Raad van State tikt Hugo de Jonge op de vingers: moet WOB-verzoek snel inwilligen anders volgt er een dwangsom

Coronaminister Hugo de Jonge moet vóór 30 november een besluit nemen over drie WOB-verzoeken van Nieuwsuur, doet hij dit niet dan moet hij een dwangsom betalen. Dat is het oordeel van de Raad van State in een hoger beroepszaak nota bene aangespannen door De Jonge zelf. De nimmer transparante stuntelaar moet nu wel snel openheid van zaken geven anders loopt hij het risico om een dwangsom te moeten betalen. 

Gedurende de hele coronacrisis doet het ministerie van Volksgezondheid enorm moeilijk over het tijdig, of überhaupt, inwilligen van WOB-verzoeken. Hugo de Jonge is als minister al eerder door de Raad van State op het matje geroepen vanwege zijn ‘alternatieve werkwijze’. De CDA’er gaf aan dat het bijzondere tijden zijn en dat dit dus om een ‘andere aanpak’ vraagt. De RvS deelde deze mening niet.

Toen gaf het ministerie van De Jonge nog aan voorlopig gewoon door te gaan met deze alternatieve werkwijze, ondanks de uitspraak van de RvS. Waarop Nieuwsuur de minister voor de rechter daagde. De rechter stelde Nieuwsuur in het gelijk, waarop de minister in hoger beroep ging. Zojuist bericht het medium dat zij in dit hoger beroep opnieuw in het gelijk is gesteld.

De Raad van State stelt dat de media een controlerende rol hebben en dat zij niet gehinderd mogen worden in deze taak: “onvoldoende rekening gehouden met het feit dat de coronapandemie voor burgers en ondernemingen tot ingrijpende maatregelen en hevige maatschappelijke discussies heeft geleid. De media moeten hun taak als ‘public watchdog’ goed kunnen vervullen”

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

De laatste maanden heeft de RvS het kabinet meermaals op de vingers getikt. De nieuwe bestuurscultuur is in Den Haag nog nergens te bespeuren, maar gelukkig laat de RvS zien niet alle fratsen van de Haagse bestuurders te pikken. Juist in een tijd waarin het wantrouwen jegens de overheid groeit is het van belang dat er openheid en transparantie is. De werkwijze van het ministerie van Volksgezondheid bevorderde alles behalve het vertrouwen. Gelukkig heeft de rechter er nu, hopelijk, een punt achter gezet.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

16 reacties

 1. dumbfarmer

  als die dwangsom hem niet persoonlijk wordt opgelegd maar betaald wordt uit belastinggeld, dan weet ik al hoe dat gaat aflopen: hij gaat gewoon door met de belazerij.

  1. Bunky01

   Uiteraard wordt deze dwangsom hem niet persoonlijk opgelegd maar zijn ministerie. En dat betalen u en ik rechtsom of linksom. Was het maar persoonlijk dan zou deze man er snel genoeg van krijgen. U weet net zo goed als ik dat de Haagse mevrouwtjes en meneertjes het geen bliksem schelen kan. Als zij maar een goud-garant pensioen en inkomen hebben en na hun “werk” worden opgevangen in het old-boys network. Zoals gebruikelijk heerst onder hen het credo “na mij de zondvloed” en laat de rest maar barsten.

 2. DubbelZout

  Nu we het toch over Hugo hebben: vandaag weer een vette stijging van het aantal positief geteste personen op Corona
  De (grotendeels) wappies worden weer bedankt voor bewezen diensten door deze ellende in stand te houden

  1. KippiX

   Positief geteste mensen… Wat zegt dat precies?
   Hoe weet jij dat die positief geteste mensen wappies zijn? Volgens de nieuwberichten laten de wappies zich namelijk niet testen.
   Jij zegt ‘grotendeels’ maar dan is het dus ook mogelijk dat het kleine deel dat geen wappies zijn, de wappies hebben besmet.
   Graag zie ik een antwoord tegemoet.

   1. DubbelZout

    75 tot 80 % van ziekenhuisopnames door Corona zijn niet-gevaccineerden
    Het aantal opnames stijgt en die volgt, met enige vertraging, naadloos de trend van het aantal positieve testen
    Dit is geen hogere wiskunde maar boeren logica

    1. Nostradamus

     “75 tot 80 % van ziekenhuisopnames door Corona zijn niet-gevaccineerden”

     Ja, risicogroepen die zich zouden moeten vaccineren.
     Maar laat alle gezonde ongevaccineerde mensen onder de 70 met rust. Die zijn een aantal dagen ziek zonder ziekenhuis opname. Met medicijnen als Ivermectin zijn die waarschijnlijk nog korter ziek. Resulterend in een betere bescherming door volledige antistoffen en niet enkel antistoffen voor dat ene spike-eiwit na vaccinatie.

     1. por favor no borres

      Zoals gebruikelijk bij Nostradamus is het raden wat met welke voorspelling bedoeld wordt en wanneer de voorspeling gaan uitkomen.

      Voorlopig neem ik Nostradamus met een paar kilo strooizout.

     2. Nostradamus

      @borres
      Volgens mij neem jij alles met een paar liter zuur.

    2. KippiX

     Ja oké dat is wat jij hebt aangenomen van jouw bronnen. En dat mag. Maar hoeveel mensen zijn er dood gegaan aan corona, hoe oud en hoe gezond waren die sterfgevallen en hoe hoog was de oversterfte de afgelopen 20 maanden?

    3. leukeditter

     in steeds meeer en meer landen meeeer gevaccineerden in het ziekenhuis …raar he hoe komt dat toch

     1. Marcoweer

      Door de ongevaccinerden

  2. KippiX

   https://www.dagelijksestandaard.nl/2021/10/geert-wilders-oordeelt-snoeihard-over-ongelooflijke-puinhoop-van-hugo-de-jonge-hij-kan-beter-bij-de-jumbo-werken/

   Graag verwijs ik je naar de inhoud van dit artikel. En dan met name het gedeelte dat een besmette gevaccineerde man, met qrpas, gewoon andere gevaccineerden ‘besmet.’

   Dus zijn er nu ook al gevaccineerde wappies?

  3. LifeBuddy

   Net als Engberts discrimineer jij de moslims ook al, want daar is 80% NIET van ingeënt. Of geloof jij die arische sLinkse media Niet?

  4. Mistgabel

   Wappie.

  5. CZ

   “Positief geteste”

   Laat mij niet lachen, de p©r test die voldoet niet en is onbetrouwbaar én er gaat een kleine griepgolf door het land…

 3. CZ

  Ja een dwangsom van € 100,– per dag wel te verstaan, en weet je wie dat betaald?

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.