‘Code zwart’ in ziekenhuizen volgens De Jonge nog lang niet aan de orde: ‘Is vooral uiting van grote zorg’

Demissionair zorgminister Hugo de Jonge doet weer precies waar hij goed in is: bagatelliseren. Ziekenhuizen bereiden zich voor op ‘code zwart’ en de coronacijfers zijn ook deze week weer schrikbarend hoog, maar De Jonge gelooft het allemaal wel. Wat hem betreft is ‘code zwart’ nog lang niet aan de orde en moeten we de voorbereidingen vooral zien “als een uiting van grote zorg”.

De Jonge lijkt in de veronderstelling dat de ziekenhuizen, net als eerst, het aantal ic-bedden gewoon flink kunnen opschalen. Momenteel zijn er zo’n 460 bedden op de ic’s gevuld met coronapatiënten. De minister wil het aantal beschikbare bedden opschalen naar 1.350 om ‘code zwart’ te voorkomen.

Die 1.350 ic-bedden is de maximale capaciteit die tijdens de vorige piek in de coronacijfers is gehanteerd. In de tussentijd is er veel zorgpersoneel uitgevallen, dus het is nog maar zeer de vraag of er ook dit keer voldoende personeel is om drie keer het huidige aantal ic-bedden beschikbaar te stellen. Daar komt nog eens bij dat de ziekenhuizen echt niet van een ‘code zwart’ uitgaan bij het huidige aantal beschikbare ic-bedden, als er gewoon kan worden opgeschaald.

De Jonge wil ons echter doen geloven dat die voorbereidingen vanuit ziekenhuizen voor ‘code zwart’ slechts een schreeuw om hulp zijn, meldt NU.nl. Maar als er gewoon kan worden opgeschaald en het ziekenhuispersoneel zich dus eigenlijk maar een beetje aanstelt, waarom dan het dreigement van extra coronamaatregelen?

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Alle signalen geven aan dat we wel degelijk op een ‘code zwart‘ afstevenen. De Jonge wil dat gewoon niet accepteren. Daadwerkelijk overgaan op ‘code zwart’ betekent eigenlijk dat het demissionaire kabinet keihard heeft gefaald. En zoals we gewend zijn van die koekenbakkers, zullen ze er alles aan doen om verantwoordelijkheid af te schuiven op anderen en de boel zo verdraaien dat het lijkt alsof dit allemaal binnen de strategie past. Of zijn we met z’n allen al weer vergeten dat de eerste ‘strategie’ was gericht op groepsimmuniteit? Toegeven dat het coronavirus toen al lang en breed onder de bevolking was kon niet, want de weken ervoor werd het virus nog gebagatelliseerd. De Jonge zet die lijn nu gewoon voort, zoals hij altijd heeft gedaan.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

15 reacties

 1. Piet Paaltjens

  “Demissionair zorgminister Hugo de Jonge doet weer precies waar hij goed in is: bagatelliseren. Ziekenhuizen bereiden zich voor op ‘code zwart’ en de coronacijfers zijn ook deze week weer schrikbarend hoog, maar De Jonge gelooft het allemaal wel”

  Ik begrijp dat Wout meent dat het tijd is voor zwaardere maatregelen.

  Het wordt tijd voor een pittige combinatie van 2 G met een ferme lockdown.

  Mogelijk heeft Wout gelijk en weet hij het beter dan de minister.

 2. LifeBuddy

  HahaHaHa, ff kijken wat por favor no borres nog te zeiken heeft over deze afgraver. Wat een FARCE in dit afvoerputtjesland!!!

 3. dumbfarmer

  Benieuwd wie ze dan de schuld weer in de schoenen schuiven als ’t wel code zwart is dalijk… taking bets? anybody?

 4. leukeditter

  wat lees ik nou ??? australische leger gaat positief getesten naar kampen afvoeren??????????????????? ja jongens gaat echt om een virus he 100% :))))

  1. Mr.blauw.sky

   Nief alles zomaar overnemen wat er in je bubbel rondgaan, hoe vaak moeten we het nog zeggen..

