frederik jansen 16

Freek Jansen (FVD) wil immigratie beperken en generatiewoningen stimuleren om wooncrisis aan te pakke

Politiekmrt 08 2023, 19:00
Nederland kampt al geruime tijd met een woningcrisis en de situatie is verre van verbeterd. In 2022 bedroeg het woningtekort maar liefst 400.000 woningen en de prijzen van huizen zijn sinds 1970 twee keer zo hard gestegen als het modale inkomen. Ook zijn de huurprijzen in tien jaar tijd met ruim 26% gestegen, wat het voor veel mensen steeds moeilijker maakt om een geschikte woning te vinden. De markt is uit balans geraakt doordat de vraag naar woningen is gestegen, maar het aanbod niet is meegegroeid.
De oorzaak van deze wooncrisis ligt volgens Freek Jansen (FVD) bij het verkeerde beleid van de afgelopen jaren. ''Massale immigratie, peperduur klimaatbeleid en verdergaande Europese eenmaking hebben wachttijden gecreëerd, woningbouw bemoeilijkt en beleggingen in vastgoed en steeds hogere hypotheken gestimuleerd,'' aldus Jansen.
Om de wooncrisis op te lossen, pleit Freek Jansen voor verschillende maatregelen. ''Zo wil FVD de immigratie inperken en actieve remigratie bevorderen, waardoor er woningen vrijkomen. Daarnaast willen we snel nieuwe woningen bouwen, met name in het middensegment. Ook willen we maximaal 30% sociale huurwoningen, aandacht voor kleinschalige bouw en inpassing en vereenvoudigen van het transformeren van woningen en ombouw van kantoorpanden. Daarnaast willen we stoppen met het verdelen van statushouders/asielzoekers over gemeenten en voorrang op woningen,'' zegt Freek Jansen.
Jansen wil ook het eigenwoningbezit stimuleren door corporaties aan te sporen aan huurders te verkopen en het stoppen van onnodige duurzaamheidseisen die de prijzen opdrijven. "Ook subsidies voor "verduurzaming" moeten volgens FVD worden gestopt, aangezien deze uiteindelijk toch moeten worden opgebracht door de belastingbetaler,'' Freek Jansen.
Tot slot pleit Jansen voor het stoppen van verdere afbouw van hypotheekrenteaftrek en het afschaffen van de villataks. ''De overheid mag huiseigenaren ook niet dwingen om zonnepanelen op hun dak te zetten en gemeenten mogen bij nieuwbouwprojecten voorrang geven aan mensen die in die gemeente geworteld zijn,'' zegt Freek Jansen.
Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden.
Jansen wil een aparte minister voor woningbouw en het oplossen van de woningnood, om zo de problemen op de woningmarkt effectiever aan te pakken. Of deze maatregelen ook daadwerkelijk worden uitgevoerd en of ze het gewenste effect zullen hebben, zal de toekomst moeten uitwijzen als FVD op 15 maart goed weet te scoren.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten