Filmpje! Caroline van der Plas wast Alexander Pechtold de oren: “D66 is een linkse partij!”

Het was hilarisch om te zien bij Jinek twee dagen geleden. En ja, wij hadden het gemist, dus we schrijven er nu dan maar over. Liever laat dan helemaal niet enzo. Want het is meer dan schrijvenswaardig. Wat we zagen is namelijk dat Caroline van der Plas van de BoerBurgerBeweging op heerlijke wijze de vloer aanveegde met D66-poppetje Alexander Pechtold. Zijn partij is, zei zij, links. Punt.

Bij D66 proberen ze zichzelf steevast neer te zetten als “progressief” maar niet als “links.” Ze zijn “progressieven,” vooruitstrevende mensen. Maar links? Nee, zo zouden ze zichzelf nooit noemen. Terwijl ze natuurlijk wel knetterlinks zijn, en feitelijk maar nauwelijks te onderscheiden zijn van radicaal-linkse partijen als GroenLinks.

Caroline van der Plas versus Alexander Pechtold

Nou, bij Jinek maakte Caroline van der Plas (BBB) even heel erg duidelijk aan D66-pusher Alexander Pechtold dat ze geen geduld heeft voor dat soort politieke spelletjes. “Als je naar de verkiezingen kijkt, dan heeft de meerderheid van Nederland gewoon rechts gestemd,” aldus Van der Plas. “En we zouden een soort van links kabinet krijgen.”

“Want laten we heel eerlijk zijn meneer Pechtold,” zei ze terwijl ze de D66’er recht aankeek, “u kunt D66 wel niet noemen bij het linkse blok, maar D66 is gewoon een linkse partij.”

Op dat moment onderbrak Pechtold de BBB-leider, want dit moet Publiek Geheim zijn! “Een progressieve partij!” galmde hij.

“Het is gewoon een linkse partij en ik denk dat Mark Rutte heeft gedacht van, ‘ja, dat linkse geluid wordt me wel een beetje te gortig.’ D66, PvdA, én GroenLinks!” reageerde Van der Plas daar doodgemoedereerd op.

Kijk!

Kijk dit deel van het gesprek hier. Doen, want het is echt heel vermakelijk om te zien hoe Caroline van der Plas die vermoeiende Alexander Pechtold keihard met de werkelijkheid confronteert. En hem dus niet laat wegkomen met de altijd door D66-gebruikte talking points.

Heerlijk – vooral ook omdat het zo waar is. De media laten Pechtold en D66 steevast wegkomen met dit soort retorische trucjes, maar goddank zat er iemand aan tafel die dat niet deed. Prima.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Overigens kan Van der Plas dit natuurlijk ook veilig doen. D66 is samen met GroenLinks de grootste vijand van de boeren in ons land. Ze verliest er dus niets mee om zo hard de confrontatie aan te gaan.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

22 reacties

 1. Nostradamus

  “progressieven” die ons terug de middeleeuwen in willen slingeren met de import van barbaren uit het midden-oosten.

 2. EvertB

  D66 is een progressieve partij. Vooruitstrevend, is de rake typering van Pechtold.

  Van der Plas doet er verstandig aan de economische paragraaf van D66 te bestuderen. Op dat terrein is D66 nauwelijks van VVD te onderscheiden: “rechts”, in de terminologie van de BBB-mevrouw.

  1. Joko

   Vooruitstrevend? OK, maar dan wel heel snel richting afgrond. Als dat niet progressief is…
   Een stelletje linkse malloten, dat zijn het.

   1. halo1

    Precies, dat woord “progressief” is alleen maar een zelf-kwalificatie van stuntelaars dat ze “deugen”… heb zo!n bloedhekel aan dat woord en die figuren..progressief richting afgrond.. juist!

   2. AS210854

    🤣😂🤣😂🤣😂 je hebt gelijk.

  2. Nikita

   D666 is gewoon links jij liegt als gedrukt

 3. plakband

  Het heeft weinig zin om Pechtold het verschil uit te leggen tussen sLinks en Rechts.
  De man is veilingmeester. Hij is alleen geschoold in begrippen zoals hoger en lager. De bieder links in de zaal is voor hem net zo onbelangrijk als de bieder rechts in de zaal. Het gaat om de biedingen.

 4. Branzino

  Ik vraag me af wat Van der Plas met “links” bedoelt. Jarenlang was het onderscheid in rechts en links afdoende om verschillen tussen partijen in het politieke spectrum te beschrijven. Maar die eendimensionale indeling voldoet al lang niet meer. Toen is er een dimensie aan toegevoegd, namelijk de progressief/conservatieve dimensie. Linkse partijen zijn vaak progressief en rechtse partijen conservatief, maar dat hoeft niet altijd. Ook linkse partijen (bijv. SP) kunnen conservatieve elementen hebben en rechtse partijen progressieve elementen. De PVV wordt als conservatieve partij (anti EU, immigratie) wel eens linkse elementen (zorg) verweten.

