shutterstock 1741336751

Rechter: Hilversums zwembad hoeft ouders niet te controleren op coronapas, zolang het gaat om zwemles

Binnenlanddec 28 2021, 18:00
Een kleine overwinning voor Hilversumse ouders die met hun kinderen mee willen naar zwemles. Zwembad 't Gooische Bad hoeft hen niet te controleren op een coronapas tijdens zwemles, zo heeft de voorzieningenrechter Midden-Nederland geoordeeld. Zwemles valt volgens de rechter namelijk onder onderwijs en niet onder binnensport.
De eigenaar van het zwembad controleert niet op de coronapas van ouders die hun kinderen komen brengen en ophalen van zwemles, en hen helpen met omkleden. De gemeente was het daar echter niet mee eens en legde direct een maatregel op. Hij werd verplicht om het zwembad alleen te openen voor mensen ouder dan achttien jaar met een geldige QR-code. Deed hij dat niet, dan zou hem een dwangsom worden opgelegd van 2500 per overtreding, met een maximum van 10.000 euro.
Totaal absurd natuurlijk, dus tekende de eigenaar bezwaar aan en stapte naar de rechter. De rechter heeft vervolgens besloten dat zwemles niet onder sport op een binnensportlocatie valt, maar juist onder 'onderwijs'. De gemeente heeft de opgelegde verplichting en de dwangsommen moeten schorsen en de ouders kunnen hun kinderen gewoon weer naar zwemles brengen en ophalen.
De rechter maakt het er met zijn oordeel overigens niet makkelijker op voor het coronabeleid. Iedere andere activiteit in het zwembad, buiten zwemles om dus, vereist nog steeds een QR-code. Óók wanneer ouders als toeschouwer langs de kant van het zwembad willen staan, meldt de NOS. Ook is het nog onduidelijk wat dit voor andere zwembaden gaat betekenen, want dit gaat het kabinet natuurlijk niet leuk vinden!
Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
Het is volkomen absurd dat we tegenwoordig al blij moeten zijn met dit soort kleine overwinningen, maar het laat wel zien dat het loont om je tegen bepaalde maatregelen te verzetten. Zo'n gemeente gaat zonder enige moeite mee in het overdreven coronabeleid van dit kabinet, terwijl een zwembadeigenaar het belang van de ouders en hun kinderen moet verdedigen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten