UNECE: ‘Kerncentrales nog veel beter voor klimaat dan gedacht, de helft minder CO2-uitstoot dan windmolens’

Onderzoekers van UNECE, de economische tak van de Verenigde Naties in Europa, hebben de CO2-uitstoot van kerncentrales herberekend. Zij zijn tot de de conclusie gekomen dat Europese kerncentrales zelfs nog milieuvriendelijker zijn, en dus beter voor het klimaat, dan in 2014 werd gedacht. Sterker nog: ze stoten maar liefst de helft minder CO2 uit dan windmolens! Daarmee is kernenergie met afstand de meest klimaatvriendelijke vorm van energieopwekking.

UNECE heeft voor iedere vorm van (duurzame) energie berekend hoeveel CO2-uitstoot er bij vrij komt. Het gaat hier dan om het totaaleffect, een zogeheten “life cycle analysis”. “Van de ontginning en bewerking van de brandstof, het transport naar de centrale, de bouw ervan, het onderhoud, de afbraak, eventuele recyclage van de centrale en de opslag van het afval over de gehele levensduur, uitgedrukt in gram C02 per gemaakte eenheid stroom (in kWh)”, meldt VRT.be.

De Dagelijkse Standaard

Kernreactoren stootten gemiddeld 12 gram CO2 uit per kWh, dachten VN-onderzoekers in 2014. Nu blijkt dat achterhaald te zijn, want als er wordt gekozen voor het verlengen van de levensduur van een kerncentrale, door onderhoud, dan komt de CO2-uitstoot per kWh uit op 5,1 gram. Ter vergelijking: windturbines stoten gemiddeld 12,5 gram per kWh uit; zonnepanelen 20 gram; gascentrales 430 gram (met afgevangen CO2 130 gram) en steenkoolcentrales 930 gram (met afgevangen CO2 ‘slechts’ 280 gram). Wie het klimaat echt wil redden pleit voor de bouw van kerncentrales!

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Deze nieuwe bevindingen schoffelen dus eigenlijk zo’n beetje alle aspecten van klimaatbeleid onderuit, want er is simpelweg niets dat tegen energie uit kerncentrales op kan, als het je puur om het terugdringen van de CO2-uitstoot is te doen. Je zou zelfs kunnen stellen dat de ‘groene‘ klimaatbewegingen van de vorige eeuw, die altijd zo stellig tegen kernenergie waren, het klimaatprobleem juist hebben verergerd. Als er toen al volop was ingezet op de bouw en het onderhouden van kerncentrales, dan waren al die windmolens en zonnepanelen helemaal niet nodig geweest, zoals ze nu ook onnodig blijken te zijn. Ook bureaucratische maatregelen als CO2-uitstootrechten waren dan nooit in het leven geroepen!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

37 reacties

 1. werkloze generaal

  ” Wie het klimaat echt wil redden pleit voor de bouw van kerncentrales! ”

  De beste zin uit het hele stuk. Laat niemand beginnen te ijlen over gevaar of het afval dat er vrijkomt , tegenwoordig zijn al die problemen voldoende ondervangen. Al helemaal in onze regio. Kijk naar Frankrijk die 70% van hun energiebehoefte haalt uit kernenergie.

  Laten ze in Nederland ook maar 2 of 3 kerncentrales bouwen middenin het Groene Hart , zodat de grote 4 steden altijd 100% schone energie hebben. En rot op met je windmolens , vogelmoordenaars ! Laat Jesse er maar een in zijn achtertuin plaatsen , maar dat doet het uilskuiken koekebakker minkukeltje ook niet.

  1. RS

   De droom van vooral de groenslinkerds spat uit elkaar………….hahahahahah

   1. werkloze generaal

    ” De droom van vooral de groenslinkerds spat uit elkaar………….hahahahahah ”

    Indien Jessica Klaver hier mee zou lezen , kan deze niet anders dan kernenergie 100% steunen omdat dit de manier is om CO2 neutraal energie op te wekken. Ook die druiloor oelewapper mongool weet dat de protesten en problemen van vooral de jaren 70 en 80 tegen kerncentrales vandaag de dag achterhaald zijn. De techniek anno nu is zo goed als feilloos te noemen , en al helemaal in onze regio.

 2. Gregorius van Dubbeldam

  ” Wie het klimaat echt wil redden pleit voor de bouw van kerncentrales! ”

  Ik zie dat op DDS de klimaatproblematiek niet meer wordt ontkend en dat we ons sterk moeten maken voor een klimaattransitie.

  Kernenergie is een goed idee, mogelijk ook als backup voor wind- en zinenergie. Het is een relatief dure oplossing maar voor het klimaat is het een goed alternatief.

  1. Baco

   Het is een verdienmodel, men wil helemaal geen “schone” energie…

  2. JoopvdJoop

   Pfff,kernenergie is een goed idee zegt deze meneer nu.
   Draadjes geleden vond u het een no go vanwege kosten en de bouwtijd.
   Wat een achterbaks iemand bent u.
   Simpele.

   1. Xyz1234

    Hypocriet is zijn ‘middle name’

  3. Nostradamus

   zonenergie

  4. Xyz1234

   Het bouwen van duizenden windmolens is vele malen duurder en minder betrouwbaar als het aankomt op energievoorziening.

 3. Winfrida

  Dan kunnen alle windmolens alvast worden afgebroken. Maar wat moet je dan weer met dat afval? Laten wij het dan ook maar niet hebben over zonnepanelen.

