Tweede Kamer dwingt slechts 375 miljoen euro af voor lagere energiebelasting: ‘Druppel op gloeiende plaat’

Vannacht is in de Tweede Kamer besloten om in totaal 375 miljoen euro uit te trekken voor een lagere energiebelasting voor consumenten. Dat weegt echter lang niet op tegen de stijgende energieprijzen die de komende jaren worden verwacht. “Niet veel meer dan symbolisch, een druppel op een gloeiende plaat”, zegt Tomas Bleker, energiespecialist van prijsvergelijker Pricewise.

In de Tweede Kamer beginnen ze ook eindelijk door te krijgen dat er een behoorlijke schaduwkant zit aan de opmars van groene en ‘duurzame’ manieren om energie op te wekken. Door het sluiten van kolencentrales en het dichtdraaien van de gaskraan wordt het energie-aanbod minder, terwijl de vraag juist toeneemt. Dan kan het niet anders dan dat de prijzen stijgen.

Bovenop die prijsstijging komt nog de energiebelasting van de overheid, die óók mee stijgt. Hierdoor krijgen huishoudens, die nu al krap zitten, het volgend jaar nóg moeilijker. Uit een rapport van onderzoeksinstelling TNO blijkt dat het om zo’n 550.000 huishoudens gaat. Er moest dus snel iets gebeuren, waardoor de Tweede Kamer met een pietluttige korting op de energiebelasting aan komt zetten. Volgens Tomas Bleker is die 375 miljoen euro ‘korting’ echt verwaarloosbaar, meldt RTL Nieuws.

Het lijkt erop dat de overheid zichzelf behoorlijk in de voet heeft geschoten. De energiebelasting nog verder verlagen kost ze zelf teveel geld, waardoor ze ergens anders op zullen moeten bezuinigen. De andere optie is flinke bedragen neertellen voor het isoleren van woningen, waardoor de overheid zichzelf nóg dieper in de schulden werkt (of weer moet bezuinigen op iets anders).

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Zelfs als ze één van beide opties fatsoenlijk uit zouden voeren, dan doet zich het volgende probleem al weer voor: de toenemende vraag naar energie. Ook wanneer mensen door betere isolatie minder energie zouden gaan verbruiken, zullen ze op den duur alsnog meer moeten gaan betalen voor die energie. Burgers zullen dus alsnog worden geconfronteerd met fikse lasten (hogere belastingen of hogere prijzen voor energie), hoe je het ook wendt of keert. En dat allemaal omdat we zo nodig de hele wereld moeten redden van klimaatverandering.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

10 reacties

 1. tata

  Zoethoudertje. We worden weer eens belazerd.

 2. rafi

  Er is nog een manier voor een overheid om aan geld te komen, naast zich nog dieper in de schulden steken en bezuinigen, die na de jaren negentig een beetje in de vergetelheid lijkt te zijn geraakt: ombuigen. Dat is dat je bv. alle subsidies aan de NGO’s volledig ombuigt naar verlaging van die energiebelasting. Die clubs moeten dan hun eigen broek op gaan houden, bv. door hogere contributies te vragen aan hun zeer weinige leden. Ook zou er veel minder naar de publieke omroep moeten gaan. Bv. door twee televisiekanalen af te schaffen, en door drastisch te bezuinigen op salarissen van de Shula Rijxmannen. Ook die gelden zouden goed naar de bronnen, de burgers met laag tot modaal inkomen, terug kunnen vloeien.

 3. M. Brandenburg

  Waarom blijven media de dagelijksestandaard inlusief, spreken over andere ‘bezuinigingen’ terwijl de juiste benaming is belastingverzwaringen. De overheid bezuinigt pas wanneer het de uitgaven drastisch verlaagt en het mes diep in eigen vlees zet, terwijl de belastingen niet worden aangeraakt. Al is het maar 1 burger die er last van heeft dan is er een belastingverzwaring en geen bezuiniging.

 4. sonny

  Tja, het electoraat is toch zo vreselijk gecharmeerd van D66 en de VVD, eigen schuld dikke bult!
  De volgzame, gedachtenloze kudde demoniseert de PVV en FvD met hartstocht, enkel gestoeld op de subjectieve NPO nieuwsgaring.
  Maar de ‘awakening’ gaat hopelijk snel komen, alhoewel het zijn wel weer notoire, onverbeterlijke sukkels!

 5. vlekkenoplosser

  niet zeuren , rutte 37 zetels in de peilingen

  U wilt belazerd worden dus niet zeiken als u dan belazerd wordt !

  1. Cootje

   Van een vakantie eiland een maandje onder de panne , is het heerlijk genieten dat de burger de rekening gaat krijgen je hebt gelijk Rutte 37 zetels in de peilingen dus de mensen zijn uitermate tevreden , leuk dat ze hard in hun kruis worden geraakt en dat ze de pijn voelen ze hebben niet anders verdient , en de komende jaren krijgen ze nog veel meer op hun flikker , de polderde Nederlanders het liefste aan de geeuwhonger misschien dat ze dan eens wakker worden dat de migratie en klimaat gekte hun ondergang worden , de gehandicapte mongool is nog steeds dagelijks aanwezig maar die houd het wel vol met zijn uitkering en op het potje gezet te worden , maar met de gemeente verkiezingen gaat de onvrede zichtbaar worden , wij gaan er nog eentje nemen

   1. Mikse

    “De gehandicapte mongool” wat een verbale armoe!

 6. Mistgabel

  De man die bij zijn eigen trouwerij de regels aan zijn laars lapte.
  Hilarisch toch.

  1. vlekkenoplosser

   yep , hij weet exact hoe gevaarlijk corona is of zou hij echt willens en wetens de levens van zijn familie en vrienden op de korrel genomen hebben voor zijn feestje ?

  2. usb3.0

   Ja dat plaatsen we nu in een ander daglicht, alhoewel ik wel vond dat we toen ook alles open moesten gooien…

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.