De prijs van klimaatbeleid: ‘Rekening voor huishouden kan met 900 euro stijgen door gasprijs’

Hugo Erken, econoom bij het Economisch Bureau van de Rabobank, schetst een somber beeld voor Nederland. De hoge gasprijs treft ons land hard, mede door ons klimaatbeleid. En door de verwachte inflatie en terugloop van de economische groei, wordt die klap mogelijk alleen maar groter.

De gasprijs is in een jaar tijd met 600 tot 800 procent gestegen, wat absoluut ongekend is. Ter vergelijking: tijdens de oliecrisis in de jaren 70 van de vorige eeuw ging het om een prijsstijging van 300 procent.

We lopen nu het risico dat de gasprijs nog verder op zal lopen, wat voor een gemiddeld huishouden volgend jaar een rekening oplevert die 900 euro duurder is dan voor dit jaar. En omdat die gasprijs nu al zo hoog is, heeft dat ook effect op onze economie. Productie en besteedbaar inkomen nemen af, terwijl de prijzen voor geproduceerde goederen zullen stijgen. Daar bovenop verwacht men nog een oplopende inflatie, waardoor de economische groei verder wordt teruggedrongen, meldt het AD.

Ook lijkt het er niet op dat gasprijs snel zal dalen, aangezien we onszelf flink in de voet geschoten hebben met de energietransitie en ons klimaatbeleid. De vraag naar energie stijgt, terwijl we diverse goedkope bronnen van energie (zoals gas) met ons klimaatbeleid hebben afgestoten of vermeden. Andere (met name Aziatische) landen doen niet zo actief mee aan die groene gekte en kopen nu grote hoeveelheden gas. Die zien de voordelen van minder vervuiling door deze fossiele brandstof wél in.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

De Europese Unie zal zich nooit snel genoeg kunnen herpakken, waardoor ze in feite zijn overgeleverd aan Rusland en hun gaspijpleidingen. Of ze moeten in razend tempo kerncentrales gaan bouwen. Met windturbines en zonneweides gaan we het in ieder geval al helemáál niet redden. Want naast de enorme kosten is er weinig leveringszekerheid. En dat is nou precies wat we nodig hebben (naast het afschaffen van die belachelijk hoge energiebelastingen in Nederland).

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

21 reacties

 1. Cootje

  Een investering in een alles brander met doorlopende circulatie door het hele huis is uitermate goedkoop . Alles wat brandbaar is op sparen voor de winter en je stookt voor weinig , geld ligt op straat je moet het wel oprapen en opsparen , de mafketels stoken zich arm . Ik zit tot vrijdag in Griekenland en begin als ik huis kom te stoken .

  1. Vanduinen

   Wie gaat er nu gevonden geld verbranden, @Cootje?

   1. vlekkenoplosser

    ligt aan de valuta , slimpie , nog even en de euro opstoken is goedkoper dan 1 kuub gas

   2. Cootje

    Weet je hoeveel brandbaar materiaal mij kennissen weg gooien , ik kan voor twee jaar vooruit , heb een aparte schuur er voor . Alleen maar hout . Ik had vroeger onaangename buren stookte ik er andere brandbare dingen bij , nu met prettige buren alleen maar hout , een oude rolstoel is niet brandbaar en de helft wat er op zit is niet goed . Dus daar waag ik mij kachel niet aan.

 2. LifeBuddy

  ””De prijs van klimaatbeleid:”” Is een ballast aan Uw Nek en van Uw kinderen, die in ademnood komen. Niet alleen in polen ,Brazilië maar ook in frankrijk is een Enorme bomen kaalslag bezig. Met medeweten van groen sLinks en pvda en frans timmermans met zijn eu, verdwijnt er iedere dag een voetbalveld met bomen, waar de rijken van kwijlen. Gister avond op de franse tv. Ga terugkijken en laat de haren in de nek Rijzen.kots!!!

  1. usb3.0

   Precies, dat is het probleem, het klimaatbeleid zorgt voor de torenhoge prijzen

  2. Heinzs

   Je moet de media niet geloven, ook de Franse niet. Het zal wel iets meer zijn dan een voetbalveld, @Buddy ! Gewoonlijk, bij een flinke storm, overstroming gaat er een heel bos aan.

   1. vlekkenoplosser

    wat een dom gelúl ! Omdat bij een storm mogelijk een bos verloren gaat nemen we vast een voorproefje en kappen we ons dagelijks suf.

    de logica van een links fascist.

    1. Vanduinen

     Dat is toch wat gebeurt. In Brazilië wordt er meer gekapt of verbrand. Buddy heeft het over maar een trapveld. Milieu activisten protesteren hier met recht tegen. Maarja, het kapitalisme hè?

     1. vlekkenoplosser

      lúl niet zo slap zandhoop

      milieu fascisten stoken de longen van de aarde op in hun alles branderdje en in de bio-massa centrales !

      heeft niets met kapitalisme van doen maar met groene gekkies

 3. vlekkenoplosser

  creëer schaarste , breng gas in een kwaad daglicht , sluit boorlocaties en kijk niet naar vellige zeeboringen.

  koppel de minimale gasprijs aan de olieprijs en hoppa , we scheppen vanzelf dwang om u over te laten schakelen richting elektrisch conform de energietransitie

  We hebben straks enkel geen stroom genoeg voor iedereen.
  gauw het CO2 verbruik maar op het sociaal paspoort 🤦‍♂️

 4. vlekkenoplosser

  geweldig dat elektrisch rijden !!

  h**ps://www.kreiszeitung.de/lokales/niedersachsen/brandgefahr-erste-autos-duerfen-nur-noch-mit-15-meter-abstand-parken-zr-91043421.html

  h**ps://www.welt.de/vermischtes/article234310454/Elektrobus-loeste-Grossbrand-aus-Muenchen-zieht-E-Fahrzeuge-aus-dem-Verkehr.html?wtrid=kooperation.reco.taboola.free.welt.desktop

 5. Hendrik_Groen

  Cootje komt vrijdag naar huis net als het koud gaat worden. Lijkt me niet slim. Wij gaan juist weg naar het zuiden als het koud gaat worden dus laat die gasprijs maar stijgen.

  1. Cootje

   Over 6 weken gaan we 3 weken warmte op Tenerife opzoeken , thuis voor 2 kinderen die een dag je ouder worden , en nu gaan we een hapje eten doeii

 6. Tommy76

  De mensen die al niet veel te besteden hebben zitten meestal in goedkope, niet geïsoleerde woningen. Warmstoken is dan geen optie meer.

  Geen geld voor gezond voedsel, kou lijden en dan uiteindelijk vanwege een zwak immuunsysteem ziek worden…

  Waar gaat dit eindigen?

 7. Vrijedenkert

  Het is niet alleen falend beleid en klimaatgekte maar ook gewoon te weinig gasvoorraden aanhouden, Europese landen en grote energiebedrijven hadden veel meer gas kunnen inkopen en de strategische voorraden op orde brengen toen de prijzen nog laag waren!
  Dit is al een aantal jaren gaande.

  Mijn vermoeden is dat men dit opzettelijk heeft nagelaten om de consumenten prijsverhogingen door de strot te kunnen drukken oftewel gewoon hebzucht, nu zijn we door toedoen van onze eigen politici dictators zoals Poetin aan het vetmesten…

 8. Ad Fundum

  Wat dacht u van de telefoontikken.

 9. september

  Dat is zo in heel europa.en wifi ook overal.En vast een fijne vakantie Cootje

 10. vlekkenoplosser

  daar heb je er veel van gehad

 11. Hendrik_Groen

  WiFi? Uit welke tijd kom jij poepertje?

 12. vlekkenoplosser

  precies , 1 van de vele !

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.