  1. Gregorius van Dubbeldam

   Nee, windmolens en zonne-energie zijn de goedkoopste vormen van energie. Kernenergie is ook duurzaam maar veel duurder. Je zou het hoogstens kunnen inzetten als aanvulling op wind- en zonne-energie.

   1. Baco

    Wind en zonne-energie leveren in verhouding met kernenergie geen drol op.
    Je bent natuurlijk niet goed bij je hoofd als je kernenergie tot slechts een aanvulling bestempeld.
    Het is een verdienmodel dus wordt er niet nagedacht….

    1. Gregorius van Dubbeldam

     essent.nl/overessent/duurzaamheid-nieuws/index.html/wind–en-zonne-energie-vaak-goedkoopste-vorm-van-energie/

     1. Baco

      Goedkoopste? wij van Essent wc-eend adviseren Essen wc-eend, het is niet de schoonste!!!!, en men wil toch het klimaat redden, kernenergie is schoon en veilig, sterker nog, men heeft in Nederland 3 tot 5 centrales nodig om het hele land te kunnen voorzien van energie.
      Dan kunnen de boeren blijven boeren en kunnen er huizen worden gebouwd voor Nederlanders…

     2. Gregorius van Dubbeldam

      trouw.nl/duurzaamheid-natuur/zon-wind-en-wat-batterijen-kunnen-in-2030-al-onze-stroom-leveren~b96a73c09/

     3. aerosol

      SORRY, WE KUNNEN
      DEZE PAGINA HELAAS
      NIET MEER VINDEN

     4. Gregorius van Dubbeldam

      Probeer het nog eens:

      ht*ps://www.trouw.nl/duurzaamheid-natuur/zon-wind-en-wat-batterijen-kunnen-in-2030-al-onze-stroom-leveren~b96a73c09/

     5. Baco

      Dat kost in verhouding tot de schone kernenergie veel teveel, of wil je geen schone energie? het gaat toch om schóne energie?
      Batterijen zijn niet milieu vriendelijk en gaan niet zolang mee daarnaast is er een enorme landvervuiling gaande, vruchtbare grond die onvruchtbaar wordt gemaakt…

     6. Baco

      Gregory wil geen schone energie dat dit even duidelijk is…

  2. Baco

   Dat maakt niet uit het is een verdienmodel dus het zal ze geen moer uitmaken

 4. Uwehetgeweten

  Absurditeit ten TOP

  New Zealand Prime Minister Jacinda Ardern has granted permission for people to use the bathroom when visiting family and friends
  h**ps://mobile.twitter.com/TPostMillennial/status/1465394555864420356

 5. september

  Het bouwen van nieuwe kerncentrales duurt wel 10 jaar dus voorlopig heb je al die anderen vormen van energie nog nodig.

  1. Baco

   Nee dat heb je niet, als ze nou gewoon ipv de niet zo schone energiebronnen, kerncentrales gaan bouwen dan hebben we wel schone energie.
   Maar het is een verdienmodel en dan maakt het niet uit

   1. Antihedo

    Ook een kerncentrale is geen schone energie.

    1. Harry Haller2

     Bestaat schone energie?

    2. Baco

     Dus een verdienmodel!

 6. plakband

  Windmolens verwoesten het klimaat en het milieu. Niet die ene die bij u om de hoek staat, maar de vele miljoenen die ons stilzwijgend door de strot zijn geduwd door het grootkapitaal. Windmolens zijn hun geldpers.

 7. Nostradamus

  Wij moeten… en China neemt een nieuwe kolencentrale in gebruik.

 8. Antihedo

  Sinds wanneer wil men hier de CO2 terugdringen. Ik dacht dat ze hier niet geloofden in de klimaatverandering.

  1. Baco

   Het klimaat veranderd altijd, het is een verdienmodel die jouw en mij klauwen met geld gaat kosten

   1. Gregorius van Dubbeldam

    verandert

    jou

    1. Woordkunst

     Stik erin taalneuqend miskraam….

 9. Antihedo

  Ik vind het fijn om te zien dat er zoveel mensen zijn die er geen probleem mee hebben als zo’n kerncentrale in hun achtertuin gebouwd wordt.

  1. Baco

   De achtertuin? zo lekker extremistisch hè

  2. september

   Bouw ze maar waar veel ruimte is zoals het groene hart en de maasvlakte.

   1. werkloze generaal

    ” Bouw ze maar waar veel ruimte is zoals het groene hart en de maasvlakte. ”

    Uitstekend idee . Wanneer we minimaal 3 kerncentrales bouwen in het Groene Hart , want daar is volop ruimte en wonen weinig mensen die bezwaar kunnen maken , eventuele milieuclubjes zullen simpel overruled worden want : CO2 neutraal worden heeft voorrang , en nog eens 3 kerncentrales bouwen dichtbij of in grote industriegebieden , dan voldoe je met 6 centrales aan ALLE vraag naar energie. Dat ze niet in 2030 klaar zullen zijn is niet erg , een aantal jaar verschil later maakt ook niet uit. Dat jaartal is vooral symbolisch voor de klimaathysterische jongetjes en meisjes.

 10. Vit

  Thorium centrales is het antwoord:

  h**ps://www.thorium.today/?gclid=EAIaIQobChMI1PCNwc-I9QIVBp53Ch2nGAKLEAAYASAAEgKY6PD_BwE

  Word lid!!!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.