Tijd voor een mannenquotum! UvA-onderzoek: mannen maken weinig kans bij solliciteren naar vrouwenberoepen

Het zal niet als een verrassing komen, maar mannen maken beduidend minder kans bij het solliciteren naar vrouwenberoepen. In Nederland is het zelfs zo dat een man twee keer zoveel sollicitatiebrieven moet schrijven om überhaupt op gesprek te mogen komen.

Het internationale onderzoek is onder anderen gedaan door UvA-socioloog Bram Lancee. In bijna alle landen waar het onderzoek werd uitgevoerd bleek er sprake te zijn van éénrichtingsverkeer, behalve in Noorwegen en de Verenigde Staten. Vrouwen maakten voor ieder beroep vrijwel evenveel kans op een uitnodiging voor een gesprek, terwijl mannen die solliciteren op vrouwenberoepen beduidend meer moeite moeten doen, meldt Het Parool.

Dit toont eigenlijk perfect aan hoe de voorstanders van vrouwenquota en mensen die ‘gendernormen’ willen afbreken lijden aan tunnelvisie. Het gaat ze zogenaamd om gelijkheid en gelijkwaardigheid, maar daarbij kijken ze maar één kant op. Vrouwen worden daarbij direct als slachtoffer van een door mannen gedomineerd systeem weggezet, dus kan het niet zo zijn dat mannen óók slachtoffer zijn. En nu valt niet te ontkennen dat wie voorstander is voor echte gendergelijkheid, zich ook bezig zou moeten houden met deze vorm van ongelijkheid.

In de praktijk zal er natuurlijk geen beleid komen voor meer vrouwelijke stratenmakers en meer mannelijke receptionisten. Iedereen kon al aanvoelen dat het de progressieven daar nooit om te doen is geweest. Of denkt u soms dat het toeval is dat hoogopgeleide vrouwen  (en Wopke Hoekstra) pleitten voor meer vrouwen in de top? Kom nou toch.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Het grappige aan dit onderzoek is dat het een deuk slaat in de achterliggende ideologie van dergelijke gelijkheidsdrammers, waardoor ze op den duur hun doelen zullen moeten bijstellen. Want iedere keer dat zij met een nieuw idee komen voor het bestrijden van vermeende ongelijkheid, kan hier door iedere jandoedel een kanttekening bij worden geplaatst. ‘Ja maar de mannen bij vrouwenberoepen dan? En lager opgeleide vrouwen dan?’ Zo wordt die onzin op den duur vanzelf ondermijnd, heerlijk!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

8 reacties

 1. Nostradamus

  Maar tegenwoordig kan je toch zelf je gender bepalen?
  Sommigen hebben dat om de paar minuten. Zoals bij Mindy. Voor Albert Mol maakt het niet uit of Mindy zich manjongen of vrouwmeisje voelt. Hij kiest toch hetzelfde gaatje. Dat doet hij als sinds Mindy naar de kleuterschool ging.

  1. Albert Egberts

   Je begint ziekelijk te ontsporen, Nostradamus. Misschien de redactie hier even naar kijken.

 2. KippiX

  Dus woke-doel bereikt!

 3. 56RdK

  Ik heb tientallen keren gesolliciteerd voor een funtie in een lingeriewinkel. Leek me zo heerlijk, om vrouwen aan een spannend lingeriesetje te helpen. Maar helaas, continue afwijzingen.

  Wellicht moet ik me melden bij Amnesty of bij de VN, dat ik niet aan de bak kom wegens discriminerende afwijzingen.

  Maar ach, ik kan nog altijd terecht op een genderneutraal damestoilet. Ook leuk.

 4. Ali Yas

  Er zijn redenen waarom mannen mannenberoepen hebben en vrouwen vrouwenberoepen, en stelselmatige discriminatie is niet de belangrijkste. Wie dat wél gelooft – en dat zijn er nogal wat! – willen gewoon de realiteit niet onder ogen zien.

  Mannen willen een baan met aanzien en een hoog salaris, omdat vrouwen vallen op mannen die zo’n beroep hebben. De verdringing van mannen uit zulke beroepen verlaagt hun waarde op de huwelijksmarkt.

  Vrouwen willen liever een baan met weinig uren, zodat ze tijd hebben om thuis te zijn en voor de kinderen te zorgen. Een serieuze carrière is daarmee niet te verenigen. Gaan vrouwen daar toch voor, denkend dat ze op hun veertigste nog wel aan een gezin kunnen beginnen, dan komen ze van een koude kermis thuis. Hun veel te hoge eisen (een vent met een nog betere maatschappelijke positie dan zijzelf) in combinatie met een lage marktwaarde (mannen vallen meer op jonge vrouwen) maakt de kans daarop bijzonder klein.

  Het zal duidelijk zijn waar deze ontwikkelingen toe leiden: meer alleenstaanden en minder kinderen. De bevolkingskrimp die daar het gevolg van is vangen we op door de import van mensen met andere prioriteiten. De feministen (m/v) worden bedankt.

 5. Albert Egberts

  Zolang vrouwen nog ernstig ondervertegenwoordigd zijn in de betere banen zal dit beleid nuttig en nodig zijn.

  Mannen piepen nu over de discriminatie die vrouwen al eeuwen ondervinden.

  1. Marcoweer

   Dus niet van het verleden leren maar laten boeten voor het verleden?

 6. Heineken

  Er zijn nog meer rare feiten te noemen dan dit geval.
  Ik zat laatst bij een pensioenavond.
  Dit is een voorlichtingsavond van mensen die binnenkort met pensioen gaan.
  En daar kwam aan het eind van de avond een discussie op gang.
  Tussen mannen en vrouwen die aanwezig waren.
  Een van de aanwezigen wou blijkbaar wat olie op het vuur gooien naar een dame die zich een beetje anti werkman gedroeg die avond. Zij opperde want mannen maken meer pensioengeld op.
  Klinkt logisch want er zijn meer mannen dan vrouwen die werken!!! was zijn reactie. Maar dan heb ik deze stelling voor jou!!!
  Hij kwam met de stelling dat mannen voor een levens verzekering gekoppeld aan een hypotheek meer moeten betalen dan dat een vrouw daar voor betaald. Want de levensverwachting van een man ligt lager dan die van een vrouw. Ja en?? was haar reactie. Nou dan zou jij toch meer pensioenpremie moeten betalen dan ik toch!!! Hoezo dan ?? Jouw levens verwachting is hoger dan die van mij, dus geniet jij langer van het pensioen dan ik. Dus krijg jij naar verhouding meer uit die pensioenpot dan ik. Terwijl wij wel dezelfde premie betalen. Het was plots muisstil. Was denk ik ook het beste om te doen, zwijgen en die opmerking op je te laten inwerken.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.