Overheid verknalt bouw 25 windmolenparken door bureaucratie: Milieutoets ontbreekt, dus geen vergunning

De overheid heeft zichzelf flink in de voet geschoten, want de bouw van minimaal 25 windmolenparken, waar alle onderdelen en technische tekeningen al voor klaarliggen, kan momenteel niet beginnen. Na een recente uitspraak van de Raad van State blijken de initiatiefnemers een essentiële milieutoets te missen, waar de overheid niet om heeft gevraagd.

Overal in Nederland zijn plannen voor gigantische windparken. Voor die parken zijn Europese regels opgesteld, omdat ze aan een milieutoets moeten voldoen. Zo moeten bijvoorbeeld geluidsoverlast en slagschaduw mee worden genomen in de overwegingen.

Dat was allang duidelijk, maar onze eigen overheid heeft de initiatiefnemers daar niet naar gevraagd. Hierdoor hebben een aantal windmolenparken wel bouwvergunningen gekregen, maar de hoogste bestuursrechter keurde eind juni een Gronings windturbineplan af vanwege het ontbreken van een milieutoets.

Oeps! En nu kunnen zeker 25 windmolenparken niet worden gebouwd, omdat diezelfde uitspraak ook op die projecten van toepassing is. “Dit is een serieuze zaak”, reageert een woordvoerder van de brancheverenigingen van windenergiebedrijven, NWEA, tegenover Trouw.

De NWEA heeft naar de uitspraak van de Raad van State gekeken en concludeert dat het Rijk nu met een keuring en normen moet komen voor die milieutoets. De Raad van State heeft dat namelijk gezegd.

Demissionair staatssecretaris Yesilgöz (VVD, economische zaken en klimaat) schuift het echter af op gemeentes. Zij meent dat een gemeente prima zelf met een milieutoets op de proppen kan komen voor een windmolenaanvraag. Maar, als de situatie in België enige indicatie is, dan lijkt dat echt een zwaktebod te zijn.

De Belgische regering denkt zo’n drie jaar nodig te hebben om een milieutoets op orde te krijgen, dus is het nogal naïef om te denken dat een gemeente dat zomaar even voor elkaar bokst. En al zouden ze het wel doen, dan krijg je overal in het land verschillende normen, wat het draagvlak voor die windparken sowieso al niet ten goede zal gaan komen. Om over een race to the bottom nog maar te zwijgen, want de gemeente met de minst strenge normen haalt zo veel makkelijker projecten binnen.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

De overheid heeft zichzelf dus behoorlijk in de voet geschoten en zichzelf onaantrekkelijk gemaakt voor nieuwe investeerders in windmolenparken. Winst voor de inwoners die geen zin hebben in een tweehonderd meter hoge zwiepende paal in de achtertuin!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

24 reacties

 1. usb3.0

  Gelukkig maar, het wordt ook tijd dat dit stopt, wat een achterlijke idioterie zeg, burgers volledig buitenspel zetten en dan keihard liegen dat er draagvlak, nou dat is er dus niet en dat draagvlak gaat steeds minder worden das duidelijk

  1. Oepsie

   Google het woord ‘windhandel’ maar eens, dan zal je kunnen lezen, wat het betekent.
   Past precies bij windmolen hype en het promoten daarvan.

   1. usb3.0

    Dat weet natuurlijk iedereen die het een klein beetje volgt en zijn gezonde verstand gebruikt

    1. hans-e-pans

     Wat doet de Roverheid ni nog wel goed?

     Belasting steeds meer verhogen en natuurlijk innen.

  2. Branzino

   @usb3.0
   Mis! Het stopt niet met deze uitspraak. Het wordt waarschijnlijk wat vertraagd, maar ook dat valt nog te bezien.
   Deze actie toont wel aan, dat klimaatplannen niet zo maar doorgedrukt kunnen worden. Er wordt serieus naar gekeken en als er zaken niet goed gelopen zijn, wordt dat niet zomaar geaccepteerd.
   Dit zal alleen op het uiteindelijke doel en de realisatie ervan weinig effect hebben. Het betekent slechts, dat er over enige tijd weer een inhaalslag gepleegd zal moeten worden om de 2050-doelen toch te halen. Er zijn gewoon geen alternatieven, zo simpel is het.

   1. usb3.0

    Nou het zou per direct moeten stoppen natuurlijk en dat zou zeer terecht zijn, want we worden met z’n alle toch op kosten gejaagd hoor, naast het gegeven dat de burger volledig word genegeerd, dat is nog het meest schandalige aan het geheel.
    Naast het feit dat er een klimaatcrisis gecreëerd word die er niet is, de gewone burger opgezadeld wordt met leugens en de elite zich nergens wat van aantrekken, of denkt branzebinootje dat 2 x in maand verhuizen van Brussel naar Straatsburg en Visé versa, goed is voor het milieu/klimaat of dat regeringsleiders, omdat zij denken dat ze boven de burgers staan wel een vlucht naar Luxemburg kunnen boeken voor overleg.
    Geld wordt weggetrokken bij de gewone man en gaat naar de immens rijke aristocratische bovenlaag.
    En de werkgelegenheid die vrijkomt is niet voor de gewone man die is voor rijken, een verdienmodel.

 2. Albion

  Dat is een goede zaak. Hopelijk is de uitspraak sterk genoeg om overeind te blijven.
  Zo niet, dan heeft dat consequenties. We leven namelijk in een rechtsstaat en alles wat we doen, is gebonden aan regels. Dit voor de klimaatminaretten argeloos opzij schuiven zou alleen maar aantonen dat we te maken hebben met een lobby en de deur openen voor nog meer sociale onrust en rechtelijke dwaling. Dus, cancel die 25 windparken maar gewoon, het is allang duidelijk dat er geen rekening is gehouden met alle punten waar wel rekening mee moet worden gehouden.

 3. Cootje

  In Azië lachen ze zich te barsten , binnen 10 jaar komen Indonesië , India , Vietnam . China en Japan met 600 nieuwe kolencentrales 300 giga watt , krijg die Timmermans een klein plassertje van nu zijn droom wereld op instorten staat draagvlak gaat totaal onderuit , Corona geeft de economie ook nog een verkeert duwtje , en de winden komen dadelijk alleen van Rob Jetten en zijn consorten de gay broeders , de mafketels komen in het gedrang en greta turnberg kan zich gaan vermaken met easy toy spulletjes

 4. Monty

  ”Overheid verknalt bouw 25 windmolenparken door bureaucratie”

  Kan natuurlijk niet waar zijn, waarom zou de overheid zijn eigen belangen belemmeren.
  Daar vinden ze geheid een oplossing voor.

  1. Branzino

   @Monty
   Wat denk je, zouden die enthousiast reagerende deelnemers hier in de gaten hebben, dat het hier gaat om het toepassen van Europese regelgeving, die de Nederlandse overheid probeerde te ontwijken, wel of niet met opzet? Ik lees altijd alleen maar afkeurende reacties als de EU weer eens iets voorschrijft waaraan wij ons moeten houden. Dan gaan we met deze instemming met EU-regels toch weer een stukje de goede kant op, vind je ook niet? Dei windmolens komen er toch wel, de EU-regels daarvoor worden blijkbaar ook geaccepteerd.

   1. ElGuapo

    Maar voorlopig nog niet.

    1. Branzino

     @ElGuapo
     Inderdaad, er is vertraging, dankzij EU-regels. Dat heet humor.

     1. usb3.0

      Vindt branzebinootje dit humor, we weten allemaal als het met eu te maken heeft dit altijd ten koste van iets en in dit geval ten koste van de Nederlanders want er zal nieuwe regelgeving komen zonder dat we daar over kunnen beslissen.
      Dit vindt branzebinootje humor.
      Ik niet ik noem dit dictatoriaal fascisme

     2. Branzino

      @usb3.0
      Dictatoriaal fascisme? Is dat net zoiets als een ronde cirkel?

      O.k. de EU geeft iets, maar zal ook iets nemen. Betekent dat, dat je liever die vergunningen toch maar verleent?

      Overigens is één van de kenmerken van goede echte humor volgens mijn leraar Nederlands, dat het twee kanten heeft: de kant van een lach en die van een traan. Dan is dit zeker een goed voorbeeld van humor, zo bewijst je reactie: echte humor dus. De tegenstanders van windmolens lachen vanwege het uitstel van de vergunningen, maar huilen omdat het m.b.v. EU-regels moest. De voorstanders huilen vanwege de vertraging en lachen omdat daarvoor EU-regels werden toegepast. Humor voor iedereen dus.

     3. EmiIe Takma

      Ik sta normaal aan jouw kant, beste Branzino, maar nu wordt het toch te dol met die flauwe humor van je. Houdt dus maar even voorlopig je mond.

     4. ElGuapo

      Oh Brandpino dat gaat p*kstraf worden….je meester tegen de haren in strijken…hoe durf je!

     5. usb3.0

      Fout, de eu is om te beginnen een gedrocht, daar moet je bij voorbaat al niet mee in zee willen gaan, dus ook niets geven.
      Ik vind de eu geen humor, ik vind de eu een dictatoriaal fascisme die het volk volledig buitenspel zet, jij maakt er een gebbetje, een woordspelletje van, maar het is natuurlijk te idioot voor woorden dat dit gebeurt anno 2021

     6. Branzino

      @usb3.0
      Ik schreef niet de EU humor te vinden, want dat vind ik als voorstander zeker niet. Ik vind deze situatie wel heel humoristisch. Een aantal EU-tegenstanders juicht bij de toepassing van EU-regels omdat de door hen zo gehate windmolens vertraging oplopen. En een aantal EU-voorstanders treuren, omdat de door hen zo geliefde EU-regels zich nu tegen hen keren en windmolens vertragen.
      Meer moet je niet achter mijn “humor” zoeken. Dat doen jullie trouwens meestal toch al niet.

   2. Flengan

    “Dei windmolens komen er toch wel”

    Het zijn geen windmolens het zijn subsidieturbines. Het zijn draaimolens uit eigen doos, betaald en nogmaals betaalt door de belastingbetaler. Dus donder lekker op met je troep!

    1. Branzino

     @Flengan
     Natuurlijk worden die windmolens uiteindelijk door onszelf betaald, zoals vrijwel alles wat in ons land gebeurt. Maar de voordelen van die windenergie zijn ook voor ons en zo profiteren we vooral zelf van die investeringen.

     1. Harry Haller2

      De energie uit het windpark in de Wieringermeer gaat rechtstreeks naar Amerikaanse bedrijven als Google e.a.

     2. Branzino

      @Harry Hakker
      Dat zou kunnen, maar dergelijke bedrijven zitten hier niet alleen voor hun eigen lol. Nederland doet veel moeite om hen binnen te halen en daar hoort o.m. ook de levering van energie bij. Ze betalen daar overigens wel gewoon voor. Google is gewoon één van de energiegebruikers hier.

     3. Harry Haller2

      Het binnenhalen van Google en Microsoft waren prestigeprojecten: feitelijk leveren ze Nederland niets op – deze datacentra betalen hier geen cent belasting, worden echter wel ruim bedeeld met privileges en faciliteiten doch het aantal vaste banen dat deze energieslurpende molochen opleveren is zeer beperkt.

      De bewoners van de Wieringermeer hebben de overlast en horizonvervuiling ervan zonder enig voordeel te plukken. Maffiapraktijken.

 5. waterman

  Dit Rutte kabinet heeft een waanzinnig idioot energiebeleid. Gebaseerd op grote onkunde. Het foute wat dit kabinet doet is meeheulen met Groen Links en D66/PvdA en andere linkse partijen om maar te kunnen vasthouden aan hun pluche stoeltjes in de 2e en 1e Kamer en het torentje. Van menswaardige reeele ideologie is geen sprake meer. Deze demissionaire regering/kabinet is onwettig bezig. Het kabinet is demissionair (dus ontslagen), maar ze regeren gewoon door. Het is een misdaad om zo lang te blijven vasthouden aan hun stoel. Bovendien hoeft ons land geen voorttrekkersfunctie te spelen zolang grote mogendheden er een potje van maken. Nederland is een erwt op deze aardbol. Zeg liever Rusland, Amerika en China de waarheid, omdat deze landen zich geen donder aantrekken van de klimaatproblemen. Zelfs Duitsland stookt nog volop de zeer vervuilende bruinkool. In Frankrijk zijn volop kerncentrales in werking, waarvan wij vaak de stroom krijgen aangeleverd via het Europese koppelnet. Maar wie in Nederland weet dat?? China bouwt legio kolencentrales en Nederland gaat maar door met bouwen van gesubsidieerde verrotte pulp (biomassa) centrales, die nog veel vervuilender zijn dan een kolencentrale. En maar doorgaan met het plaatsen van windmolens in de achtertuin van de bevolking. Milieu Effect Rapportages (MER’s) zijn in ene niet meer nodig of worden bewust overgeslagen, terwijl er in voorgaande jaren voor elke drol een MER nodig was. Over kernenergie durven ze amper te praten. Waterstof auto’s kunnen ze niet over de lippen krijgen. Wij in Nederland worden geleid door klimaatgestoorden als Kaag, Klavertje, Samsom, Timmermans, Rutte en Nijpels. De enige die is opgeleid in energieproblemen is Samsom, maar zelfs hij verloochend zijn vak en is totaal de weg kwijt. Waarschijnlijk weer om zijn eigen baantje te behouden. Het Nederlandse volk komt bij deze lui op de laatste plaats. Dit stel egoisten/volksverlakkers zit er alleen voor zichzelf. In feite zijn zij allemaal misdadigers van het Nederlandse volk.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.