mark rutte minister president 9o1a6826

Premier Rutte roept top kabinet bijeen voor crisisberaad over verkiezingsdreun en onvrede in het land

Politiekmrt 24 2023, 10:30
Premier Rutte heeft een spoedbijeenkomst van de top van het kabinet bijeengeroepen om de verkiezingsuitslag en de onvrede in het land te bespreken. Dit meldt de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) aan De Telegraaf. De bijeenkomst zal waarschijnlijk plaatsvinden op het ministerie van Algemene Zaken en zal onder meer gaan over de overwinning van de BoerBurgerBeweging (BBB) tijdens de Provinciale Statenverkiezingen en de onrust in de coalitie.
Sinds de verkiezingen rommelt het in de coalitie en vooral de CDA en D66 vallen elkaar bijna dagelijks aan. De VVD, de partij van Mark Rutte, houdt zich opvallend stil. De coalitiepartijen steggelen vooral over het stikstofbeleid, waarbij vooral de datum om stikstofdoelen te bereiken onderwerp van discussie is. Ook over asiel en migratie zijn de partijen het oneens.
Critici hebben zich uitgesproken over de onzichtbaarheid van Rutte sinds de overwinning van BBB. Het speciaal ingelaste crisisberaad is dan ook van groot belang om de onrust in de coalitie te beteugelen en de koers voor de komende tijd te bepalen.
De verkiezingsuitslag is een dreun voor de coalitie, die haar meerderheid in de Eerste Kamer kwijtraakt. BBB wist als nieuwkomer meteen zeventien zetels te bemachtigen. Dat is natuurlijk een ongekend historisch resultaat. Dit kan je als coalitie natuurlijk niet te negeren alleen lijkt de partij voor Nederlandhaters, D66, dit wel van plan te zijn.
(Tekst gaat verder onder deze oproep) Abonneer je op de gloednieuwe-nieuwsbrief van onze hoofdredacteur. Als je je gratis aanmeldt krijg je dagelijks een mooie column in je mail-doosje over een onderwerp dat we hier op DDS niet kunnen behandelen op die manier (vanwege Big Tech). En als je denkt, goh, ik wil hem wel steunen met een klein bedragje per maand (of per jaar), dan krijg je er meerdere artikelen per dag voor terug, plus podcasts en video's. What's there not to love?!
De komende tijd zal moeten blijken of de coalitiepartijen tot een compromis kunnen komen over de kwesties waarover zij verdeeld zijn. Het is van groot belang dat zij dit doen om het vertrouwen van de kiezers terug te winnen en de stabiliteit van het kabinet te waarborgen. Veel kiezers duimen juist dat het kabinet zo snel mogelijk valt zo dat er na de zomer nieuwe Tweede Kamerverkiezingen kunnen plaatsvinden. Men is het huidige kabinetsbeleid spuugzat dat vooral gedicteerd wordt door bewoners van de grachtengordel. De EU, VN en het WEF zijn heilig verklaard en het Nederlands belang bungelt onderaan.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten