Filmpje! D66’er Alexander Pechtold boos op Mark Rutte na deleten Kaagcoalitie: ‘Onbegrijpelijk!’

Alexander Pechtold mocht gisteren komen opdraven bij Jinek om daar te vertellen dat hij het ongelooflijk erg vindt dat Mark Rutte de Kaagcoalitie heeft afgeschoten. “Het is nog geen moment over de inhoud gegaan,” aldus Pechtold. En Rutte zou als “leider van de grootste partij” de “verantwoordelijkheid” hebben om de formatie op een goede manier te volbrengen. 

De afgelopen 24 uur is het schadenfreude all around voor ons van rechts. Want VVD en CDA hebben de achterlijke Kaagcoalitie in de prullenbak gegooid. Geert Wilders heeft daar al op gereageerd door Jesse Klaver keihard uit te lachen. En geef hem eens ongelijk. Het ís hilarisch, zeker omdat GroenLinks en PvdA zich de afgelopen weken enorm vernederd hebben in de hoop mee te mogen spelen.

Alexander Pechtold

Maar de lol is er nog niet af. Want gisteravond mocht D66-prominent Alexander Pechtold langskomen bij Jinek om te vertellen hoe erg hij dit allemaal vindt. Hij stelde niet teleur. Het was vreselijk, zei hij. En vooral ook zo onsportief van Rutte!

“De kiezer heeft gekozen op programma’s, op inhoud. En dat moet je vanuit je eigen gelijk proberen tot een gemiddelde te krijgen waarmee je het land gaat besturen. Dus ik vind de opstelling van Rutte vandaag echt onbegrijpelijk,” mopperde Pechtold.

Hoepeltjes

Vervolgens gaf hij ook aan dat PvdA en GroenLinks min of meer alles gedaan hebben dat van hen gevraagd werd. “Je vraagt aan twee partijen waar hij goede relaties in het verleden mee heeft gehad, tien jaar mee heeft samengewerkt. GroenLinks en PvdA. Je vraagt: springt door twee hoepeltjes. Namelijk, wij gaan als D66 en VVD samen een soort proeve van een regeerakkoord schrijven. Dat moeten jullie maar eens beoordelen. Dat hebben ze gedaan,” en geconcludeerd dat er “goede aanknopingspunten” in zitten.

“En vervolgens zeg je, ‘en ik wil ook nog dat je bij elkaar op schoot gaat zitten.’ Dat vind ik voor een andere partij om tegen twee te zeggen, ga maar eens beginnen aan een soort van fusie, een behoorlijke eis. Die organiseren democratisch met hun achterban daarvoor een congres dit weekend. Die congressen geven daar toestemming voor. En vervolgens zeg je: prachtig dat je door die twee hoepels bent gesprongen, maar de derde hoepel die zit dicht.”

“En je hebt nog geen dag over de inhoud gesproken.”

In hun hemd gezet

Dit is natuurlijk precies wat er gebeurd is – en het is opvallend dat Pechtold nu openlijk toegeeft dat het Rutte was die GroenLinks en PvdA half dwong te fuseren. Ze hebben werkelijk alles gedaan waar hij om vroeg. Maar vervolgens kregen ze toch weer nul op het rekest.

Het is ongelooflijk. Ze zijn keihard in hun hemd gezet. Door Rutte; de grootste leugenaar ooit actief in de Nederlandse politiek, maar ook een expert-politicus zoals we die maar zelden gezien hebben in ons land.

Een oplossing

Pechtold ging verder door te stellen dat het Ruttes verantwoordelijkheid is om een “oplossing te forceren” voor de impasse waarin de formatie zich bevindt. “Vijf jaar geleden kreeg hij zijn zin. Moest D66, mocht niet met GroenLinks, kon dat niet, kon dat niet. Uiteindelijk de vijfde keus was met de ChristenUnie.”

“En nu zegt ‘ie, het is alleen mijn wil en die van Hoekstra die er dan ook nog even naast zit, om het zo te gaan doen. Ik begrijp dat niet,” sloot Pechtold zijn betoog af.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Fantastisch om te zien natuurlijk hoe teleurgesteld ze zijn bij de linkse partijen. En het meest hilarische is nog wel dat Alexander Pechtold en die andere linkse gasten héél – tergend! – langzaam lijken te beseffen dat ze enorm gepiepeld zijn door Mark Rutte.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

23 reacties

 1. EvertB

  Rutte is inderdaad de sta-in-de-weg voor een solide meerderheidskabinet met de coöperatieve middenpartijen PvdA/GL.
  Daar gaat hij spijt van krijgen omdat minderheidskabinetten vechtkabinetten worden.

  1. Meriadoc Brandebok

   GroenLinks is helemaal geen middenpartij, maar een ultra- tot extreemlinks bolwerk. De PvdA is een middenpartij, maar verbond haar kabinetsdeelname aan extreemlinks.

   Rutte is overigens geen sta in de weg, want geen enkele VVD-er had met extreemlinkse kabinetsdeelname kunnen instemmen.

   1. EvertB

    De terminologie “links-rechts” is feitelijk achterhaald, sowieso extreemlinks want dat bestaat echt niet meer in Nederland. Zelfs de Socialistische Partij is al richting het midden opgeschoven en misschien wel geschikt voor regeringsdeelname.

    In de beeldvorming voor het brede publiek is het maken van dat onderscheid praktisch vanwege het automatische hokjesdenken.

    1. Joko

     Mooi, dan gebruik je dus ook nooit meer het woord ‘extreemrechts’, want dat bestaat in jouw brein dan ook niet. En ook de woke-ideeen zijn flauwekul en ook dat geblaat dat black meer matters dan wat dan ook.Linkse partijen zijn thans niet geschikt voor regeringsdeelname en daarmee wordt regeren met die lui een lastige operatie. En over hokjesdenken gesproken: Daar is links wel heel sterk in. Dus sta hier geen aperte onzin te verkopen. Ik kan er ook niets aan doen dat links de zaak verziekt.

    2. Meriadoc Brandebok

     Het geval GroenLinks bewijst dat de termen nog zeer actueel zijn.

 2. Response

  Zullen we dan eerst hebben over de puinhoop bij het CBR waar Alexander Penthouse de zooi nog steeds niet heeft opgelost?

  1. AS210854

   👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍

  2. Albert Egberts

   De ANWB constateert dat de problemen bij het CBR in belangrijke mate zijn opgelost. Pechtold is dar kennelijk goed bezig.

   ht.ps://www.anwb.nl/belangenbehartiging/mobiliteit/achterstanden-bij-het-cbr

  3. vlekkenoplosser

   wie gelooft dat die specht iets kan opbouwen ? gekozen burgemeestre NEE, refrendum , NEE

   het is en zinloze stinkende flapdrol

  4. Cootje

   Noem mij een instelling die onder Rutte na 10 jaar goed werkt en aan zijn doeleinde voldoet ,

 3. Nostradamus

  Vreselijk om die stem weer te horen. Walgelijke elitaire bal.

  1. EvertB

   Laat u daar niet door afleiden. Het gaat om de inhoud.

   Langs inhoudelijke lijnen (Tjeenk Willink) zou men op zoek gaan naar een meederheidskabinet. We moesten ons immers over de afkeer van Rutte’s handelswijze heen zetten?

   1. Nostradamus

    Die man heeft geen inhoud. Hij is destijds alleen partijlijer geworden door de haat naar Wilders.

   2. Nostradamus

    Je kan je niet ‘over de afkeer van Pinokkio’s handelswijze heen zetten’. De man leidt een criminele organisatie en zou berecht moeten worden.

 4. Meriadoc Brandebok

  Kaag heeft het formatieproces gesaboteerd door bij voorbaat een doorstart van de huidige coalitie te blokkeren. De kiezer had echter wel voor de coalitie gestemd. In de meeste gevallen zou het kabinet gewoon zijn doorgegaan. Politieke en bestuurlijke onervarenheid van de D66-top was hier mede debet aan.

  Nu Kaag haar blokkades opwerpt, moeten de VVD en het CDA zelf maar een minderheidskabinet kortsluiten en het over rechts proberen. Het zal sowieso lastig worden voor D66 om een minderheidskabinet niet te gedogen.

  1. Albert Egberts

   “Kaag heeft het formatieproces gesaboteerd door bij voorbaat een doorstart van de huidige coalitie te blokkeren.”

   De blokkade van D66 was inhoudelijk gemotiveerd en is als zodanig ook door Segers erkend, de blokkade van Rutte en Hoekstra komt voort uit politiek opportunisme waarin de inhoud geen rol speelt.

   Dat is het springende punt.

   1. Meriadoc Brandebok

    Welnee, Egberts, inhoudelijk staat D66 nog dichter bij de ChristenUnie dan bij de VVD. Medisch-etische kwesties zouden bovendien sowieso geen doorgang vinden door de kabinetsdeelname van het CDA. Er is geen enkele logische reden voor Kaags sabotage. Politieke en bestuurlijke onervarenheid van Sigrid Kaag deden het formatieproces volledig vastlopen en ontsporen.

    1. Albert Egberts

     De inhoudelijke verschillen tussen D66 en CU werden door Segers als onoverkomelijk beschouwd om deel te nemen aan dit kabinet. Meriadoc kan tegen beter weten in blijven volhouden dat dit inhoudelijke verschillen nauwelijks bestaan maar daar denken de betrokken politici kennelijk fundamenteel anders over.

     1. Meriadoc Brandebok

      Nietwaar. Het CDA en de CU waren zeer kritisch, maar zagen geen aanleiding om zichzelf te diskwalificeren voor kabinetsdeelname. Dit bood voor de VVD en het CDA dan ook de opening vast te houden aan hun voorkeursvariant. De verschillen tussen D66 enerzijds en CU anderzijds waren niet zo groot als het bijvoorbeeld om klimaat ging.

      De stappen op medisch-etisch gebied zouden sowieso geen doorgang vinden omdat het CDA zou deelnemen aan de regering. Kaag sloot een voortzetting van een coalitie uit op grond van medisch-etische onderwerpen die met haar voorkeursvariant toch niet zouden zijn gezet. Gisteren verklaarde ze dat ze een compromisvoorstel van de Kaagcoalitie + de CU had gedaan. Haar zwabberkoers was compleet.

      Ik ga er niet vanuit dat ze de formatie opzettelijk frustreerde. Veeleer politieke en bestuurlijke onervarenheid lag aan de grondslag van de reeks blunders die ze maakte.

 5. Albert Egberts

  ““Het is nog geen moment over de inhoud gegaan,” aldus Pechtold. En Rutte zou als “leider van de grootste partij” de “verantwoordelijkheid” hebben om de formatie op een goede manier te volbrengen. ”

  Dat is juist, en het valt Rutte zeker te verwijten dat hij niet de politieke verantwoordelijkheid neemt waar zijn positie hem toe verplicht. Het wordt echter steeds meer duidelijk dat de werkelijk veroorzaker van de impasse Hoekstra met zijn verwarde CDA is. Rutte heeft geen moeite met samenwerking met links. Pechtold wees er terecht op dat hij in verleden succesvolle met een veel grotere PvdA regeerde dan GL en PvdA nu samen zijn.
  Het probleem is Hoekstra die vreest in de ‘Kaag-coalitie’ de junior-partner te worden en daarin het CDA nog verder zal verschrompelen.
  Rutte kreeg het CDA niet mee en zonder het CDA durft hij de samenwerking met, vanuit zijn perspectief, drie linkse partijen niet aan.

  Dit politiek-electorale motief zou vanuit het landsbelang echter niet mogen prevaleren en dat is Rutte zwaar aan te rekenen.

  1. Meriadoc Brandebok

   Toen Rutte met de PvdA regeerde was de VVD ook veel groter. Bovendien zat D66 en GL toen niet aan tafel.

   Er zat geen verschil tussen VVD en CDA. Rutte gaf reeds in de eerste gesprekken aan (waarvan de notulen waren geopenbaard) dat hij de samenwerking met twee linkse partijen niet zag zitten. Hoekstra was het daarna met hem eens. Zij begrepen immers dat een links tandem enerzijds het kabinet zou destabiliseren en anderzijds het land onnoemelijk veel schade zou toebrengen.

 6. Aborifa

  Kereltje Pechtold wordt nooit een vent.

 7. tourist1138

  Dat Rutte “onsportief” is weten 2.1m rechtse stemmers al te goed. Wij zijn kennelijk “gevaarlijk” omdat wij van zwarte piet houden. Rutte is SUPER gevaarlijk en een lands verrader. Best premier soros:schwab van buy.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.