   1. Trithing

    Blauw Skype blijft hardnekkig ontkennen, blauw Skype ontkent ook dat er een coronapas rond gaat

   2. Krasvast

    Het vuilnis negeren geeft veel betere resultaten!

   3. dumbfarmer

    maar ondertussen alles dat op NOS.nl staat klakkeloos als waar aannemen.. sure..

  2. Mr.blauw.sky

   Nief alles zomaar overnemen wat er in je bubbel rondgaat, hoe vaak moeten we het nog zeggen..

 5. JochemX

  Dus als je bezorgd bent klets je maar wat om de mensen vooral flink angstig te houden.

 6. EvertB

  Code zwart is aanstaande in het Duitse Saksen…

  In de Duitse deelstaat Saksen is het een kwestie van dagen voordat ziekenhuizen triage moeten gaan toepassen. Daarvoor waarschuwt de artsenvereniging in de Oost-Duitse deelstaat. Het zou betekenen dat niet alle coronapatiënten meer opgenomen kunnen worden en dat er dus beoordeeld moet worden wie de meeste kans heeft op herstel.

  De voorzitter van de artsenvereniging, Erik Bodendieck, zegt tegen Duitse media dat ongevaccineerden eerder zullen worden afgewezen als twee mensen om een bed “moeten vechten”. Bodendieck wijst erop dat deze groep een groter risico loopt om niet meer, of niet goed, te herstellen van covid-19.
  Hun overlevingskans zou kleiner zijn als ze afhankelijk zijn van noodbeademing.

  Saksen, dat ruim vier miljoen inwoners telt met Dresden als grootste stad, is zwaar getroffen door corona. In 24 uur tijd kwamen er bijna 6000 nieuwe positieve tests bij. Over een week genomen waren er 960 besmettingen op 100.000 inwoners, waar het landelijk gemiddelde 386 is.

  ht’ps://nos.nl/liveblog/2406620-nog-geen-code-zwart-wel-schrijnende-situaties-23-066-positieve-tests

 7. Mar

  Hoorde Kuipers op tv hetzelfde zeggen.

  “Ook Ernst Kuipers vertelde maandag dat van code zwart “volstrekt geen sprake” is. De voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) zei begrip te hebben voor de zorgen die uit verschillende hoeken van de zorg worden geuit, “maar tegelijkertijd moeten we onrust voorkomen”.

  “Je moet je op alle mogelijke manieren voorbereiden en daar moet je ook transparant over zijn, maar we krijgen de komende dagen geen code zwart en ik verwacht deze week ook niet.”

  1. Piet Paaltjens

   Nee, we krijgen waarschijnlijk geen code zwart in die zin dat artsen moeten besluiten welke coronapatiënten ze wel en niet op de IC een bed gaan toewijzen.

   Het is echter al een code zwart al je je realiseert dat vele doodzieke kanker- en hartpatiënten niet meer kunnen worden geopereerd. Die sterfte blijft onderbelicht.

 8. Trithing

  Als ze de zorg de laatste jaren nou niet hadden uitgekleed en zorg personeel niet bij bosjes hadden ontslagen hadden we nu geen “zorgcrisis” gehad

 9. GewoonJohan

  Quote :”Hugo de Jonge doet weer precies waar hij goed in is: bagatelliseren.”

  Ik vraag me soms af aan welke kant Wout Willemsen staat, of dat hij wel weet wat hij precies schrijft.
  Waneer er maar 460 IC bedden beschikbaar zijn in een land van 17 miljoen mensen waarin er wordt gesteld dat we in code zwart zitten ; ligt dat dan volgens jou aan het virus of aan het beleid ?

  Hier zeg je dat de jonge de boel loopt te “bagatelliseren”, en in een ander bericht van vandaag zeg je dat het kabinet heeft “geblunderd” omdat ze het 2G beleid niet hebben kunnen door voeren.
  Betekent dit dat jij dus eigenlijk zwaardere maatregelen steunt die ons nog meer in onze vrijheid beperken ?
  Kom eens uit de kast zou ik zeggen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.