  Wikipedia geeft een heldere toelichting op deze twee dimensies. Op de links/rechts-schaal staan thema’s als economie, zorg en belastingen centraal: thema’s die veelal gaan over geld. Linkse partijen pleiten over het algemeen voor een gelijkere welvaartsverdeling en een grotere rol van de staat, terwijl rechtse partijen het belang van individuele verantwoordelijkheid en de vrije markt benadrukken.
  Op de schaal van progressief-conservatief gaat het bijvoorbeeld om thema’s als migratie, klimaat en Europese samenwerking, thema’s die in mindere mate met geld te maken hebben. Progressieve partijen zijn overwegend voor Europese en internationale samenwerking, willen een stevige aanpak van de gevolgen van klimaatverandering en staan open tegenover de komst van migranten. Conservatieve partijen daarentegen pleiten eerder voor het belang van de nationale staat, zien klimaatverandering niet als een probleem en staan minder welwillend tegenover de komst van migranten.

  Met deze definitie kan D66 gekwalificeerd worden als een progressieve partij, met ook wat meer rechtse (ik zelf zou liever zeggen centrum- of liberale) standpunten.
  Zie ook: kieskompas.nl/media/filer_public/5b/e4/5be45e97-a73d-4c64-8196-9078538befc4/politieke_landschap_kieskompas_2021.jpg

  1. Albert Egberts

   Mooie analyse, Branzino.

   1. Joko

    “Linkse partijen pleiten over het algemeen voor een gelijkere welvaartsverdeling en een grotere rol van de staat”: Dat is een typische communistische, socialistische verklaring en…zo is het ook. Het individu zal en moet opgaan in de massa. Eenheidsworst a la Rode Khmer, Stalin, Kim Jung-U dn enkele Afrikaanse staatjes. Iedereen is dan gelijk, hoewel…er is altijd een kader dat meer gelijk is, de polit-bobo’s. Wie de geschiedenisboeken erop naslaat, kan walging niet onderdrukken.

  2. Nostradamus

   Kanttekening;
   Rechtese partijen zijn ook voor Europese en internationale samenwerking, alleen niet in EU vorm maar de EEG vorm. De EEG was ook veel beter voor NL. De EU is een flop en moet terug naar de tekentafel.

  3. Nostradamus

   Uiteindelijk links progressief, als je het plaatje moet geloven. Alleen dat progressief is een verkeerde frame. Want ‘staan open tegenover de komst van migranten’ zorgt juist voor een regressie omdat het meerdendeel van die migranten rechtstreeks uit de middeleeuwen komen. Ik acht de kans zeer klein dat de politieke overtuigingen van die migranten aansluiten bij het ‘progressieve’ karakter van D666.

 5. DubbelZout

  Wilders is WOEST, Thierry veegt en Caroline wast

  Ze zijn er maar druk mee

 6. Nikita

  Kijk de serie Weisensee dan weet je meteen hoe het spelletje werkt.

 7. Antihedo

  Volgens mij is BBB ook grotendeels links of midden. Echt rechtse standpunten kom ik bij hen ook niet tegen.

  1. Branzino

   @Antihedo
   BBB links??? Kijk uit wat je zegt! Caroline lijkt eerst te gaan slaan en dan pas te vragen wat je precies bedoelde.

   1. Antihedo

    Laat maar komen. Het is toch veel geblaat en weinig wol.

    1. ElGuapo

     Een reflectie van albinopino en prop*do dus met het verschil dat zij wel wat bereikt heeft.

     1. Branzino

      @ElGuapo
      Caroline veel bereikt? Ze heeft een leuke boeiende baan waarvoor ze zich dag en nacht uit de naad werkt. Maar in de politiek heeft ze nog niet veel bereikt. Daar was de tijd nog te kort voor. Ik durf zelf de vergelijking met haar wel aan.

     2. ElGuapo

      Lezen albinopinootje de rechtl*ller er staat “wat” niet “veel” aangezien de tijd daarvoor te kort is maar dat zal veranderen. Ik zie jou of kwakma daar niet zitten dus hoe kan je jezelf vergelijken of zie je jezelf net als kwakma superieur aan alles en iedereen?

     3. Branzino

      @ElGuapo
      Dank voor de correctie:
      Caroline wel wat bereikt? Ze heeft een leuke boeiende baan waarvoor ze zich dag en nacht uit de naad werkt. Maar in de politiek heeft ze nog niets bereikt. Daar was de tijd nog te kort voor. Ik durf zelf de vergelijking met haar wel aan.

      Jij ziet mij inderdaad daar niet zitten, want ik werk op een heel andere manier.

    2. Antihedo

     Het valt me toch tegen dat niemand een rechts standpunt van de BBB heeft kunnen noemen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.