Burgemeester Aboutaleb wil spoedwet om live rellen verslaan via social media te verbieden

Burgemeester van Rotterdam Ahmed Aboutaleb wil live rellen verslaan via social media met een spoedwet gaan verbieden. Dit om te voorkomen dat relschoppers elkaar gaan ophitsen en weten waar ze naartoe moeten gaan voor de ‘actie’. De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) roept Aboutaleb om professionele journalisten uitdrukkelijk buiten dit noodbevel te houden zodat zij ongehinderd hun werk kunnen blijven doen. 

Aboutaleb begeeft zich met het voorstel voor deze spoedwet (opnieuw) op glad ijs. Het is volkomen logisch dat relschoppers elkaar opzoeken en social media gebruiken om te achterhalen waar de meeste actie is. Dat vergroot het aantal relschoppers in een mum van tijd, waardoor de politie binnen de kortste keren te maken heeft met nog veel grotere groepen. Aboutaleb maakt het onderscheid tussen journalisten, die verslag doen, en relschoppers die zich voordoen als journalist. Dat laatste valt wat hem betreft onder opruiing.

Maar de NVJ, die Aboutaleb’s standpunt volledig zegt te begrijpen, wijst op een belangrijk punt. Ze benadrukken dat een dergelijke maatregel echter nooit “de onafhankelijke verslaggeving ten behoeve van het publiek in de weg mag staan, ongeacht de vorm die de journalist daarvoor verkiest”, melden zij via Villamedia.

Nou zal Aboutaleb dat punt ook wel begrijpen, maar dat lost het dilemma niet op. De politie zal op zo’n moment behoorlijk moeite hebben om journalist en ‘opruiende nep-journalist’ van elkaar te onderscheiden. Even met je Landelijke Politieperskaart zwaaien is middenin zo’n oorlogsgebied een behoorlijke gok. En als de echte journalisten live verslag doen, dan hoeven potentiële relschoppers alleen maar de televisie aan te zetten. En anders is er altijd nog wel social media, waar maar een paar mensen hoeven te roepen: ‘ze zijn nu op dat en dat plein’. De relschoppers weten dan al genoeg.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Aboutaleb doet echt zijn best en durft ook behoorlijk hard in te grijpen, maar met deze spoedwet schiet hij zijn doel voorbij. Zo’n maatregel gaat relschoppers echt niet tegenhouden en bedreigt eigenlijk alleen de onafhankelijke journalistiek.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

24 reacties

 1. Jack Flash

  We hebben toch allemaal drones?
  Voor de echte helicopterview.
  😊

  1. hans-e-pans

   Langzamerhand wordt door de lagere Roverheid het wurgsnoer steeds iets strakker aangehaald. Ze zullen alles aangrijpen om de vrijheid om te protesteren steeds meer te beperken.

   Hierbij wil ik niet zeggen dat ik de straatterreur goedpraat, in tegendeel zelfs, maar het is wel de aanleiding waardoor het gezag een reden heeft om de boel weer eens verder aan te snoeren.

   Het kleine groepje idioten heeft niet in de gaten dat ze het door hun vernielzucht voor de mensen die vreedzaam willen protesteren onmogelijk maken.

   1. Marcoweer

    Dat kleine groepje is daar ook helemaal niet mee bezig wat ze wel of niet verpesten voor wie of wat.Die willen gewoon rellen en zulke elke gelegenheid aanpakken om te doen wat ze leuk vinden: rellen.

   2. Marcoweer

    Dat kleine groepje is daar ook helemaal niet mee bezig wat ze wel of niet verpesten voor wie of wat.Die willen gewoon rellen en zulke elke gelegenheid aanpakken om te doen wat ze leuk vinden: rellen.

 2. MM

  Waarom zegt hij niet: “ik wil allochtone / mocro reltrappers’t land uit schoppen.”

  1. Mr.blauw.sky

   Omdat er ook veel autochtoon tuig tussen liep en dus niet uitsluitend allochtoon tuig …

 3. LifeBuddy

  /onderzoek-wijst-uit-bergse-raadsleden-wilden-geld-zien-van-hopmans-wonen~aecbebe7/ Deze Uitheemse exoten hebben de boel opgelicht en zijn meer dan welkom bij abutalep. Dit zegt genoeg over het afvoerputtje van sLinkse grappenhouse.

 4. Piet Paaltjens

  Wout babbelt gezellig in de rondte maar heeft kennelijk ook geen idee wat Aboutaleb, en met hem de gehele overheid, wél zouden moeten doen.

 5. Adriaen van Bergen

  Tja, een moslim wil een totalitaire staat.
  Da’s niets bijzonders.

 6. Mistgabel

  Hij wilt censuur.

  1. Piet Paaltjens

   wil

 7. Smek

  Er komt toch wel een Erdogannetje naar vooren. Het blijft een moslim natuurlijk.

 8. M. Brandenburg

  Wat onze Marokkaanse burgemeester die absoluut niet zou goedkeuren dat zijn dochters met een Nederlander dan wel niet-moslim thuis zouden komen (zijn eigen woorden) echt dwars zit is dat die zogenaamde Rellende journalisten niet door de staat gecontorleerd worden en niet al staatsproganda kanaal exact doen wat de overheid wil, Zij brengen ook in beeld hoe de overheid zich aantoonbaar misdraagt, dat zagen we al bij het gewed tegen vreedzame demonstranten, Aboutje wil Journalisten die exact schrijven en laten zien wat gewenst word. Immers we hebben het nu niet over cultuur verrijkers die de stad afbreken en dan geen stro breed in de weg word gelegd om het niet te laten escaleren, leuk als het toevallig jouw auto is die in de fik werd gezet, maar wanneer het niet zijn medegelocigen betreft is hij er als de kippen bij om te laten zien ho edoortastend hij wel niet kna zijn. NIets verrassend wat dat doet hij al sinds zijn aanstelling.

  1. Piet Paaltjens

   “Wat onze Marokkaanse burgemeester”

   Het is een Nederlandse burgemeester met de Nederlandse nationaliteit.

   1. Marcoweer

    En bovenal een integer mens die het beste voor heeft voor het land en al zijn inwoners.

   2. Xyz1234

    Hij heeft ook de Marokkaanse nationaliteit. Dus het is ook een Marokkaan.

   3. september

    Marokkanen hebben 2 paspoorten en ze kunnen nooit van het marokkaanse afstand doen.Dus hij heeft een dubbele nationaliteit.En M.Brandenberg dat klopt allemaal wat Hij heeft gezegd.En M.B wij wonen dus in de zelfde.stad.en Piet jij in Den Haag in de Lange poten.

  2. Mr.blauw.sky

   “” Aboutaleb maakt het onderscheid tussen journalisten, die verslag doen, en relschoppers die zich voordoen als journalist. Dat laatste valt wat hem betreft onder opruiing. “”

 9. Lot

  Je haal wel de mensen uit Marokko , maar je haalt Marokko niet uit de Marokanen.

  1. Piet Paaltjens

   Racistische logica.

   1. Marcoweer

    Niet te zwaar aan tillen , meeste mensen beoordelen mensen op hun mens zijn.

  2. LifeBuddy

   Volgens de arische sLinkse zijn het Uitheemse exoten. !!!

 10. Loes

  Heeft hij wel in de gaten dat het meeste van die bontkraagjes zijn eigen soort is? Tijd om thee te drinken in de moskee

 11. HenC

  Na het inperken van je lichamelijke integriteit is nu het inperken van de gedachtenvrijheid aan de beurt. Persvrijheid alleen voor 2G perskaarten is volgens de staat de oplossing.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.