Rutte erkent ‘gat’ tussen huidige maatregelen en klimaatdoelen, maar Nederland gaat vooral naar anderen wijzen

Demissionair premier Rutte laat al een beetje doorschemeren dat Nederland wat hem betreft meer moet gaan doen om de klimaatdoelstellingen te gaan halen. Ook andere landen zullen meer moeten gaan doen, en juist dát wordt de Nederlandse inzet tijdens de klimaattop in Glasgow: andere landen op de vingers tikken.

Het is toch werkelijk niet te geloven. Nederland krijgt het nu al niet voor elkaar om de klimaatdoelen te halen, ook om praktische redenen, maar laten we vooral ánderen vertellen dat ze meer moeten gaan doen! Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat Dilan Yeşilgöz-Zegerius (VVD) krijgt het zonder moeite haar strot uit en zegt dat het er nu om gaat ‘dat ook andere landen hun ambitie verhogen’.

De lucht van haar arrogantie is de kamer nog niet uit of ze slingert deze parel van een uitspraak er achteraan: “In eigen land doen we ons uiterste best om onze nationale klimaatdoelen ook te halen”, zegt ze via Het Parool.

Vandaar ook dat 25 windmolenparken stil zijn komen te liggen, omdat de overheid geen milieutoets heeft opgesteld. En vandaar ook dat netbeheerders aan de bel trekken, omdat er teveel elektriciteit wordt teruggeleverd aan het net. Ook een kolencentrale sluiten is te moeilijk en te duur. Bossen laten kappen voor biomassa kunnen we dan wél weer goed. Net als de gaskraan dichtdraaien (oh nee toch niet) en huizen aardgasvrij maken (ook niet).

Op het gebied van klimaatdoelstellingen voert de Nederlandse overheid een zwaar beroerd beleid. Het zet geen zoden aan de dijk, kost bakken met geld en levert eigenlijk alleen maar méér problemen op.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

En waar doen we het voor? Zodat een land als China ongestoord nog een paar kolencentrales kan gaan bouwen en de netto winst op mondiale CO2-uitstoot praktisch nul (of zelfs negatief) is. De enige maatregel die het wél waard is om flink geld in te stoppen, is kernenergie. Maar die CO2-neutrale optie is dan weer te duur, volgens de mensen die menen dat we alles op alles moeten zetten om deze planeet te redden…

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

54 reacties

 1. Jack Flash

  Schiet die hele groene klimaatlobby & aanhang enkele reis de ruimte in en de planeet is gered.

 2. usb3.0

  Pathologische leugenclown rutte ziet een gat dat er natuurlijk helemaal niet is als je nuchter kijkt

  1. usb3.0

   Het gat dat híj́ ziet is het enorme verdienmodel wat als een vacuüm achter iedereen aangetrokken wordt

 3. LifeBuddy

  Het Volk wordt nu Weer door de arische sLinse VVD/CDA.gediscrimineerd. Het Volk wordt de schuld in de schoenen geschoven. Terwijl de sLinkse rijke de zakken gevuld hebben over de rug van de werkman en gezondheid van onze kinderen. Kijk naar tata steel en obama die een ongekende ramp heeft veroorzaakt en heel gewoon zijn zakken heeft gevuld. En ze hebben nergens een actieve herinnering aan. kotskotskots.
  h**ps://www.ad.nl/binnenland/klimaatpanel-vn-klimaatverandering-extreem-snel-de-mens-is-onmiskenbaar-de-oorzaak~a6c593d9/

 4. Emile Takma

  “Demissionair premier Rutte laat al een beetje doorschemeren dat Nederland wat hem betreft meer moet gaan doen om de klimaatdoelstellingen te gaan halen. Ook andere landen zullen meer moeten gaan doen, en juist dát wordt de Nederlandse inzet tijdens de klimaattop in Glasgow: andere landen op de vingers tikken.”

  Hier zie je de staatsman Rutte in bedrijf: hij zet in op een grotere inzet van Nederland om daarmee het recht te verwerven andere landen ook zover te brengen. Zo werkt het ook en dat weet Rutte als geen ander.

  Mooi dat Nederland in deze belangrijke kwestie het voortouw neemt.

  1. usb3.0

   Demissionaire ministers moeten even een stap terug doen, demissionaire ministers mogen geen besluiten nemen, anders kun je het demissionaire er wel afhalen.
   Het is schandalig wat er gebeurt, typisch dat tamil dit prima vindt.
   De klimaatidioterie is natuurlijk een stevig verdienmodel geworden en opper pathologische leugenclown rutte kan niet terug natuurlijk.

   1. Emile Takma

    Dat vindt Rutte ook en daarom wil hij een flinke tand bijzetten in het nieuwe regeerakkoord. Dat zal ongetwijfeld zeer ambitieus zijn op het punt van klimaat en dat is D66 ook wel aan haar stand verplicht. Een deelname van Groen Links aan het komende Kabinet is om deze reden ook zowel logisch als wenselijk.

  2. LifeBuddy

   HaHaHaHa, takkeventje. TeTeTeTe laat. China gaat 5 kolencentrales openen. Ze zijn daar de smok gewend. En pinokkio van sLinkse VVD/CDA. laat zijn lange neus in china zien om het voortouw te nemen. Het zal wel een ander t… worden en dat weet ieder als geen ander. Heel het milieu wordt weer een ZWART gat.

  3. vlekkenoplosser

   imbicielen in de Nederlands politiek sluiten 10 kolen en gas centrales en stoken de longen van de aarde op terwijl China er minimaal 300 kolencentrales opent.

   nederland gaat 0,00000001% CO2 uitstoot besparen , dat gaat echt een verschil maken

   het is wederom een hoax , een hype , een farce die honderden miljarden kost en nog steeds geen stabiel , effectief elektriciteit netwerk oplevert

 5. RvdBe

  Je kunt je geld beter besteden om de gevolgen van klimaatverandering beter te beheersen, dan ongelimiteerd geld storten in zinloze projecten welke alleen maar de zakken vullen van de groene aasgieren in de hoop de temperatuur van de aardbol een halve graad te laten dalen.

  1. Harry Haller2

   Natuurlijk RvdB, elk verstandig mens zal dat beamen. Maar voor verstand moet je niet bij Groen & Links zijn. De collectieve hysterie is hen dierbaar.

 6. 75

  Je moet wel een vreselijke hesen kronkel hebben als je denkt dat je een zeespiegelstijging kan tegen houden door windmolens in zee te bouwen.

  1. leukeditter

   ja idd..hier is hij in 40 jaar zelfs gezakt!! plus dat er weer atolletjes te voorschijn komen in de oceanen. het land verzakt misschien wel maar de zee stijgt niet in elk geval , wat een halve gare wetenschapper ook zegt

  2. Emile Takma

   En toch is dat zo, 75. Windenergie is duurzame energie, vandaar.

   1. vlekkenoplosser

    windenergie is niet duurzaam strónt vlé®k , zie de CO2 balans domme jongen.

   2. usb3.0

    Windenergie is niet duurzaam dat is een leugen, kernenergie is pas duurzaam.

    1. usb3.0

     En je hebt er maar 3 tot hooguit 4 van nodig, kunnen de boeren gewoon blijven boeren want die worden doormiddel van leugen en bedrog van hun land beroofd

  3. Brenda Welsh

   Hesenkronkels worden het probleem voor de mensheid in de toekomst. Na hamertenen op de eerste plaats zeer zorgwekkend.

   1. vlekkenoplosser

    wauwelende strónt vlé®kken zijn een veel groter probleem

    1. EvertB

     Jij wordt nog getolereerd, vaag vlekje, maar ook voor jou is een streep getrokken.

  4. Brenda Welsh

   Hesenkronkels worden het probleem voor de mensheid in de toekomst. Na hamertenen op de eerste plaats zeer zorgwekkend.

 7. Meriadoc Brandebok

  Wout Willemsen stelt terecht dat er weinig wordt gedaan om klimaatverandering aan te pakken. Het blijft slechts bij idealistische voornemens, maar het blijft steken in de conservatieve en bureaucratische structuren van het land.

  Nederlands klimaatbeleid is voor de bühne.

 8. Meriadoc Brandebok

  De huizen worden niet gasvrij gemaakt. In het geniep hebben Rutte en Merkel een dealtje gesloten met Poetin om de NORDSTREAM-gasleiding aan te leggen.

  1. StemPzeweg

   Beter nordstream dan LPG

   1. vlekkenoplosser

    verbruik van LPG is 3 x winst domme jongen of fakkel je het liever af

 9. StemPzeweg

  Toegegeven ik heb soms best hard over Rutte geoordeeld maar hier handelt hij als een staatsman. Als hij doorhakt red hij niet alleen Nederland maar de hele planeet

  1. Dennis76

   He geweldige reactie lig nog op de grond van lachen nog nooit zo’n goeie mop gehoord!

  2. RvdBe

   Een staatsman die zichzelf onmogelijke klimaatdoelen stelt en dan verwacht dat de andere staatsmannen die idioterie over zullen nemen.
   Denk dat de andere staatsmannen zich niet veel van onze staatsman aan zullen trekken.

   1. Pauline Kummer

    De eminente mevrouw Merkel is het zeer zeker hartroerend met onze staatsman eens. Die andere staatsman Macron kan niet om onze Rutte heen. En zo zijn er meer. Je bent geen staatsman als je er anders over denkt, dan ben je een stand up artiest.

    1. RvdBe

     De eminente mevrouw Merkel geeft subsidie op het aansluiten op het aardgas, en haalt Nordstream 2 binnen om daar 54 miljard Russisch gas mee op te stoken, denk niet dat ze zich veel van onze staatsman aantrekt.

    2. Flengan

     “De eminente mevrouw Merkel”

     De forumdebiel geeft’m weer kansloos weg.

  3. usb3.0

   Als je vindt wat spzw vindt plaatst ook spzw zichzelf buiten elke realiteit en daarmee elke discussie

 10. Flengan

  De arrogantie van de mens te denken dat zij met het heffen van miljarden aan klimaatbelasting de temperatuur op aarde naar believen kunnen bijstellen.

  Aan de andere kant, de rest van de wereld lijkt het zelfdenkend vermogen te zijn kwijtgeraakt nadat zij massaal zijn gevaccineerd met een experimenteel vaccin.

  1. Brenda Welsh

   Denkt u dat vaccinatie het denken aan klimaatverandering een sterke impuls heeft gegeven?
   Laat horen!

   1. vlekkenoplosser

    🤮

   2. usb3.0

    brendaatje etaleert het gebrek aan zelfdenkend vermogen

 11. Vrijedenkert

  Demissionair betekent afgetreden alleen nog wat zaken afhandelen en dus geen extreem duur beleid ontwikkelen of uitvoeren wat betreft klimaat of uitstoot!
  Ook is het maar de vraag of een overheid wel zoveel geld in energiebeleid moet steken, als energie uit oneindige bronnen zoveel beter is dan fossiel of kernenergie dan zal de prijs vanzelf dalen en goedkoper worden dan klassieke vormen van energieopwekking en zullen bedrijven en particulieren vanzelf overstappen…

  Uiteindelijk bepaalt de markt en niet de zo gewenste linkse soepsidie.

  1. EvertB

   h🔆ps://carbontracker.org/paris-target-at-risk-as-five-countries-plan-80-of-worlds-new-coal-power

   Uit bovenstaand rapport blijkt dat ongeveer 80% van de operationele wereldwijde kolenvloot kan worden vervangen door nieuwe hernieuwbare energiebronnen met een onmiddellijke kostenbesparing.

   Tegen 2024 zullen nieuwe hernieuwbare energiebronnen in elke grote regio goedkoper zijn dan steenkool, en tegen 2026 zal bijna 100% van de wereldwijde steenkoolcapaciteit duurder zijn in gebruik dan het bouwen en exploiteren van nieuwe hernieuwbare energiebronnen.

   Nederland scoort op dit moment in Europees opzicht erg slecht in klimaatbeleid: alleen Luxemburg en Malta houden we achter ons.

   Het is een kwestie van politieke wil (in casu geen gepolder, we hebben een doortastende leider nodig) en omverwerpen van de macht van de fossiele energiebedrijven.

   1. usb3.0

    Kernenergie, maar daar mag een demissionaire regering geen besluit over nemen net als alle André besluiten, dat mag volgens de grondwet niet evertje

    1. EvertB

     Nee.

     Het bouwen van een kerncentrale is duur, gaat langzaam en wordt niet meer winstgevend.

     Je kunt kerncentrales bouwen in Afrika waar de energiebehoefte zal stijgen door forse toename van de populatie. China kan daarbij helpen.

     h🔆ps://www.trouw.nl/verdieping/het-bouwen-van-een-kerncentrale-is-duur-gaat-langzaam-en-wordt-niet-meer-winstgevend~b296a078/

     1. vlekkenoplosser

      het gaat niet over duur of goedkoop domme jongen !

      het gaat over een betrouwbaar stabiel effectief elektriciteit net werk dat 24-7 levert domme jongen

      kerncentrales zijn betrouwbaar, wat ze kosten is niet interessant !

     2. usb3.0

      Nee hoor op langer termijn is kernenergie het beste en schoonste en uiteindelijk gaat het daar om toch? Of is het toch een verdienmodel? Dus iets goedkoper maar mega veel vervuiling is dat het

     3. Emma Louise

      Kernenergie is geen blijvende oplossing. Denk maar aan de enorme hoeveelheden nucleaire afval die duizenden jaren veilig opgeslagen moet worden. Wij kunnen toekomstige generaties daar natuurlijk niet mee opzadelen.

      Er lijkt een doorbraakje te zijn geboekt in de proeven met kernFUSIE. Dat is de ultieme schone energieopwekking en de wereldwijde hoop.

   2. vlekkenoplosser

    het gaat niet over kosten , het gaat over CO2 besparen, nieuwe energiebronnen kost CO2 of dacht je dat energiebronnen aan bomen groeien ?

    het duurder maken van fossiele brandstoffen brengt geen mg minder CO2 in de lucht (als je al CO2 wil besparen) , het vult wel de belastingpotten

    1. EvertB

     Energiebronnen groeien ook aan bomen, vlek. Denk maar eens aan appels, kersen, peren en pruimen.

     Het gaat wel degelijk ook om kosten in ons land, helaas. Nergens in Europa is de energiemarkt zo sterk georganiseerd als in Nederland. De fossiele energiebedrijven koesteren hun macht en zijn niet bereid deze zo maar af te staan aan de duurzame collega’s. Zij vragen al snel zo’n anderhalf à twee miljard euro schadevergoeding.

     Tot slot, natuurlijk moet je een alternatief hebben voor fossiele energieopwekking. Die is er: zonnepanelen op alle daken van overheidsinstellingen en industriegebouwen. Een schamele 10 procent is nu slechts bedekt. Alle daken vol? Direct een kolencentrale in Rotterdam sluiten.

     1. vlekkenoplosser

      vattefall wordt zwaar gesubsidieerd door onze roverheid ! Ze vragen niets ze krijgen zie hun domme reclamespotje. Meerdere partijen hebben aangegeven te willen bouwen echter vertrouwen ze de roverheid niet

      zonnepanelen leveren slechts een deel van een etmaal energie en kosten veel CO2 uitstoot voor fabricage .

      kernenergie , thorium , een slimme meid is op haar toekomst voorbereid.

      hoe kunnen mensen zo dom zijn om zonne energie duurzaam, stabiel en effectief te noemen. Het is onzin !

     2. usb3.0

      Precies Vlekkenoplosser, minstens €400.000.000 subsidie voor biomassa dan hebben we het nog niet eens over de subsidieturbines in zee

 12. Vit

  Bij deze roep ik iedereen op lid te worden van deze vereniging:

  h**ps://www.thorium.today/?gclid=EAIaIQobChMIwo2Eht-j8gIV0eR3Ch0wyw3mEAAYASAAEgLRafD_BwE

  Een zeer goed initiatief, met z’n allen kunnen we er vaart achter zetten en voorbeeld doet volgen.

  1. Flengan

   Dank voor de link Vit, ik ga het bestuderen.

 13. sonny

  Als de mensheid subiet stopt met produceren van co2, stikstof, pfas, en wat al niet meer, de klimaatverandering gaat gewoon door!
  Het zijn processen die onze globus al miljoenen jaren teisteren, tgv door ons nog niet begrepen kosmische gebeurtenissen, met als gevolg geologische/geofysische veranderingen!
  UK en Frankrijk waren ooit, bij het nauw van Calais met elkaar verbonden, de zuidpool heeft flora en fauna gehad, (de Piri Reiss kaart) en de Verenigde staten vormden een geheel met Europa!
  Times are changing!

  1. Vit

   Mee eens, maar we hoeven het niet te versnellen.

  2. Vit

   Btw, continentdrift is al een paar miljard jaar aan de gang.

  3. right

   sonny@
   De mensheid begrijpt zijn eigen ” kleinheid” niet!
   Een structureel onvermogen om de werking van het universum te kennen, heeft tot gevolg dat men mbt de klimaatverandering, onjuiste oplossingen aandraagt, en alsook onjuiste wetenschappelijke verklaringen rondstrooit!
   Dit leidt tot ongefundeerde paniekerige uitspraken en onbewijsbare wetenschappelijke kretologie!
   Alles geboren uit angst en onwetendheid!

   1. Vit

    Wij zijn daar op onze aardkloot niet enig in, ik zeg altijd (heb ik niet van mijzelf), if we are alone it is an awfull waste of space!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.