shutterstock 1903216735

Gestegen rente en hogere bouwkosten zetten Nederlandse woningbouwprojecten onder druk

Binnenlandmrt 28 2023, 20:00
Nederland kampt met een groot woningtekort, het lijkt erop dat de realisatie van grote woningbouwprojecten steeds moeilijker wordt. Volgens het AD worden dit jaar de helft minder woningen gebouwd dan in voorgaande jaren gebruikelijk was. Dit heeft verschillende oorzaken, waaronder gestegen rente, hogere bouwkosten en strengere stikstofeisen. Dit alles zorgt ervoor dat potentiële kopers afhaken, waardoor hele projecten worden afgeblazen.
De Vereniging van Nederlandse Projectontwikkeling Maatschappijen (Neprom) waarschuwt dat nieuwe projecten in gevaar komen door deze ontwikkelingen. De Neprom, waarin alle projectontwikkelaars zijn vertegenwoordigd, verwacht dat het aantal verkochte nieuwbouwwoningen in Nederland in 2023 met de helft zal gaan afnemen in vergelijking met wat in de afgelopen jaren gebruikelijk was. Dit is een dramatische terugval, aldus voorzitter Jan Fokkema.
Een belangrijke oorzaak van de problemen ligt bij de gestegen rente en hogere bouwkosten. Het bouwen van huizen is de afgelopen jaren duurder geworden door stijgende prijzen van grondstoffen, zoals hout en staal. Daarnaast is er een gebrek aan bouwmaterialen, waardoor de prijzen nog verder oplopen. Dit zorgt ervoor dat projecten vaak te duur worden voor potentiële kopers, waardoor ze afhaken en de projecten niet van de grond komen.
Daarnaast zijn er strengere stikstofeisen van kracht. Deze eisen zijn er om de natuur te beschermen, maar ze zorgen ook voor extra bureaucratie en vertraging bij het verkrijgen van vergunningen. Dit kan ervoor zorgen dat projecten langer duren dan gepland en duurder worden, waardoor ze niet meer haalbaar zijn.
Kortom, minister Hugo de Jonge maakt er ook op zijn nieuwe ministerpost weer een enorme rotzooi van. De incompetentie van de minister wordt telkens weer bevestigd. Het is te hopen dat het kabinet valt en we kunnen gaan uitkijken naar bekwame vakmensen die een ministerpost in nemen.
Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten