Peiling De Hond: jongeren klaar met draaikonten D66, ouderen verlaten massaal CDA

In zijn nieuwe peiling geeft Maurice de Hond een inzichtje in de schommelingen van afgelopen maanden. Dit weekend geeft De Hond ons een inkijkje in de verschuivingen gekeken naar diverse categorieën, van opleidingsniveau tot leeftijd. Wat opvalt? D66 verliest vooral veel steun onder jongeren en CDA juist onder veel 65-plussers. Van origine doelgroepen die enorm belangrijk zijn voor beide partijen. 

Het CDA is een half jaar na de afgelopen verkiezingen twee derde van zetels kwijt in de peiling van Maurice de Hond. D66 levert zeven zetels in en is niet langer meer de tweede partij van Nederland. De grote verkiezingswinst is als sneeuw voor de zon verdwenen. De PVV is weer de tweede partij van Nederland en de grootste virtuele groeier is de BoerBurgerBeweging. Maar waar komen deze nieuwe zetels vandaan? Of welke groepen verlaten juist een partij? De Hond geeft ons een inkijkje:

Kijken we naar verschuivingen wat betreft leeftijd dan valt direct op dat D66 veel jonge kiezers heeft verloren. Dit terwijl de partij toch wel bekend staat als ‘jongerenpartij’ of ‘studentenpartij’. Toch lijken veel progressieve jongeren helemaal klaar te zijn met D66 – wat niet gek is na al die valse beloftes en vieze spelletjes gedurende de formatie.

CDA verliest ook een aanzienlijk deel van hun trouwe mandaat. 12 procent verlies bij de 65+-stemmers. Van dit verlies lijkt vrijwel iedere partij in de Tweede Kamer te profiteren. De jonge partij BoerBurgerBeweging wint aan terrein in iedere leeftijdsgroep, wat nogal een knappe prestatie is. Het laat ook zien dat de partij interessant is voor kiezers over de hele breedte.

Kijkend naar de verschuivingen op basis van geslacht zien we ook een opmerkelijke statistiek: percentueel gezien zijn meer vrouwen dan mannen teleurgesteld in D66. Bij het CDA liggen de verhoudingen aardig gelijk en ook BBB laat zien bij beide sekse populair te zijn.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

D66 lijkt onder de klassieke stemmersgroepen flink aan populariteit in te leveren. Op deze manier laat ‘premier Kaag’ nog wel even op zich wachten.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

32 reacties

 1. albertliegt

  stem sociaal , stem PVV

  Sloop het partijkartel !!

 2. Cootje

  Ik heb Hans Janmaat Fortuyn en Wilders altijd gesteund , maar het demoniseren door de gevestigde linkse troep , is ons land geworden tot een bananen republiek , omdat zelfs een nep liberaal er een steentje extra heeft toe bijgedragen om macht positie te prevaleren boven het partij programma . En onder zijn ruim 10 jarige leiding ons land heeft verkwanselt tot een narcotica staat , een bananen republiek en alle publieke instellingen en zorg instellingen naar het niveau van een derde wereldland heeft gebracht , waar immigranten de misdaad domineren en bij onze huisvesting de voorrang krijgen terwijl ze geen rooie cent hebben bij gedragen en op een enkele na het ook niet gaan doen. De christelijke partijen de misbruiken in hun gebouwen niet kunnen verantwoorden , en socialisten in heel Europa een spoor van fraudes en vernielingen hebben achtergelaten. Janmaat zijn vrouw werd van links aangevallen en gewond , demoniseren om zelf in het zadel te blijven

 3. Paardenmiddel

  Heeft niets met draaikonterij te maken, maar met hun beleid tav de corona.
  We zijn de shit zat; het gelieg en het belazeren van de bevolking.
  De enige partij waar ik nog in geloof, is de Fvd.

 4. Peter den Bekker

  Ik vind het wel frappant dat juist vrouwen zich afkeren van Demonen 66. Heel verstandig.

  1. Peter den Bekker

   Nu de vrouwelijke stemmers op de VVD nog en dan komen we een heel eind.

   1. Word lid

    Vrouwen hun stemrecht ontnemen is dat wat? (cynisme)

    1. MireiIIe

     Misschien, vrouwelijke stemmers hebben iets mannelijks, dat voelt niet goed.

  2. Cootje

   Vrouwen zijn rationelen wezens die zich gauw aangetrokken voelen tot , Klaver met zijn optrokken mouwtjes , maar deze mooi weer praters vallen door de mand en worden daarna uitgekotst door de bakfietsen generatie , een nieuwe leidend voorwerp was de bekakte madam , die sprak over vernieuwingen en dat het anders moest , terwijl ze de ene na de andere blunder begin , zelfs een lid van deze partij die gek was op jonge jongens mocht lid blijven , en dan is de grens gauw gesteld , woorden voor de bühne en zorgen dat haar eigen nest niet bevuild werd , nu daar zorgen andere wel voor . De bakfietsen generatie is nu op zoek naar een nieuw idool . Misschien dat BBB een leuke frisse boer te voorschijn kan toveren , want bij vrouwen arm of rijk , het gevoel zit ……..

 5. Marcoweer

  Ach veel D66 verladers zullen hun stem aan Groenlinks gaan geven of dat nu echt een winst is.

  1. Marcoweer

   Verlaters

  2. Mikse

   Pure winst, D66 staat voor groen. Grazige weiden, een land van melk en honing. Wie is daar nu op tegen?

   1. Marcoweer

    Weiden vol met zonnepanelen,de bijen vermorzeld door wiekeñ van windmolens en de boeren weggepest. Dus waar u die melk en honing vandaan gaat halen is mij een raadsel.

    1. MireiIIe

     Zonneboilers, Israel heeft ze.

    2. MireiIIe

     Soyamelk is ook melk, bijen hebben geen last van windmolens. Zij lijden onder een vegetatie van wilde bloemen, planten die verdwijnen o.a. door maaien, wegen aanleg.

     1. Marcoweer

      Ja succes ermee

   2. Word lid

    Nee hoor de d666 staat niet voor Nederland

    1. Brenda Welsh

     Je ziet dubbel, je hebt er één teveel op. D66 !

     1. albertliegt

      nee hoor u kent demonen 666 toch wel ?

     2. Branzino

      @albertliegt
      “demonen 666”? Een satanisch symbool, het getal van het Beest? Ben jij zo iemand die ’s avonds eerst driemaal met een brandend kaarsje rond zijn huis loopt alvorens naar bed te gaan? Inderdaad, je hebt je eigen werkelijkheid geschapen.

     3. albertliegt

      blabla bladieblabla onzin en fake nieuws van malle pietje

   3. Cootje

    D66 staat voor de Arabische Staten , D66 staat voor grazige weiden zonder koeien , D66 staat voor groen ten kosten van , D66 staat voor de doorgeslagen gender politiek. En melk en honing is bewaard voor Sidney Smeets , die lust daar wel pap van .

   4. albertliegt

    Waar gaan we die melk vandaan halen zonder de boeren en hun koeien. je volgt kennelijk de politiek niet zo best makker.

    Je hebt kennelijk geen idee wat demonen 666 voor partijprogramma heeft

    1. Marcoweer

     Mikse had het over Nederland als het land van melk en honing , dat zal niet meevallen zonder boeren. Dan zal je het toch uit andere landen moeten gaan halen.

 6. WWW

  Zijn de jongeren er eindelijk achter gekomen dat D66 geen jongeren partij is???
  Woonplan van Blok werd ingevoerd mede dankzij de steun van D66. Hierdoor hebben jongeren nu geen kans op de woningmarkt.
  Het leenstelsel werd ingevoerd dankzij de steun van D66. Hierdoor hebben vele studenten een enorme studieschuld opgebouwd.
  D66 was de grootste voorstander van flex-werk. Hierdoor stromen vele jongeren later door naar een vaste baan en worden veel jongeren eindeloos van tijdelijke naar tijdelijke baan doorgeschoven.
  Minister Brinkhorst was al voorstander voor doorwerken tot je 70 bent. De jongeren zullen dus de rest van hun leven slaaf zijn van de werknemer.
  Maar ik weet niet of dat de redenen zijn waarom jongeren niet meer op D66 stemmen.
  Daarvoor zijn ze al veel te veel gehersenspoeld.

 7. Rechtsstaat

  Deze peilingen laten alleen het bedroevende niveau zien van het electoraat……..

  1. Branzino

   @Rechtsstaat
   Begrijp ik je goed, dat je kiezers die anders stemmen dan jijzelf, bedroevend slechte kiezers vindt? Dan blijven er niet veel goede kiezers over. Behalve misschien als je een VVD-kiezer bent, want dan valt het nog een beetje mee.
   Ik dacht altijd, dat met verkiezingen wordt vastgesteld hoe Nederland over alle partijen heen bestuurd wil worden. Uit coalitie-onderhandelingen komt dan een soort grootste gemene deler en dat functioneert al decennia heel redelijk, hoewel er altijd een grpe, een minderheid, van ontevreden kiezers overblijft. Maar als iedereen het naar de zin moet hebben, gebeurt er helemaal niets.

 8. J. Punt

  jammer dat de geldbron naar gaza opdroogd vanuit holland. dan maar raketten maken van wc-rolletjes en oude TL-buizen.

  1. Albert Egberts

   opdroogt

   1. Piepertje

    Dt-fetisjist, grammar of taal nazi of hoe men dit gedrag ook wilt noemen: je bent een onaangenaam persoon en je hebt een moeilijk karakter. Dat staat althans in dit onderzoek van de Universiteit Utrecht en Tilburg
    Volgens onderzoekers is er een duidelijke relatie tussen taal en persoonlijkheid. Hoe je gebruik maakt van taal zegt namelijk iets over je karakter.
    mensen zoals “U” kunnen minder goed met afwijkingen omgaan en staan zij in het dagelijks leven zelfs te boek als een tikkeltje lomp of/en onuitstaanbaar en hebben een laag IQ. Zo speklapje, dat is niet zo mooi hè!

    1. Albert Egberts

     “Hoe je gebruik maakt van taal zegt namelijk iets over je karakter.”

     Dat lijkt me juist.

     1. Branzino

      @Albert Egberts
      Maar sommigen hier overdrijven als ze iets van hun persoonlijkheid in hun taalgebruik tot uiting willen brengen.

 9. tata

  Mijn stem gaat in ieder geval naar rechts. Tactisch of strategisch.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.