Gemeente Deventer gaat drones inzetten voor handhavingstaken:  "Big Brother is watching you!"

Gemeente Deventer gaat drones inzetten voor handhavingstaken: "Big Brother is watching you!"

Binnenlandmaa 24, 11:30
De gemeente Deventer heeft plannen om drones in te zetten voor handhavingstaken. Deze drones zullen bijvoorbeeld worden gebruikt om bouwwerkzaamheden te controleren en illegale houtkap in de natuur te detecteren. Burgemeester Ron König zegt dat dit een efficiënte en effectieve manier is om toezicht te houden, zonder dat er stijgers gebouwd moeten worden of hoogwerkers gehuurd moeten worden.
Critici hebben bezwaren tegen deze plannen en spreken van 'Big Brother'-praktijken. König verdedigt de inzet van drones echter door te benadrukken dat er geen filmpjes worden gemaakt en niemand herkenbaar in beeld komt. Daarnaast zijn er duidelijke regels waar de gemeente zich aan moet houden en houdt de Autoriteit Persoonsgegevens hierop toezicht.
Privacywaakhond Privacy First is kritisch en wijst erop dat er al jaarlijks gedetailleerde luchtfoto's worden gemaakt door een samenwerkingsverband van gemeenten en andere overheden. Volgens hen zijn drones daarom helemaal niet nodig en bovendien duurder.
König weerlegt dit door te stellen dat drones een efficiënter middel zijn om sneller te kunnen handhaven wanneer er een handhavingsverzoek is. Visman van Privacy First vindt dit argument onzin en zegt dat de gemeente gewoon kan aanbellen en kijken wanneer er een verdenking is.
De discussie rondom de inzet van drones voor handhaving heeft ook de aandacht van BBB-leidster Caroline van der Plas. Het Tweede Kamerlid schrijft op twitter: “Big Brother is watching you”. Van der Plas was eerder wel voorstander van het inzetten van drones door boeren om hun eigen perceel in kaart te brengen. “een overheid die burgers in de gaten houdt met een drone is wel wat anders dan je eigen perceel in kaart te brengen voor je eigen teeltdoeleinden of je koeien in de wei filmen.”
Vooralsnog lijkt de gemeente Deventer vastberaden om deze technologie in te gaan zetten om toezicht te houden op bouwwerkzaamheden en natuurbeheer.
Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten