Ministerie van Volksgezondheid controleerde zorgbonus niet, dus werd er flink gefraudeerd door zorgbedrijven

Uit onderzoek van RTL Nieuws blijkt er op verschillende manieren behóórlijk te zijn gefraudeerd met de zorgbonus voor medewerkers in de zorg. Tientallen bedrijven hadden ineens veel meer medewerkers in dienst en directeuren kregen ineens wel héle forse bonussen. Het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport (VWS) liet het uitkeren van de bonus vrijwel volledig over aan directies van zorgbedrijven en controleerde zelf nergens op.

Het ministerie van VWS keerde op verzoek van de Tweede Kamer 1000 euro zorgbonus uit aan iedere medewerker van zorgbedrijven. Of specifieker: ze lieten het over aan zorgdirecties om naar eigen inzicht de bonus uit te keren. De kosten vielen mede hierdoor al 800 miljoen euro hoger uit, maar doordat er niet of nauwelijks is gecontroleerd, zijn een nog onbekend deel van de totale kosten volledig verkeerd terechtgekomen. RTL Nieuws heeft de jaarverslagen van ruim driehonderd bedrijven tegen het licht gehouden en kwam tot de conclusie dat tientallen bedrijven veel meer medewerkers in dienst hadden dan zij in 2020 hadden opgegeven aan het ministerie.

Het was natuurlijk te verwachten dat er zou worden gefraudeerd met de zorgbonus, maar de omvang van het probleem is waarschijnlijk nog heel veel groter dan tot nu toe wordt gedacht. Het ministerie van VWS had best een paar mensen dit soort overduidelijke verschillen direct kunnen laten controleren.

Nu is er met miljoenen gestrooid en moet het Openbaar Ministerie, uiteraard na aangifte vanuit VWS, iedere verdachte zaak weer gaan onderzoeken. Dat kost de belastingbetaler weer klauwen met geld en geeft niet eens zekerheid dat het achterovergedrukte bedrag nog kan worden teruggevorderd.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Door de lakse handelswijze van VWS heeft die zorgbonus een flink bittere nasmaak gekregen en geeft het ook af op het ministerie zelf, want dit is niet de eerste keer dat er door hen lukraak is gestrooid met belastinggeld. Denk aan de Sywert-deal met de mondkapjes en het onder de marktprijs verkopen van mondkapjes, die vervolgens flink duurder weer op de Nederlandse markt terechtkwamen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

59 reacties

 1. gjverweg

  Zal ook niet

 2. Monty

  Iedereen met buitenlandse namen goed onderzoeken?
  Of is dit hier niet van toepassing?

  1. yellow thread street

   Uiteraard, je gaat toch ook vissen op plekken waar je grootste kans hebt om beet te krijgen.
   En straks de now, dat gaat pas om serieus geld.

  2. Kleurloze Politiek

   Hoe zo de vergrootglas op alle buitenlandse namen zetten.
   De grootste Bouwfraude ” de Shipholtunnel “staat op naam van een Nederlandse multinational
   De grootste Belastingfraude staat ook een naam van’n Nederlandse multinational
   De grootste overheids doofpot “kinderopvang” is notabene van dit demissionaire kabinet.

   Het is dus op z’n zachtst gezegd zeer hypocriet en een minachting naar Nederlandse burgers met een buitenlandse achtergrond.

   Voortaan eerst zelf in de spiegel kijken

   1. Baco

    Bulgarendraude, uwv polenfraude, veelal buitenlanders in Nederland die misbruik maken, dan nog niet te spreken over de uitkeringen die gelukszoekers krijgen zonder dat ze ooit een cent bijgedragen hebben aan ons sociaal economisch systeem…..

    1. Harry Haller2

     Zo is het Baco. Geen wonder dat de overheid door dit soort ervaringen de schijnwerpers extra richtte op ‘Nederlandse’ burgers met een buitenlandse achtergrond.

     Door schade en schande wordt men wijs. Dat geldt ook voor de overheid.

    2. Kleurloze Politiek

     Typisch rechts Nederland, altijd goed met de wijsvinger naar een andere wijzen.
     Maar zelf in zien hoe fout ze zelf zijn ho maar.

     Ik heb zelf jaren met Hollandse bv’s gewerkt die opdrachten kregen van de gemeente en provincie.
     Niet gewerkte uren declareren was de gewoonste zaak van de wereld.
     Een simpele klus dat met 5 of 6 man geklaard kon worden werd voor 9 of zelfs 10 man gedeclareerd.
     Vriendjespolitiek was uiteraard de norm
     Offertes werden blind ondertekend.
     Dit was voornamelijk één van de oorzaken waarom midde kleine gemeentes om de haverklap gereorganiseerd moeten worden.
     De kosten liepen de pannen uit.

     Volendamse, Edamse bv’s staan hier heel bekend om.

     En dit waren echt geen Pools, Bulgaars of Marokkaanse bv’s.

     1. Woordkunst

      Typisch kleurloos, gaat weer lopen mieren over een ander met anekdotisch geneuzel….

     2. Baco

      Kleurloos snapt niet hij het heeft over mensen die bijdragen aan ons sociaal fiscaal economisch systeem… en de types waar wij het over hebben nog niet een stuiver hebben betaald maar wel frauderen

     3. Aai

      En dan heb je ook nog een heel leger belasting ontduikende bouw en klus zzp’ertjes die zich heel graag zwart laten betalen. Kankerend op ‘kutzwarten’ in een dodge pick up met volgetatoeerde armpjes. Zodra het weer kan naar de toppers van hun zwarte geld

 3. wijsneus

  Goed voorbeeld doet goed volgen;

  Onze regeringspartijen kartel de firma list, leugen, oplichting en bedrog hebben onze nieuwe normen en waarden vastgesteld en ontwikkeld.

  what did you expect?

 4. Paardenmiddel

  Het OM is zelf corrupt. Staat onder grapperhaus, de corrupte ex advocaat

 5. Shooter

  De kunde van dit ministerie is wel erg duidelijk boven komen drijven, afschuimen zou ik zeggen!

 6. Eppo123

  Niemand die zich druk maakt; het gaat toch om gemeenschap geld.
  Kneuzen.

 7. Vrijedenkert

  Waarom zijn deze frauderende directie’s en andere verantwoordelijk betrokkenen nog niet opgepakt vraag ik me af?
  Allemaal op hun plek gezet door het bestuurlijk kartel zelf vermoed ik…

 8. domvolk

  Er is in ons landje veel mis, maar in dit kader kan je wel zeggen dat Nederland moreel failliet is. Verder leven we in een maatschappij waarin het belang van het individu boven het belang van de maatschappij gaat ipv andersom zoals het zou moeten zijn. Dit levert een maatschappij op die uiteindelijk zichzelf te gronde richt en dus gedoemd is ten onder te gaan. De hele coronacrisis zou niet kunnen bestaan wanneer de maatschappij boven het individu zou staan. Denk daar maar eens over na als je dat nog kan, want veel mensen lopen blindelings achter de meest idiote ideeën van een doorgeslagen overheid aan.
  Fijne tijd verder!

  1. Marcoweer

   Nu schetst u wel een heel zwart beeld van de Nederlander bevolking. Er is een heel groot deel wat zich voor mij en u heeft gevaccineerd. Want die prik halen dat doe je voor een ander. Samen krijgen we corona eronder.

   1. Baco

    Niemand hoeft zich voor een ander te vaccineren, dit is manipulatie, overigens is het geen vaccin maar een experimentele vloeistof

    1. Mr.blauw.sky

     “” Niemand hoeft zich voor een ander te vaccineren,””

     Gelukkig maar dat baby’s daar nog niet over kunnen meepraten..

     1. Baco

      Dat je graag weerloze baby’s dood wenst is iedereen duidelijk, je bent niet alleen dè verliezer van de dag maar ook de loser van de week

     2. Mr.blauw.sky

      Het is weer het ouwe liedje….Busje leest dingen die ik helemaal niet schrijf.. het is natuurlijk alleszeggend dat hij zo vaak anderen woorden in de mond legt…

     3. Baco

      Maar ik heb wel gelijk dat is iig duidelijk, jij bent namelijk een zeer warme pleitbezorger van het bewust vermoorden van weerloze ongeboren baby’s, dit heb je zelf duidelijk uiteen gezet…

     4. Mr.blauw.sky

      We zien hier nogmaals en dubbel bevestigd wat we hierboven al zagen, en dat is dat Busje écht grote moeite heeft met de Nederlandse taalvaardigheid…

      Hij heeft werkelijk geen jota van begrepen van wat we hierboven bedoelden…

     5. Baco

      Je bent een sukkeltje niets meer en niets minder

     6. Mr.blauw.sky

      Nee hoor, maar jij daarentegen moet echt maar eens even terug naar school om je taalachterstand behoorlijk aan te pakken…

      Je leest wel maar begrijpt het niet…

     7. Gregorius van Dubbeldam

      De taalachterstand is niet het grootste probleem.

      😕

     8. Baco

      Taalnazi’s als blauw sky, zijn moralistische imbecielen die het gesprek graag van de inhoud naar de vorm brengen om hun gebrek aan argumenten te maskeren.
      Blauw sky is de verliezer van de nieuwe dag…

     9. Mr.blauw.sky

      Gelukkig heeft Busje geen werk waarbij hij in de verleiding kan komen om zélf voor doktertje te spelen en vaccinaties aan jonge baby s te gaan weigeren… je zult die typjes maar hebben rondlopen in je ziekenhuis…

     10. Baco

      Joch, wat zijn jullie toch een stel simpele figuren, het is iedereen duidelijk dat jullie jullie immens zielige lege leventjes 18 uur per dag 7 dagen in de week opvullen hier op dds.
      Jullie zijn een stel nutteloze kansloze figuurtjes…

     11. Mr.blauw.sky

      “jullie immens zielige lege leventjes 18 uur per dag 7 dagen in de week opvullen hier op dds.”

      Busje is héél goed in de zaakjes precies omdraaien…

     12. Baco

      Het verschil? ik werk wel en dat kan blauw sky niet omdraaien, die zit namelijk nutteloos z’n tijd te verdoen

   2. domvolk

    Voor velen in Nederland is de samenleving niets meer of minder dan een IK-beleving. Als velen hun schouders niet meer onder de samenleving willen zetten is de hele samenleving gedoemd tot de ondergang

 9. Kokkie_2

  Ministerie van Volksgezondheid contröleerde zorgbonus niet, dus werd er flink gefraudeerd door zorgbedrijven

  dus?

  De hier getoonde vanzelfsprekendheid van Wout vind ik verontrustend.

 10. Baco

  In Nederland zijn ze zo verschrikkelijk naïef, en daar zijn de nette burgers die zich wel aan alle regeltjes houden zometeen de dupe, het lijkt wel of ze het expres doen om er een systeem door te drukken waarbij er een paranoïde cöntrölestaat zal ontstaan.

 11. Bunky01

  Wat is dit voor een ministerie? Wat een puinbende. U en ik betalen de rekening wel weer.
  Welke sancties zouden de slapende ambtenaren van dit weggeef ministerie krijgen, antwoord helemaal niets. Stel ongelooflijke kloothommels.

  1. Baco

   De sancties zijn beter betaalde functie elders..

 12. Krasvast

  Goed voorbeeld doet kennelijk goed volgen.

  1. Baco

   Het word zelfs beloont… met een status want ja zielig hè

   1. Gregorius van Dubbeldam

    wordt

    beloond

    1. Baco

     Van de inhoud naar vorm, gebrek aan argumenten is een zwaar teken van zwakte

     1. Gregorius van Dubbeldam

      Het onvermogen de Nederlandse taal onder de knie te krijgen is een teken van onnozelheid.

     2. Baco

      Van de inhoud naar de vorm is een teken dat de argumenten op zijn

 13. Kleurloze Politiek

  @Baco

  “Mensen die ons geld kosten”
  Ik bedoel ho wacht even, je moet nou niet doen alsof alleen jij de handen uit de mouw steekt.
  Die meeste van die mensen waar jij het over hebt die hebben toevallig wel keihard gewerkt in de jaren 60 en 70 nog voor dat jij werd geboren.
  Toen werken ook echt werken was en niet achter een lopende productieband uit je neus staan te vreten.
  Dus hou je denigrerende houding asjeblieft voor je.

  Fraude is Fraude of dit nou om een werkbon met valse declaratie gaat of om overheidsubsidie.
  Sterker nog die bv’s strijken elk jaar tonnen aan valse gedeclareerde uren en valse materiaal kosten per bv..
  En als het ze te heet onder hun voeten wordt bij een fiscale onderzoek dan laten ze zich failliet verklaren en vervolgens een doorstart onder een andere naam maken.
  En dat noem jij een fiscale ding.
  Ik noem dat valsheid in geschriften.

  1. Baco

   Jawel ik ben een Nederlander die zich scheel betaald vergis je niet, ik heb meer vuil werk gedaan dan jij ooit zal doen in je leventje, ik vind vies werk namelijk niet erg…
   En ik heb het niet over mensen die geholpen hebben ons land op te bouwen en daar zijn die mensen zeer rijkelijk voor beloont, sterker nog, torenhoge kinderbijslag, aow etc etc die naar het buitenland worden overgemaakt naar familie, die dan als “miljonair” leven in hun geboorteland…

   Maar het klopt fraude is fraude dat kan niemand ontkennen.
   En het is ook mogelijk in Nederland, maar diegene die frauderen keihard aanpakken en zeker in de zorg want het kost mij als premiebetaler steeds meer, de farmaceuten kunnen er ook wat van hè.

   1. Kleurloze Politiek

    Dat jij hard werkt dat geloof ik graag maar oordeel nooit over een andermans leven waar van jij geen weet van hebt of die gene persoonlijk kent.
    Dat jij hard werkt of gewerkt hebt zal ik niet ontkennen omdat ik jou niet persoonlijk ken en ik dus geen recht heb om dit te bagatelliseren.

    Maar ook hard werken kunnen we op verschillende manieren definiëren.
    De ene doet zwaar hand werk en ervaart dit als fysiek zwaar werk, en de andere ervaart zijn werk als software programmeur ook als zwaar denkwerk.

    Maar ik ben blij dat we hier in iedergeval op één lijn staan.

    1. Mr.blauw.sky

     Hij heeft helaas (lang) niet altijd door hoe vaak hij anderen de maat neemt…

    2. Baco

     Ik verwacht van anderen dat ze net zo keihard werken als/dan ik, ik val onder de categorie niet lúllen naar poetsen, fysiek zwaar werk met de handen 6 dagen in de week, dus heb ik wel degelijk iets te zeggen over mensen die niets bijdrage op sociaal economisch gebied.
     Ik hou niet van klaplopers, economische vluchtelingen zogenaamde bouwvakkers uit Polen die ons economisch stelsel misbruiken omdat door de eu is geregeld dat als je 1 dag werkt in Nederland ze recht hebben op WW…

     1. Gregorius van Dubbeldam

      “ ik val onder de categorie niet lúllen naar poetsen, fysiek zwaar werk met de handen”

      Het was al duidelijk dat je je geld niet met je hersenen kunt verdienen, Baco.

     2. Baco

      Ik moet jouw uitkering bij elkaar werken domoor

     3. Baco

      Jij stelt werkende mensen niet op prijs, gelukzoekers daarentegen draag jij op handen…

     4. Baco

      En het is natuurlijk logisch dat jij in al je bekrompenheid denkt dat je je hersenen niet hoeft te gebruiken met fysiek werk, blijkt maar weer eens dat jij nooit je handjes uit de mouwen hebt gestoken…

     5. Krasvast

      @Baco: Zolang je hem voert geeft hij pootjes.

    1. september

     En je moet maar niks aantrekken van Baco Busje met die onzin die hij soms zegt.

 14. Kleurloze Politiek

  @Baco

  Ja maar dat zit wel wat genuanceerder..
  Dat Poolse werknemers hier in bepaalde branches dominant zijn dat kun je hen ook niet echt kwalijk nemen.
  Die jonges zien hun mogelijkheden om hier meer te kunnen verdienen dan in hun eigen land.
  En als de wet dat ook toe staat dan is daar niets verkeerde aan.
  Kijk in elk volk groep heb je wel een paar rotte appels zitten maar om nou te generaliseren vind ik wel te ver gaan.

  1. Pauline Kummer

   Ik ben uiterst tevreden over de Poolse arbeider. Ze werken lang door. Leveren schoon en strak metselwerk. M’n straatje ligt waterpas in mijn tuin en de buren zijn ook enthousiast. Het is zo als het is. Let maar op het voorjaar wanneer de tuintjes weer aan de beurt zijn.

   1. Baco

    Je bent natuurlijk een rare dat je dit werk niet gunt aan een Nederlander die net zulk goed werk levert, maar ja Polen, reken jij zwart af…

 15. 56RdK

  “Het was natuurlijk te verwachten dat er zou worden gefraudeerd met de zorgbonus, maar de omvang van het probleem is waarschijnlijk nog heel veel groter dan tot nu toe wordt gedacht.”

  Natuurlijk zat dat er aan te komen. Maar ja, etnisch profileren mag niet, hé.
  Dus moeten wij de belastingbetaler maar de buidels trekken.

 16. 56RdK

  “Het was natuurlijk te verwachten dat er zou worden gefraudeerd met de zorgbonus, maar de omvang van het probleem is waarschijnlijk nog heel veel groter dan tot nu toe wordt gedacht.”

  Natuurlijk zat dat er aan te komen. Maar ja, etnisch profileren mag niet, hé.
  Dus moeten wij de belastingbetaler maar de buidels trekken.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.