Kabinet heeft opnieuw miljarden nodig: ‘Huishoudens en mkb’ers krijgen deel gasrekening gecompenseerd’

Het demissionaire kabinet heeft weer eens miljarden euro’s nodig voor een nieuw aankomend probleem: de hoge gasrekening. Volgens demissionair minister Stef Blok (Economische Zaken) zijn ze nu een aantal varianten van de compensatie aan het doorrekenen, om te kijken hoe ze huishoudens en mkb’ers enigszins kunnen ontzien.

Welke varianten er precies worden doorgerekend, wil Blok niet zeggen. Maar Haagse bronnen spreken over een verlaging van de energiebelasting en een lagere btw op energie.

Het is in ieder geval duidelijk dat het demissionaire kabinet behoorlijk in de maag zit met dit probleem, want de belastingen op energie leveren de staatskas behoorlijk wat geld op. Maar nu de gasrekening torenhoog uit lijkt te kunnen vallen, komen de armere huishoudens en de mkb’ers direct in de problemen, meldt Blok via het AD.

Het demissionaire kabinet mikt duidelijk op een socialistisch beleid. Grote bedrijven en rijkere burgers lijken niet op compensatie te hoeven rekenen. Dat stimuleert direct ook een duurzamer beleid. Maar wellicht schuift men de problemen op deze manier alleen maar voor zich uit, want als men van het gas afgaat dan moet daar iets voor in de plaats komen. De overstap naar groene stroom legt dan juist nog veel meer druk op het energienetwerk, waardoor de prijs van elektriciteit flink zal stijgen.

En dan zit het demissionaire kabinet nog met het probleem van verminderde belastinginkomsten en hogere uitgaven als de gasrekening omlaag en/of (flink) gecompenseerd gaat worden. Gaat dat nog eens extra worden verhaald op grote bedrijven en rijke burgers, bovenop de hogere kosten die ze nu al dreigen te maken? Dat is nogal een dilemma voor het demissionaire en aanstaande kabinet, aangezien het dan hun eigen achterbannen (VVD’ers en D66’ers) treft.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Maar als ze te weinig doen komen ze ook in de problemen. Een gasrekening die volgend jaar wellicht 900 euro duurder uitvalt, is niet zomaar door het kabinet te compenseren. Zure tijden dus voor het demissionaire kabinet en eigenlijk heel Nederland!

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

10 reacties

 1. vlekkenoplosser

  Een probleem geschapen door de politiek wordt wederom verhaald op de burger .

  ” Wij sluiten hem , scandeerde jetten ”
  Geen gas meer uit groningen scandeerde klaver maar vergat direct te vertellen dat er noordzee velden zijn groter dan groningn

  Dicht die kerncantrales scandeerde Merkel

  Het trieste resultaat is zichtbaar

 2. Joko

  Nederland is bijna failliet. Altijd sinterklaas spelen pakt vroeg of laat verkeerd uit. Het is bijna zover. De beschuldigende vinger gaat naar alle gutmensch-sinterklazen. Zij zijn degenen die uitgekotst gaan worden in de geschiedenisboeken. Het eens zo welvarende Nederland is verkwanseld door links.

  1. Cootje

   Altijd Sinterklaas spelen ? Met de vorige recessie de assurantie belasting verhoogd van 7% naar 21% de btw van 19% naar 21% de lage btw van 6% naar 9% verhuurdersheffing in stand gelaten , scheef woon belasting in stand gehouden , onder tussen de laatste 10 jaar energie belastingen verhoogd , hypotheek afdrachten verlaagd , accijns doorlopend verhoogd , in de tijden dat het goed ging lopen de inkomsten belastingen tegen de plinten op , dus hoogstens een sigaar uit eigen doos . En als deze maffia benden iets verhoogd blijft dat zo structureel , en als ze iets weggeven is het eenmalig . Dus er worden weer een hoop mensen blij gemaakt met een dood musje .

  2. trutje

   Las op de site van de Telegraaf dat Nederland 4de rijkste land van de wereld is zonder de Arabische landen meegerekend. Geldt natuurlijk niet voor de meeste mensen.

 3. Bolkestein

  Het kan zo eenvoudig. Het grootste deel van de energierekening bestaat uit belastingen. Verlaag of schrap deze hoogst immorele staatsroof!

  1. Augustus

   Dan zal de overheid zichzelf moeten uitkleden van alle nutteloze zaken, alle nevenbaantjes van vriendjes en vriendinnetjes, alle nutteloze baantjes voor vrouwen, moslim en negerts, etc. Dat gaan ze nooit zelf doen, ze leggen de rekening gewoon elders. Hier belasting omlaag, daar omhoog en het domme Nederlandse volk is blij.

 4. janrama

  Rusland wil ons met alle plezier helpen.
  Dat die gestoorde daar niet mee komt…..
  Met ée’n pennenstreek en het gas vloeit weer rijkelijk.

  1. vlekkenoplosser

   Shell heeft genoeg boor licenties voor de noordzee
   Als de politieke wil ontbreekt omdat men wil door pakken op een achterlijke energietransitie krijg je de situatie waar we nu in verkeren.

   the great reset en daar moet klausje toch het fijne van weten

 5. Word lid

  Geld bijdrukken alsof het water is zal voor een hyperinflatie zorgen waardoor banken niet meer in staat zijn banken te zijn…

 6. Word lid

  Over goed rentmeesterschap gesproken, ze maken zich compleet belachelijk…

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.