VVD, D66 en CDA willen geldsluizen openzetten: ‘Miljarden lenen voor klimaat, stikstofcrisis en infrastructuur’

Het nieuwe kabinet moet tientallen miljarden euro’s lenen voor het oplossen van ‘grote problemen’, vinden VVD, D66 en CDA. Zo moet de klimaat- en stikstofcrisis aangepakt worden, maar moet er ook flink worden geïnvesteerd in achterstallig onderhoud van infrastructuur.

Volgens de NOS blijkt uit formatiestukken dat deze drie partijen grootschalig geld willen lenen, om zo eenmalig flink uit te kunnen pakken. Door de extreem lage rente zou dit makkelijk moeten kunnen, aangezien Nederland praktisch gratis geld kan lenen op de kapitaalmarkt, stelt de NOS.

Door op deze manier geld beschikbaar te stellen voor grote thema’s, omzeilt het aankomende kabinet de Europese regels, die stellen dat extra uitgaven elders moeten worden gecompenseerd. “Na het instellen van fondsen voor incidentele uitgaven, willen we terug naar normale begrotingsregels,” schrijven de partijen.

De Dagelijkse Standaard

Daarnaast willen de VVD, D66 en het CDA werken aan een ‘lastenplafond’, wat betekent dat zij vooraf willen afspreken hoe hoog belastingen en premies voor burgers en bedrijven maximaal mogen zijn. De lastendruk mag wat hen betreft in ieder geval niet hoger dan in het begin is afgesproken.

Het hele plan valt of staat met een blijvend lage rente. Mocht die om wat voor reden dan ook tóch omhoog gaan, dan hangen ze (tenzij ze de rente vast kunnen laten leggen). Dan ontkomen ze niet aan hogere lasten voor burgers en/of bedrijven.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Toch lijkt het de ambitie te zijn om naar een lastenverlichting te werken voor burgers, maar dat betekent nog steeds dat het geld ergens anders vandaan moet gaan komen, of er zal ergens op moeten worden bezuinigd. Dat betekent een kleinere overheid, of meer lasten bij bedrijven (die dit weer zullen door gaan rekenen aan de consument). Maar aangezien we weten welke partijen (VVD, D66, CDA en ChristenUnie) er in het nieuwe kabinet komen, moeten we niet gek opkijken als het weer uitmondt in allerlei bureaucratische schijnmanoeuvres. Regels en situaties waar het op papier allemaal mooi lijkt, maar het in de praktijk neerkomt op alsnog een verkapte lastenverhoging.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

29 reacties

 1. halo1

  Dat “gratis”‘geld is natuurlijk rampzalig voor rechts (=streng+zuinig)) beleid.. en een geschenk voor links.. totdat…….ja..totdat…

 2. Duckday

  De ondergang gaat in een snel tempo Zeg maar dag met je handje We zakken steeds dieper weg. Dank zei ons super politiek talent

 3. usb3.0

  Lenen tegen negatieve rente, de pensioenen verdampen waar je bijstaat, de banken krijgen eerdaags last van hyperinflatie

 4. Neko-

  Dat was toch iets waar de regering niet aan wilde? De rekening doorschuiven naar de volgende generatie?

  Want naast de huidige generatie gaat ook die toekomstige generatie zwaar het gelag betalen…

  1. Albert Egberts

   Als we niets doen aan de uitstoot van CO2 beesten we onze kinderen en kleinkinderen met een onleefbare aarde.

   1. usb3.0

    Wat een onzin, je hebt geen idee waar je het over hebt, domoor

   2. leukeditter

    hahahaha blijf proberen sukkel , CO2 kun je niet beheren en ook niet missen

   3. vlekkenoplosser

    wat een onzin strónt vlé®k

    Om gewassen sneller te laten groeien injecteren we co2 in de kassen strónt vlé®k

    je verkondigt weer onzin strónt vlé®k, leugens strónt vlé®k en nepnieuws strónt vlé®k. Je bent een pathologische leugenaar strónt vlé®k

   4. RvdBe

    Ze kunnen jou ook werkelijk alles wijsmaken, of het nou een virus is, CO2 of stikstof, Egberts hoort alles met grote ogen aan en gelooft alles, die kinderlijke naïviteit ontroert, dat dan weer wel.

    1. vlekkenoplosser

     aandoenlijk bedoel je !

   5. sonny

    Ernst,
    Laat de planeet maar vergaan, ik heb geen nageslacht!
    Overigens is dat voor christenen en moslims niet zo’n probleem, die kunnen vanuit hun hemelse dan wel duivelse sferen kijken naar die vlammende ondergang, zoals staat beschreven in het Armageddon en/of koran
    De aanhangers van reincarnatie hebben vette pech!

    1. Albert Egberts

     “Laat de planeet maar vergaan, ik heb geen nageslacht!”

     Dit soort nihilisme, daar word ik niet blij van.

   6. Xyz1234

    Ongefundeerde angst speelt een centrale rol in uw leven. Is het niet corona dan wel klimaat. U zou eens professionele hulp moeten zoeken.

  2. Emma Louise

   Enkele tientallen miljarden is nog te zuinigjes. Nederland kan spotgoedkoop lenen en ik denk eerder aan 50 à 60 miljard. Met Wopke Hoekstra zeg ik conform de CDA-leus: nú doorpakken!

   1. usb3.0

    Spotgoedkoop ten koste van onze pensioenen, omdat de rente zo laag of nihil

   2. vlekkenoplosser

    kennelijk heeft de strónt vl®k geen idee wat de rente last van 50 a 60 miljard is

    domme brulboei , je hok in sokpop

    1. Emma Louise

     Jij maakt je weer eens zorgen omdat jij niet zo goed kunt rekenen.

     1. usb3.0

      Emmatje kan niet serieus reageren

     2. vlekkenoplosser

      strónt vlé®k kent het antwoord niet

      best zielig de decadente tról
      heel aandoenlijk !!

 5. Nostradamus

  Wat ook helpt is nuttelozen weer terugsturen naar het mooie Afrika. Stuur daarbij de links extremisten die van een kleurtje houden, racistisch zijn naar blanke mensen, met hun mee en we hebben een win, win, win, win, win, win, win, win, win, win, win, win, win, win, win, win, win, win, win, win, win, win situatie.
  Mindy, Albert Mol, Brenda Walg en Dubbelzuur, pak je koffers. Ga Afrika redden in Afrika. Jullie kunnen het!

  1. usb3.0

   🤣🤪

 6. Crassus

  Er zit genoeg geld onder de mensen. Goksites exploderen, dat zegt genoeg.

  1. Nostradamus

   Die goksites zijn voor arme sullen die denken dat ze iets kunnen winnen en vergokken dan hun uitkering.

   1. Nostradamus

    En die goksites zijn sinds kort toegestaan. De (R)overheid zal zéker belasting ontvangen hierover.

    1. vlekkenoplosser

     31 %

 7. Fouwels

  Het kartel weet dat de belastingbetaler niet uitsterft, sterker nog, je kunt ze nóg verder uitperzen.

  Een koning houdt een land in stand door recht, maar wie veel belasting heft, breekt het af. (Spr 29:4)

  Het recht is weg en de belasting wordt steeds groter. Nederland wordt dan ook steeds verder afgebroken.

 8. Cootje

  Alleen lagere school gehad . Maar met deze brandstofprijzen en de door berekeningen er van gaat de inflatie naar 4% op jaarbasis , dan nog de lasten voor de klimaatdoelen. Het omvallen van een Chinees vastgoedbedrijf en de gierende inflatie kan toch wereldwijd met stijgende rentes besteden worden , het gratis gecreëerde geld komt als een boemerang terug , zuid Europa gaat ons mee de dieperik in trekken want die schulden zijn onhoudbaar met stijgende rentes , het is gewoon wachten tot het bommetje valt. Gratis geld is een sprookje . Monopolie geld is een feit , maar voor hoe lang nog

 9. Paardenmiddel

  Het geld gaat rechtstreeks naar banken grote bedrijven en lege pensioenpotten.
  Niets naar klimaat, want dat kan niet eens.
  De mensen moeten leeggeroofd worden, zodat ze afhankelijk worden van de staat. En dan kan je alles doen met die mensen he.

 10. sonny

  Geleend geld moet ondanks een lage rente, toch terugbetaald worden!
  En gratis geld bestaat alleen voor ‘vluchtende’ immigranten!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.