BoerBurgerBeweging wil opheldering over die ambtenaren die kritiek censureren: ‘Als dit waar is, dan hebben we het over een stikfstofschandaal’

De BoerBurgerBeweging is geschokt van het nieuws dat ambtenaren kritiek en ongewenste informatie over de stikstofproblematiek uit een belangrijke studie hebben gehaald. De partij van Caroline van der Plas wil via Kamervragen graag opheldering. “Als dit allemaal waar is dan hebben wij het niet meer over een stikstofcrisis maar een stikstofschandaal.”, aldus het Tweede Kamerlid. 

Hoge beleidsambtenaren van verschillende departementen blijken onwelgevallig nieuws uit een stikstofstudie te hebben weggehaald. Waardoor het haast onmogelijk wordt gemaakt om kritiek te uiten op de werkwijze van de overheid, immers niet alle cijfers zijn bekend. Caroline van der Plas wil naar aanleiding van dit schokkende nieuws direct opheldering van de nieuwe minister van Natuur en Stikstof Christianne van der Wal:

“Als dit allemaal waar is dan hebben wij het niet meer over een stikstofcrisis maar een stikstofschandaal. Wij moeten ons goed realiseren dat boeren mogelijk gedwongen uitgekocht of onteigend worden op basis van het huidige beleid, maar nu lijkt het erop dat cruciale informatie is achtergehouden.”

Het is overigens niet voor het eerst dat hoge ambtenaren belangrijke informatie wegmoffelen. Tijdens de toeslagenaffaire is dit ook al gebeurd, hoge ambtenaren zorgden ervoor dat een explosieve memo lang uit beeld bleef. Maar tot op heden blijken de invloedrijke personen weinig te hebben geleerd van de schandalen rondom de toeslagenaffaire.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Het achterhouden van kritiek, belangrijke cijfers of ander explosief nieuws lijkt haast de normaalste zaak van de wereld te zijn geworden voor de ambtelijke top in het Rijk. En al jaren komen deze verantwoordelijken er gewoon mee weg, waardoor het idee van een nieuwe bestuurscultuur en bestuurlijke transparantie gewoon wensdenken is.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

21 reacties

 1. Arbeider65

  We beginnen toch met nieuw elan? Toch????

 2. MM

  Uit het raam met die lui !

  1. hans-e-pans

   De ministers en staatssecretarissen in het kabinet, niet alleen nu in het kabinet van Mark R. IV zijn allemaal passanten die na verloop van tijd weer verdwijnen, al dan niet met de nodige krassen op de ziel.

   Het zijn als het ware de buikspreekpoppen van de bestuurlijke elite die in werkelijkheid Nederland regeert/de dienst uitmaakt. Het zal de ambtenaar van de bestuurlijke elite de reet roesten of er iets uit een rapport achtergehouden wordt of juist aangedikt.

   Zij zijn haast onschendbaar en tenslotte degenen op de achtergrond, en mocht er een minister of staatssecretaris zijn die dwarsligt dan wordt deze op slimme/slinkse wijze weggewerkt.

   Mocht er toch eens een topambtenaar geslachtofferd worden dan wordt deze weggepromoveerd naar een andere belangrijke functie waarna het spel weer doordraait alsof er niet gebeurd is.

   Tenslotten is het altijd weer glas, plas en was.

 3. Re-al

  Heel goed, van Caroline van der Plas, BBB.
  Scherp gezien.
  En een verantwoordelijk ‘kabinet’, dat bedriegt, moet aangepakt worden.

  Verder : er is geen stikstof-“crisis”: het is een bureaucratisch verzinsel,
  om ‘linkse’ foutieve “klimaat”-politiek door te drukken.

 4. Heineken

  Beste caroline van de Plas je hebt volgens mij een plaat te grote als een flat gebouw voor je hoofd. Verontwaardigd doen siert je niet.
  Dat top ambtenaren feiten weg laten en verdraaien is een systematisch gebeuren. Komt niet op de een of andere dag aanwaaien.

 5. De witte roos

  En dat in het huis van de “democratie”. Corruptie, nepparlement,nepotisme, censuur, demonisering. De bananen zouden hier tot in de hemel groeien op de stikstof en CO2 leugens in de republiek van Markje als het hier tropisch was.

 6. Piet Klein

  De realiteit is kneedbaar en het beleid zit in beton gegoten. Het liegen en bedriegen, het gaat maar door. En waarom? Wie zijn die mensen die achteloos het leven van burgers en boeren bereid zijn te ruïneren. Waar is de drive het beste te willen, de juiste gegevens op tafel te krijgen zodat we met elkaar het beste kunnen doen? Waarom willen ze dat niet? Gaan ze totaal voorbij aan de integriteit van henzelf, van de politiek, komen ze uit of foute beslissingen. Het virus van liegen en bedreigen heeft de politiek en de ambtenarij in ernstige mate besmet. En mijn grote vragen zijn: zijn jullie geen mensen van vlees en bloed, die het goede willen, die zich bekommeren om de medemens, die eerlijk willen zijn naar zich zelf en anderen?

 7. Monty

  Zou dit het schandaal kunnen worden wat Rutte 4 doet vallen?

  1. Nikita

   Die halen de zomervakantie niet .

 8. Florissa

  Wat zou er van een ambtenaar overblijven als er geen zwarte stift meer gebruikt mag worden .

  1. Heineken

   Het is te gemakkelijk om de gewone ambtenaar de schuld te geven.
   De werkvloer doet wat hij opgedragen krijgt van hogerhand. Die weer uit moet voeren wat de politiek eist.
   En geloof me van de werkvloer krijgen ze best tegengas als bepaalde politieke besluiten niet uitvoerbaar zijn. Maar hogerhand van het ambtelijke apparaat sust en stuft de boel uit, want uiteindelijk de baantjes carrousel weegt zwaarder voor dit groepje. Dan dienstbaar naar de samenleving te zijn.

 9. Adriaen van Bergen

  Het zelfde geld voor het hele corona narratief. Dat is 1 groot nepotistisch gebeuren.
  Er zijn er al meerdere stinkend rijk van geworden.
  En nu weer van die OMT ers die roepen : “medische mondmaskers”.
  Die zien de zilvervloot al binnenvaren, net als Sywerd.
  Nederland is toe aan een kleine overheid en lage belastingen.
  Laat iedereen zijn eigen hobbies maar betalen en de ambtenaren echt gaan werken.

 10. Piet Klein

  Tip voor de nieuwe minister. Zorg dat u binnen een maand de feiten op tafel hebt. Blijft de aantijging staan ontsla dan de directeur generaal van het ministerie, of de directeur van het instituut dat verantwoordelijk is voor dit falen (liegen). En laat u niet met een kluitje in het riet sturen dat er meer onderzoek nodig is. Ze weten zeer goed hoe de vork in de steel zit. Doe dit ontslag ondanks mogelijk andere grote verdiensten die deze persoon/personen op hun naam hebben staan. Maak direct duidelijk dat u dit niet pikt. Nu bent u als minister nog schoon. Morgen bent u besmet.

  Benoem een nieuwe directeur generaal/directeur en maak duidelijk dat u geen enkele fout, geen enkele leugen accepteert. Hierop zal de betreffende persoon ontslagen worden. Geef deze directeur twee maanden de tijd om de lijken uit de kast te halen en passende actie te ondernemen. En adviseer hem dezelfde techniek toe te passen als u zelf nu toepast. Komen er fouten en leugens na deze twee maanden naar boven dan volgt onmiddellijk ontslag. En voor al deze ontslagen geldt, geen gouden handdruk, geen enkel geld want een (gouden) handdruk is van toepassing bij verleende goede diensten en ontslag maar niet bij (ernstig) falen waar hierbij sprake van is.

  Minister u kunt alleen bij uw aantreden schoon schip maken daarna wordt u onderdeel van leugentempel van de foute bestuurscultuur. Nederland verdient beter.

  1. dumbfarmer

   kun je die gasten dan niet ook nog even een proces aan de broek hangen wegens valsheid in geschrifte?

 11. dumbfarmer

  als ik een beerput open trek.. weet ik wat er uit komt.
  Maar als je de beerput(ten) in den haag open trekt, is het maar de vraag wat daar voor ratten/wormen/andere verrassingen uit komen.. telkens weer.
  Hoezo ‘we gaan het anders doen’.. niets nieuws, gewoon dezelfde misdadige wanpraktijken as usual.

 12. Shooter

  Begint er nu echt op te lijken dat we een schaduwregering hebben.

  1. Xyz1234

   Dat was toch al langer duidelijk?

 13. dumbfarmer

  ook even bedenken…
  als manager weet je doorgaans wat er in je organisatie omgaat en leeft
  Dit betekend dus 1 van 2 dingen: zet wisten het echt oprecht niet, wat gewoon dus weer de onkunde tentoonspreid, of ze wisten het wel en staan ze dus de zaak te bedonderen..
  allebei, niet al te best….

 14. wijsneus

  Het bedrog van de hoge ambtenaren is gewoon gesanctioneerd door het partijkartel, de firma “List, leugen, oplichting en bedrog” met aan het hoofd meesteroplichter rovershoofman Mark Rutte.

  En de MSM doet alsof het allemaal de gewoonste zaak van de wereld is. Daardoor wordt langzaamaan “List, leugen, oplichting en bedrog” de nieuwe normen en waarden hier in Nederland.

  Wat een kolere zooi.

 15. Bunky01

  Ben je schuldig aan dit soort praktijken? Dreig met de kogel of de strop. Moet je eens zien hoe snel de echte waarheid p tafel komt

 16. Vrijedenkert

  WODC-affaire: politiek en ambtenaren die uitkomst van onderzoeken sturen of bepaalde uitkomsten weglaten, dit uitgebreid onderzocht…
  Bonnetjes-affaire.
  Toeslagen-affaire.
  Omtzigtgate.
  Enz enz enz…

  En nu weer hetzelfde: ambtenaren die bepaalde kritieken en informatie weglaten!

  Burgers hebben in dit land hebben maar een kort geheugen.
  Vooral op verantwoordelijke partijen en politici blijven stemmen…

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.