shutterstock 1703585581

Foutje bedankt! Nederland moet Afghanen schadevergoeding betalen om bombardement

Binnenlandnov 23 2022, 12:00
In elke oorlog vallen er doden en gewonden. Ook destijds in de oorlog in Afghanistan. Helaas vallen in elke oorlog ook burgerslachtoffers. Nederland moet van de rechter aan Afghanen een schadevergoeding omdat een woning ten onrechte is gebombardeerd.
Volgens de rechtbank is een woonhuis ten onrechte als doelwit aangemerkt. Hierbij kwamen twintig burgers om. Nederland moet de nabestaanden een schadevergoeding betalen. Defensie heeft onvoorzichtig gehandeld bij het bombarderen van de woning oordeelt de rechter. Er was onvoldoende bewijs dat het wooncomplex een uitvalsbasis vormde voor Talibanstrijders. De inlichtingen waar de commandant zich op baseerde, waren al uren oud en er was geen zekerheid of alle burgers het gebied hadden verlaten na waarschuwingen.
Het is wel onbegrijpelijk te noemen dat defensie niet kan onderbouwen waar het besluit om te bombarderen op was gestoeld. Er zouden nog andere inlichtingen zijn die het huis als vijandelijke uitvalsbasis aanwezen, maar de staat kon dat niet concretiseren. De hoogte van de schadevergoeding moet nog worden vastgesteld. Er zal wel weer een paar miljoen euro de kant van Afghanistan opgaan Nederland kennende. Nederland wil altijd deugen en heeft natuurlijk veel schuldbesef. 
Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden.
Deze uitspraak schept een gevaarlijke precedent. Voor nu en in de toekomst. Dit kan militaire oorlogsmissies achteraf duurder laten uitpakken. Nederlandhatende advocaten zoals Liesbeth Zegveld spinnen hier garen bij. Dit kan ook een overweging worden om als Tweede Kamer in de toekomst niet zo snel in te stemmen met een nieuwe oorlogsmissie.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten