Loket toeslagenaffaire legt groter probleem bloot: ‘Er melden zich duizenden mensen met grote schulden bij ons’

De toeslagenaffaire heeft bijna honderdduizend ouders en kinderen tot slachtoffer met enorme schulden gemaakt. Maar nu blijken er nog veel meer mensen op het toeslagenloket van de gemeentes af te komen. Demissionair staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Financiën) stelt dat het hier niet voornamelijk om ‘gelukszoekers’ gaat. In sommige gevallen gaat het waarschijnlijk zelfs om mensen die bij andere toeslagen zijn gedupeerd.

In totaal heeft de Uitvoeringsoperatie Herstel Toeslagen (UHT) inmiddels 40.000 aanvragen behandeld voor de 30.000 euro tegemoetkoming die iedere daadwerkelijk gedupeerde ouder krijgt. Bijna 40 procent van de aanvragen is afgewezen, wat betekent dat er slechts zo’n 22.000 verzoeken zijn goedgekeurd. Maar de mensen waarvan het verzoek is afgewezen, blijken in veel gevallen wel degelijk financiële problemen te hebben.

De demissionaire staatssecretaris ziet ze een beetje als ‘bijvangst’ voor haar departement en zegt in De Telegraaf: “Het zijn mensen die grote schulden hebben, die misschien gedupeerd zijn bij andere toeslagen. Die mensen hebben ook hulp nodig, maar ze kunnen niet door ons en onze organisatie worden geholpen.” De mensen worden doorverwezen naar andere instanties, zoals de gemeente.

Kennelijk proberen die mensen deze kans aan te grijpen om ook hun problemen kenbaar te maken, wat betekent dat de overheid al die tijd nauwelijks zicht heeft gehad op deze grote groep mensen. Er werd al vaker beweerd dat de toeslagenaffaire, die vooral voortkwam uit de kinderopvangtoeslag, niet het enige ‘toeslagenprobleem’ is waardoor mensen met enorme schulden zijn komen te zitten. Bij andere toeslagen is het ook misgegaan, daar was alleen nooit aandacht voor.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Het zou dus zomaar kunnen zijn dat de mensen die zich nu hebben gemeld, maar eigenlijk bij het ‘verkeerde’ loket aanklopten, een nieuwe beerput opentrekken. Rotterdam en Den Haag waren één van de eerste gemeentes die slachtoffers van de toeslagenaffaire geld voor wilden schieten. Zij merkten toen ook al op dat er nog veel meer mensen met grote financiële problemen bij hen aanklopten voor hulp. Nu blijkt dat het probleem zich niet beperkt tot Rotterdam of Den Haag. Het zal dus niet lang meer duren voordat ‘Toeslagenaffaire 2.0‘ zich voordoet.

 

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

5 reacties

 1. dumbfarmer

  gaat dus alleen maar meer worden door ondergeschoffelde zaken, inflatie en energie armoede..
  geweldig zo’n regering met een langetermijn visie.. oh wacht..

 2. leukeditter

  ja van rutte moet je het hebben he….net zoals de jonge :Kwetsbare kinderen vaccineren … mooi…. ik heb er een screenshot van gemaakt.

  Ik verzamel namelijk uitspraken van De Jonge en het RIVM voor Delfts Blauwe tegeltjes . Deze heb ik al.

  We hoeven ons geen zorgen te maken want er zijn geen directe vluchten vanuit Wuhan naar Amsterdam.

  Het is onwaarschijnlijk dat we in Nederland met dit virus te maken krijgen.

  Met 60% groepsimmuniteit komen we van Corona af.

  Er komt geen avondklok.

  Er komt geen QR-code toegangsbewijs.

  Er komt geen vaccinatiedwang noch – drang

  Er komt geen 2G.

  Mondkapjes hebben geen bewezen meerwaarde.

  Door vaccinatie herwinnen we onze vrijheid.

  Het Coronavirus is niet overdraagbaar van kinderen naar ouderen.

  We prikken ons de crisis uit.

  Dansen met Janssen.

  Het lijkt niet besmettelijk van mens op mens

  Door de coronapil beleven we de laatste winter met maatregelen.

  Mocht u nog spreuken weten, laat het weten,

  want Rutte heeft er geen actieve herinnering aan.

 3. LifeBuddy

  TOTALE onzin en Oplichting van het Volk. Bij de koning waren 5 vrouwen uitgenodigd. Nu komen ineens alle moslims en gelukzoekers aan de flappenTap om over de rug van Henk en Ingrid hier weer te profiteren. GOOI die sLinkse gemeentelijke boeken OPEN , in dit discriminerende land!!!

  1. Laan van poot

   Van fraude verdacht , waar rook is is vuur zijn niet allemaal van het zuivere allure . Maar onder het lompe bestuur van 10 jaar Rutte komt nu iedereen in aanmerking

 4. Bes Tolen

  Een belangrijk deel van de ambtenaren is gewoonweg incompetent. Dat geldt zeker voor de Belastingdienst. Eerder was het juist zo, dat dit vooral de leidinggevenden betrof. Nu is er ook aan de onderkant een probleem. Dat is nu ook bij de politie gebleken of te wel men heeft dat deze week moeten toegeven. Zulke problemen zullen zich ook bij de fiscus voordoen. Want voor het aantrekken van personeel zijn er nu
  ”hoogwaardiger” voorkeuren gekomen dan we in dit land gewend waren. Gelukkig maar want zo blijven we ook vriendjes met de regering Bliden, is het niet? Maar nu het leidinggeven. De selectie deugde niet omdat het vermogen om geschiktheid te beoordelen veelal ontbrak. Dan zijn we er.
  Het gevolg is falen. Zo ontbreekt dan het begrip van hoe mensen verschillend zijn en wat dat voor gevolgen heeft in het land. Dat kun je niet zo zeer discriminatie noemen en zeker niet in eerste aanleg maar wel beperkt inzicht in mensen. Mogelijk is zelfs het tegendeel politieke correctheid het geval of te wel dogmatisch denken.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.