabeleid, maar daar komt nu dan toch éíndelijk verandering in! Het kabinet trekt maar liefst 100 miljoen euro uit voor betere ventilatie op scholen, meldt NU.nl. En dat terwijl de vaccinatiegraad al ontzettend hoog is en men al heeft besloten dat de scholen gewoon open zullen gaan aankomend schooljaar. Het is dus echt mosterd na de maaltijd.

Schop onder de kont
En uit alles blijkt ook wel dat het demissionaire kabinet de ernst van de zaak en het belang van goede ventilatie totaal niet op waarde heeft geschat, want het geld voor de regeling was bedoeld voor het jaar 2023. Er was een voorstel vanuit GroenLinks en de PvdA voor nodig, en een Kamermeerderheid, om dat geld nu al te gebruiken voor betere ventilatie.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Dramatisch beleid
Het is toch werkelijk onvoorstelbaar hoe traag, laks en ineffectief het demissionaire kabinet de hele coronacrisis aan heeft gepakt (en dat nog steeds op dezelfde manier blijft doen). Het is bijna een kunst op zich geworden. Het spreekwoord ‘beter laat dan nooit’ gaat bij het demissionaire kabinet in ieder geval niet op.

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

11 reacties

 1. Albion

  100 miljoen?
  Dat is een fooi, je kan er anno 2021 in Nederland niet eens van in een volière leven.

  We geven 1 miljard uit aan Covid testen die we niet gebruiken en we schenken tientallen miljarden zodat Frankrijk en Italië zonneweides kunnen aanleggen in hun landschap dat steeds verder wordt verpauperd door de constante import van jihadistisch tuig uit het donkere gedeelte van Afrika, maar wat kennelijk onvermijdelijk is want het is besproken in het Marakech-akkoord?

  En dan komen ze nu aan met 100 miljoen voor die andere lobby-hobby ‘Corona’?

  Wie denk het kabinet wel dat het is?

 2. Magyar

  Moet dat zo veel kosten om een bovenlichtje of een deur open te zetten?

  1. M. Brandenburg

   Koploper? Duitlsand begon vorig jaar Juni al met een investering van 2 miljard om scholen en overheidsgebouwen te voorzien van nieuwe ventilatie met buitenlucht zodat het virus zich binnen niet meer kan verspreiden.

 3. hans-e-pans

  Nederland wil als het het Corona/Covid-19 of milieu betreft koploper zijn in de wereld omdat eraan te verdienen blijkt te zijn, denkt het Kabinet, maar momenteel zitten ze alleen nog maar in de kopgroep wat betreft nodeloos belastinggeld uitgeven.

 4. vlekkenoplosser

  te weinig , te laat ofwel een zielige vertoning van club domme ganzen.

  rutte is dus toch verantwoordelijk voor de doden in de slecht geventileerde tehuizen !

  1. Xyz1234

   Indirect geeft het kabinet inderdaad toe dat het schuldig is aan vele doden vanwege het ontkennen van de verspreiding via aërosolen. Moet je nagaan met welke onmensen we te maken hebben.

   1. Emile Takma

    “vele doden vanwege het ontkennen van de verspreiding via aërosolen.”

    Ik vind het al winst dat Xyz nu toegeeft dat er veel doden zijn gevallen door Corona in situaties waar het door hem geroemde natuurlijke immuunsysteem kennelijk niet de dood kon voorkomen.

    1. ElGuapo

     Schlemieltje kwakma snapt nog niet helemaal hoe het immuunsysteem werkt.

     1. Vanduinen

      Leg nog eens uit, ik weet het ook niet.

 5. Poemien Noegien

  Honderd miljoen is uiteraard volstrekt onvoldoende.

 6. polleke67

  Rijkelijk te laat na 1.5 jaar. Maurice de Hond zei het al na 1 maand. En diverse landen zijn hierin al aan het investeren sinds zomer 2020.

  100 miljoen om luchtverversing systemen te voorzien in clubgebouwen, bejaardentehuizen, ziekenhuizen, scholen, sportaccomodaties is wel erg weinig. 10x liever schone lucht, dan die test faciliteiten (we hebben nu wel genoeg metingen verricht en geld opgemaakt).

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.