Economische impact van Green Deal zeer negatief voor Europese Unie: ‘Slechter voedsel, hogere prijzen en meer import’

Onderzoekers van de Wageningen Universiteit & Research (WUR) hebben een doorberekening gemaakt van de plannen van de Europese Unie, de zogenaamde ‘Green Deal’ van Eurocommissaris Frans Timmermans. En de conclusies zijn niet mals!

Mocht de Green Deal van de Europese Unie door worden gezet, dan schieten we onszelf echt flink in de voet. Volgens de onderzoekers is het meest waarschijnlijke scenario dat de landbouwproductie tussen de 10 en 20 procent zal dalen. De voedselkwaliteit zal omlaag gaan en de hectareopbrengst wordt minder.

Voor de consument komt dat er in de praktijk op neer dat men meer zal gaan moeten betalen voor minder voedsel van mindere kwaliteit. Dat wil natuurlijk niemand, dus zal er veel meer moeten worden geïmporteerd. Dat betekent óók hogere prijzen voor de consument, terwijl het juist slecht is voor het klimaat. Er moet dan namelijk veel meer getransporteerd worden.

Op macro-economische schaal betekent de Green Deal ook een klap voor de Europese Unie, aangezien men veel minder kan exporteren, terwijl de import toeneemt. Het volume van de invoer kan zelfs verdubbelen, zeggen de onderzoekers volgens De Telegraaf.

Klimaat- en duurzaamheidsbeleid klinkt allemaal heel leuk, totdat je geconfronteerd wordt met het resultaat. Op de energiemarkt beginnen we dat nu te zien met de stijgende gasprijzen en de druk op het elektriciteitsnet. Als de Green Deal realiteit wordt merken we het ook in de supermarkt.

Er is totaal niet nagedacht over de effecten, want alle klimaatwinst die de Europese Unie behaalt wordt totaal tenietgedaan door landen als China. En wanneer we onszelf in economische zin compleet de grond in hebben geboord, kijkt de rest van de wereld wel uit voor idealistische klimaatplannen die in eigen land worden geopperd. Daarmee gaat ook de voorbeeldfunctie die GroenLinksers en D66’ers met dergelijk beleid pretenderen te verwerven, verloren.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Toch willen ze het maar niet inzien. Mooie woorden zijn nog altijd belangrijker dan de keiharde realiteit, die ze uiteindelijk toch inhaalt.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

34 reacties

 1. Jack Flash

  Oud nieuws.
  Alom bekend.

  1. AS210854

   Maar niet bij FRANSKE EN DE ANDERE BEDWETERS.

 2. dumbfarmer

  blijft toch nog een voorbeeldfunctie bestaan: hoe je je economie de grond in boort en wat je dus niet moet doen

 3. Augustus

  China lacht zich kapot met deze communistische woke gekkies die heel Europa en Amerika kapot maken. Zij hoeven nog geen eens wat te doen, het westen stort vanzelf wel in elkaar.

  1. halo1

   En dat terwijl ze zichzelf “communistisch”” noemen..en een rechts-Illiberale politiek volgen.. wij zijn zgn. links-liberaal… maar in feite destructief (pseudo)communistisch. Rechts heeft de groene maffia veel te weinig tegenstand geboden..waardoor dat gedachtegoed naar het midden kon kruipen…

 4. Pieter48

  De bevolking van de EU gaat dit ook weer pikken. De bewoners van Versailles dus het toppunt van de nutteloze zakken vullers elite werden op de duur hardhandig tot orde geroepen. Voor vele was dit tevens de laatste keer. Maar Frans en andere medewerkers aan de ondergang van ons land en de rest van de EU kunnen nog jaren doorgaan met hun kwalijke praktijken. Met hulp en onderdanig buigen van de pro Brussel politici van ons ooit zo mooie landje.

  1. Mistgabel

   Nexit.

 5. DutchOutlaw

  Ik geloof dat sommige het nog niet doorhebben,maar deze Green Deal is een onderdeel van The Great Reset. En dat is geen complot maar realiteit.
  Hugo de Jonge heeft al verklaard dat er onderzocht wordt of het persoonlijke CO2-budget aan de coronapas gekoppeld kan worden. Dit is het begin van het vrije leven.
  Je digitale identiteit staat voor de deur. Wakker worden mensen!!!!!

  1. Albert Egberts

   “ Hugo de Jonge heeft al verklaard dat er onderzocht wordt of het persoonlijke CO2-budget aan de coronapas gekoppeld kan worden”

   Daar kijk ik van op!

   Heb je bron voor deze opmerkelijke bewering?

   1. Joko

    Twijfelt Egberts aan Wageningen? Dat noem ik een bron die goed en betrouwbaar werk doet. De held van Egberts, Heer Timmermans, blijkt vollkomen mis te zitten, net als al zijn andere helden….Wat rest van jou? Een miezerig hoopje….

    1. Word lid

     albert doet zich bewust dom voor, hij vindt het ook prima dat al deze vrijheid beperkende maatregelen genomen worden, albert geeft de ongevaccineerden de schuld en begrijpt niet dat juist albert dit in stand houdt door akkoord te gaan met die vrijheid beperkende QR…

    2. Albert Egberts

     Ik vroeg naar een bron voor de bewering dat De Jonge dat onderzoek wordt gedaan naar koppeling van de coronapas aan een CO2-budget. Dat blijkt uit de duim gezogen.

 6. DutchOutlaw

  Herstel: Dit is het begin van het einde van het vrije leven.

 7. Joko

  Als Timmermans nog een beetje karakter heeft, erkent hij zijn falen en hoepelt op.

  1. albertliegt

   Arrogantie is grenzeloos. Regenten stappen niet op.

 8. rasecht wappie

  Mogge😊

  Ik moet effe m’n ei kwijt…

  Oke, het wordt deze winter kouder dan we ooit gemeten hebben, en dan?
  Dan zal het 100% weer door de opwarming komen volgens de klimaat “experts” dat het zo koud is omdat er teveel afhangt van de opwarming illusie. Dat laatste vertellen ze er echter niet bij. Of het warmer wordt of kouder maakt niets uit je wordt toch belazert. En je zal betalen want op een andere partij stemmen die de onzin doorheeft doe je toch niet. Dom volk zijn wij….de meeste dan.

  De nieuwe insteek is dat we steeds meer extreme weerpatronen gaan zien als gevolg van de opwarming van de aarde veroorzaakt door de “mens” . We krijgen dus vaker overstromingen, hittegolven en dus ook ijskoude winters. Maaaaaaarrrrrr, als we nu met miljarden geleend geld windmolenparken en zonnepanelenfarms gaan bouwen kunnen we de aarde redden van de ondergang!!!
  Kuch 😂

 9. wijsneus

  Geen zorgern, alle problemen zullen worden opgelost met een aanstaande WWIII.

  Dus geen zorgen, alles lost zichzelf vanzelf op.

  1. Heinzs

   Zegt u dit zomaar? Of zit u om een reactie verlegen. Leg dan eerst een uit wat de werkloosheids wet er mee te maken heeft. De vraag naar personeel is enorm! Kijkt u maar naar Engeland!

 10. sonny

  Timmerfrans is financieel onafhankelijk, dan is het makkelijk praten!
  Mij kan niets gebeuren, is zijn slogan!

  1. Crassus

   Dat ben ik ook. Ik had gisteren een uitstekende beursdag achter de rug. Goed wat binnengeharkt met de AEX optie beurs. De onafhankelijkheid wordt steeds groter.

   1. Word lid

    Maar uitdelen ho maar?

    1. Crassus

     Ik laat mijn lieve (schoon)familie en vrienden ook meeprofiteren. Ik stop ze wel wat toe en op bescheiden schaal kunnen ze zelf ook wat ondernemen. De een wat beter dan de ander, maar dat hoort erbij.

 11. Vanduinen

  Er bestaat een overschot aan voedsel. Wanneer je tegen sluitingstijd een super bezoekt dan vraag je je af of dat allemaal nog verkocht moet worden. Vooral met vis en andere artikelen die snel de deur uit moeten. Het kan allemaal wel wat minder, dan krijgt de bezige boer het ook was rustiger.

  1. Word lid

   In Afrika niet

   1. Vanduinen

    Daarom kunnen wij best wat minder en helpen Afrika. We peuren daar genoeg grondstoffen uit de grond en kunnen daarvoor meer terug doen. Het is toch ridicuul dat er een hele industrie is opgetuigd om obesitas te te bestrijden? ik

  2. Harry Haller2

   Vanduinen geeft zijn microvisie op de Nederlandse voedseleconomie, bekeken vanuit zijn eigen kleine, persoonlijke minibubble.

   Bedankt voor je bijdrage Vanduinen! Zo hadden wij het nog niet bekeken, heel origineel!

   1. Vanduinen

    U begrijpt heus wel wat ik bedoel. Stap eens binnen bij Kaufland. Hier bij onze Lidl is het een drukte van belang bij de verse groente, fruit. De Spakenburger visboeren staan zich uit te sloven bij kisten met verse vis. Met hun vissersschuitjes en schepnetjes halen ze de Noordzee leeg. Kijk mee met de tweeling uit Urk.

 12. rafi

  Tja, ruim 70 jaar falend communisme is niet lang genoeg als leerschool voor velen in dit land. Ezels zijn nog slimmer dan lui als de PvdA’ers Samsom en Timmermans, want ezels weten het al na 1 keer een buil opgelopen te hebben dat iets anders moet. Nu hebben ze het weer over kringlooplandbouw, wat ten koste gaat van een areaal landbouwgrond ter grootte van Flevoland. Het is godgeklaagd dat er een kartel is dat dik in de meerderheid is in dit geplaagde land. Wie verlost ons van links?

  1. por favor no borres

   Wie verlost ons van links?

   Wat dacht u van zelf wat doen ipv handen in de zakken en hulpeloos toekijken.

 13. Tommy76

  De uitslag van deze motie zou de wenkbrauwen moeten fronzen:

  h*tps://www.tweedekamer.nl/kamerstukken/detail?id=2021Z16257&did=2021D34993

 14. plakband

  De politiek creeert een probleem en dat schuiven ze af op de samenleving. Zo vergroten zij hun macht. De green-deal is hiervan slechts het zoveelste voorbeeld.

 15. Mikse

  Men weet niet wat een karig leven is. Het is ons ingeboren en daarom klagen wij niet.

 16. Mikse

  Men weet niet wat een karig leven is. Het is ons ingeboren en daarom klagen wij niet.

 17. Tommy76

  Hypothetisch?

  h*tps://www.rtlnieuws.nl/economie/life/artikel/5237985/co2-budget-duurzaam-vliegen-vlees-emissiehandelssysteem-tno

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.