screen shot 2023 01 19 at 103655

Onvrede binnen de VVD groeit over onzichtbare Mark Rutte

Politiekmrt 24 2023, 9:40
De VVD krijgt kritiek vanuit eigen gelederen na de monsterzege van BoerBurgerBeweging (BBB) bij de recente Statenverkiezingen. Terwijl andere coalitiepartijen hun standpunten en bezorgdheid uiten, lijken de liberale parlementariërs zich stil te houden. De VVD krijgt het verwijt dat ze niet achter het CDA staan in hun oproep om een koerswijziging. Ook de afwezigheid van Mark Rutte wordt als opvallend ervaren.
Er is onrust binnen de coalitie sinds de verkiezingen, vooral het CDA en D66 vallen elkaar bijna dagelijks aan. De VVD lijkt echter weinig behoefte te hebben om te reflecteren op hun eigen nederlaag. Kamerlid Thom van Campen zegt tegen de Telegraaf dat het nu aan de provincies is om actie te ondernemen.
Erelid Hans Wiegel van de VVD vindt echter dat er tijd is voor bezinning en dat de belangrijke partijen snel de koppen bij elkaar moeten steken om de kiftende coalitie weer bijeen te brengen. Wiegel wijst daarbij specifiek naar premier Rutte, die volgens hem een belangrijke rol te vervullen heeft.
Het is opvallend dat de VVD zich stilhoudt terwijl andere coalitiepartijen wel actief zijn in het publieke debat. De partij lijkt te worstelen met de vraag hoe om te gaan met de opkomst van BBB en de druk vanuit het CDA om het kabinetsbeleid op de schop te nemen. De kritiek vanuit de eigen gelederen lijkt aan te geven dat er behoefte is aan meer leiderschap en visie binnen de VVD.
(Tekst gaat verder onder deze oproep) Abonneer je op de gloednieuwe-nieuwsbrief van onze hoofdredacteur. Als je je gratis aanmeldt krijg je dagelijks een mooie column in je mail-doosje over een onderwerp dat we hier op DDS niet kunnen behandelen op die manier (vanwege Big Tech). En als je denkt, goh, ik wil hem wel steunen met een klein bedragje per maand (of per jaar), dan krijg je er meerdere artikelen per dag voor terug, plus podcasts en video's. What's there not to love?!
Rutte lijkt gehoor te geven aan de oproep van Wiegel om het voortouw te nemen en de coalitie weer bijeen te brengen, dinsdag komt de top van het kabinet bijeen om te praten over de verkiezingsnederlaag van de coalitie. De druk op de VVD neemt toe nu steeds meer stemmen opgaan dat de coalitie drastisch moet wijzigen op het stikstof- en migratiedossier.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten