Staatssecretaris Broekers-Knol: ‘Geen asielcrisis, wel 3000 extra opvangplekken voor asielzoekers nodig’

Per 1 november komen er 3000 extra opvangplekken bij voor asielzoekers. Volgens staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Asiel, VVD) is de maximale opvangcapaciteit 29.000, terwijl er nu 31.500 mensen in asielzoekerscentra (azc) zitten.

Die 3000 extra opvangplekken zijn noodlocaties, zoals de Jaarbeurs en de Frieslandhallen. Van structurele opvanglocaties is dus nog helemaal geen sprake. Broekers-Knol roept gemeenten op om met meer opvangplekken voor asielzoekers over de brug te komen. Het is echter nog maar de vraag of gemeenten dat überhaupt kúnnen leveren.

Toch spreekt Broekers-Knol nog steeds niet van een asielcrisis. Ze noemt het tekort aan opvangplekken voor asielzoekers liever een “tijdelijke sterke piek”, meldt het AD. Het lijkt wel alsof deze vrouw in een fantasiewereld leeft. De asielinstroom blijft hoog en gemeenten worstelen al langer om meer plekken te kunnen leveren.

En dan zul je straks zien dat Broekers-Knol met het vingertje naar de gemeenten wijst als zij aan blijven geven dat er écht geen plek is. De enige mogelijkheid is dan nog voor gemeenten om de asielzoekers op te vangen in hotels, maar daar betalen ze dan een flinke rekening voor. Geen enkele gemeente wil dat op zijn bord krijgen, tenzij het Rijk met geld over de brug komt. En het demissionaire kabinet loopt nu al miljarden euro’s over de balk te smijten.

Tel daar nog eens bij op dat de gemeenteraadsverkiezingen in beeld komen. Je kunt er donder op zeggen dat de zittende gemeenteraadscoalities zullen worden afgerekend op het opvangen van asielzoekers, vooral als de gemeente zelf met geld over de brug moet komen om de boel te financieren.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Misschien is dit dan toch het startschot voor het aankomende kabinet om nu eindelijk eens écht iets te doen aan de asielinstroom, want iedereen kan de bui al zien hangen. Het enige verschil is dat het nu de Nederlandse burgers, en dus de kiezers, in de portemonnee dreigt te raken. Laten we hopen dat het niet zover hoeft te komen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

11 reacties

 1. Mistgabel

  Dit is toch een afgang.
  Ze liegt nu, nu spreekt ze niet de waarheid.

  Ze hebben van haar een marionet gemaakt.

 2. Joko

  O gelukkig. Er is geen crisisis. Ik was al bang….

  1. Sjofar

   Een land van overvloed, dàt zijn we. Maar we piepen te veel.

 3. Word lid

  Tuurlijk is er wel een crisis, het punt is alleen dat er geen van deze mensen bij mevrouw broekers knol komt wonen.

 4. Ritter

  Factcheck: “Een asielzoeker die asiel krijgt in Nederland, kost de schatkist één miljoen euro”

  Het gebrek aan recent onderzoek maakt het lastig deze uitspraak makkelijk te bevestigen of te ontkrachten. Op basis van het enige echte recente onderzoek hiernaar en de gesproken bronnen lijkt de uitspraak echter gewoon helemaal waar te zijn. De gemiddelde persoon die asiel aanvraagt en krijgt in Nederland, kost de schatkist dus inderdaad ongeveer één miljoen euro.”

  ht*ps://svjmedia.nl/studiovrijdag/638/fact-check-een-asielzoeker-die-asiel-krijgt-in-nederland-kost-de-schatkist-een-miljoen-euro/

 5. Rieks

  Weer 3000 avonturiers erbij: wel een crisis dus. Want na die 3000 komt de familie over. Waar gaat dit land naar toe?! Emigreren is de beste optie. Maar verhuizen is een hele klus…..

 6. trutje

  Dat mens wordt volgende maand 75 dus over pakweg 20 jaar als ze geluk heeft is ze er niet meer maar wel Nederland naar de filistijnen geholpen met haar gelieg en bedrieg vorige week sprak ze nog een andere taal. Waarom doen de Nederlandse politici of Nederland qua oppervlakte net zo groot is als Amerika dat de hele wereld binnen kan komen. Nu hoop ik echt dat er binnen nu en een paar maanden 1 miljoen asielzoekers binnenvallen kijken wat ze dan gaan doen.

  1. Word lid

   Precies, die is tegen die tijd al vergaan

 7. Ritter

  Is het niet tijd voor een asiel lockdown? – Binnenhof Report 12-10-21

  ht*ps://youtu.be/QQm4k8zC_2g

 8. Ritter

  Is het niet tijd voor een asiel lockdown? – Binnenhof Report 12-10-21

  ht*ps://youtu.be/QQm4k8zC_2g
  ========

 9. Augustus

  Graag een verplichting maken dat elke staatslid, parlemantarier, minister, etc. die massa immigratie ondersteunen, één of twee asielzoekers in huis moeten nemen. Zullen we dan zien hoe snel dit kunstmatige ‘probleem’ wordt opgelost?

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.