prison gaed6702a5 1920

De ironie van het lot: Micha Kat mogelijk miljonair, maar ook geconfronteerd met gevangenisstraf

Binnenlandmrt 27 2023, 17:00
Voormalig journalist Micha Kat heeft mogelijk recht op een schadevergoeding van 1,5 miljoen euro van de Nederlandse Staat, maar hij wordt ook geconfronteerd met mogelijke gevangenisstraf. Dinsdag staat hij terecht voor aanklachten als opruiing en bedreiging.
De reden voor de mogelijke schadevergoeding is een uitspraak van het gerechtshof in Den Bosch vorige week. Het hof oordeelde dat de Nederlandse Staat de schade moet vergoeden die Kat heeft geleden na een procedure die een inmiddels gepensioneerde rechter, Hans Westenberg, ooit tegen hem voerde.
Meer dan vijftien jaar geleden startte Westenberg een zaak tegen Kat. Dit ging over een boek dat Kat had geschreven over Chipshol, een geplande 'nieuwe stad' bij Schiphol die nooit van de grond kwam. In 2004 schreef Kat enkele stukken over dubieuze praktijken tijdens een van de rechtszaken rond Chipshol, en daarna een boek. Kat beschreef onder meer dat Westenberg tegen de regels in contact had gehad met advocaten. Later bleek ook dat Westenberg daarover had gelogen.
De rechtszaak van Westenberg, tegen onder meer Kat, werd bekostigd door de Staat. Kat eiste een schadevergoeding van de Staat, omdat hij het onjuist vond dat de Staat die procedure voor Westenberg heeft betaald. Na vele jaren heeft hij nu gelijk gekregen.
Het hof in Den Bosch heeft in de uitspraak niet duidelijk gemaakt waarom de Staat de procedure van Westenberg tegen de journalist heeft bekostigd. De hoogte van de schadevergoeding die Kat gaat krijgen, is nog onduidelijk. Volgens een deskundige zou het ongeveer 1,5 miljoen euro kunnen bedragen. De uiteindelijke hoogte van de schadevergoeding zal in een aparte procedure worden vastgesteld.
Ooit was Kat een gewaardeerd journalist, maar door de Chipsholzaak en andere gebeurtenissen begon hij steeds meer vraagtekens te zetten bij officiële verklaringen en kwam hij met alternatieve theorieën. Zo had hij het onder meer over pedonetwerken. Dit leverde bepaalde personen bedreigingen op en Kat kwam juridisch in de problemen. Uiteindelijk vluchtte hij naar Noord-Ierland in de hoop daar niet gepakt te zullen worden. Die hoop bleek tevergeefs. Hij werd toch aangehouden en zit nu al anderhalf jaar vast.
Dinsdag vindt de inhoudelijke behandeling van zijn zaak plaats, waarbij hij het risico loopt nog voor enkele jaren gevangenisstraf te krijgen. Maar tegelijkertijd is de kans dus groot dat de Nederlandse staat hem een miljoen of twee moet betalen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten