Mark Rutte doet oproep aan CU, PvdA en GL: ‘We moeten er gezamenlijk uit komen’

Demissionair premier Mark Rutte heeft een oproep gedaan aan “het brede politieke midden” om de begroting te steunen. Volgens de VVD-leider moeten de partijen er gezamenlijk uit komen. GroenLinks, de PvdA en de ChristenUnie zijn niet meer betrokken bij de formatie maar Rutte doet nu wel een beroep op ze. 

Gisteren op Prinsjesdag werd de nieuwe begroting gepresenteerd, maar om deze financiële plannen uit te werken heeft de demissionair premier wel een meerderheid in de Kamers nodig. Vandaar dat hij een beroep doet op, wat hij noemt, het brede politieke midden, dat meldt NU.nl.

De verhoudingen tussen de VVD, CDA, D66, PvdA, GL en de CU zijn volgens Rutte goed: “Iedereen voelt de noodzaak om er snel uit te komen.”. Maar is dit wel zo? Uitgerekend de ChristenUnie heeft D66 goed voor het blok weten te zetten door de motie van afkeuring tegen Sigrid Kaag te steunen. De CU was allesbehalve blij toen ze hoorde dat Kaag hen uitsloot van regeringsdeelname. Meestemmen met de motie was hun manier van politieke revanche.

Het lijkt er sterk op dat Rutte “het brede politieke midden” vlak voor de Algemene Beschouwingen voor het blok wil zetten. Hij wil ze nu al een gedeelde verantwoordelijkheid geven. Wat politiek gezien een slimme zet is, want als de partijen nu terugkrabbelen kan Rutte, opnieuw, zeggen dat een partij zoals GroenLinks geen verantwoordelijkheid durft te nemen.

Ook lijkt het alsof Rutte hiermee voorsorteert op de komst van een minderheidskabinet. Mocht Rutte nu inderdaad steun krijgen van de PvdA, GroenLinks en de CU dan laat het zien dat een minderheidskabinet geen slecht idee is voor de toekomst.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Wel is het zo dat Rutte het ‘Linkse blok’ – wat bestaat uit een schamele 17 zetels – de status geeft van een machtig politieke fractie. Terwijl het in de realiteit een blok is bestaande uit twee partijen die niet al te populair zijn in Nederland.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

8 reacties

 1. Michael M

  Mark Rutte doet oproep aan CU, PvdA en GL: ‘We moeten er gezamenlijk uit komen’. Ze kunnen er gezamenlijk uit, zo via de achterdeur naar buiten en allemaal nooit meer terugkomen!!!

 2. JFU

  Hij zal alles uit de kast halen om nieuwe verkiezingen te voorkomen.
  Maar ja….ook de VVD is onder zijn leiding een linkse partijen geworden, en die hebben niets op met echte democratie. De verkiezing uitslag wordt gewoon terzijde geschoven.
  Pure minachting van de kiezers.

 3. allid

  Joop, Dries, Hans, Hans.

  50 jaar later, de verzorgingsstaat in puin.
  4.500.000 nieuwe Nederlanders erbij.

  Een Partijenkartel

  Hirsch Ballin, stop ze in de gevangenis.

 4. vlekkenoplosser

  geen oproep aan de heks van d666 pinokkio

  1. Onslow

   Hadden we nog maar Piet Hein Donner om op te treden.

   1. Harry Haller2

    Ben je wel helemaal lekker, Onslow?

    Een smeriger rat dan Donner is nauwelijks denkbaar.

 5. Bes Tolen

  De vorming van meer moderne realistische partijen wordt al enkele tientallen jaren grof ondemocratisch geblokkeerd door de oude partijen.
  De oude partijen in Nederland steunen al langer de Amerikaanse (de westerse), vooral linkse tot extreem linkse, politiek. Dat levert de nodige catastrofes op zoals nu weer met Afghanistan. Dat levert ook idioterie op als de woke invloed. Dat levert een boel onjuiste tot valse beoordeling van nieuws en feiten op. Omdat de nodige kwaliteiten in de Nederlandse politiek (en helaas door massieve indoctrinatie vrij algemeen in het westen) ontbreken om aan alle huidige ondeugdelijkheid een eind te maken, zal de malaise voortduren. Het volk krijgt de leiders, die het verdient. Ook al is alleen de achterlijkheid er mee gediend. En de richting achterlijkheid is al lang ingeslagen.

 6. GewoonJohan

  We kunnen eruit komen met nieuwe verkiezingen die we als nederlands volk kunnen afdwingen door met zijn allen de straat op te gaan, waarin we laten zien dat we in verzet komen tegen deze kartel dictatuur.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.