Geert Wilders: 'Uitsluiten PVV door Kaag is a-democratisch. Wij willen met héle top 3 praten'

Politiekmrt 09 2023, 8:00
Dat Sigrid Kaag en haar D66 al voor de verkiezingen zelfs maar gehouden worden al een hele reeks partijen uitsluit - PVV, FVD, BVNL en zelfs BBB - vindt Geert Wilders anti-democratisch. "Sinds de vorige keer staat in ons verkiezingsprogramma," legde de PVV-leider uit bij Ongehoord Nieuws, dat de grootste drie partijen - wie het ook zijn - met elkaar moeten gaan praten." "
Je kan daar geen resultaatsverplichting van maken, want het kan niet lukken, de verschillen kunnen heel groot en onoverbrugbaar zijn. Maar je moet er wel een inspanningsverplicht van maken."
Daarom zal de PVV, anders dan D66, in de provincies steeds weer aandringen op gesprekken met de top 3 grootste partijen. "Niet omdat we die partijen zo leuk vinden," ging Wilders verder, "maar omdat dat democratie is. Want wat mevrouw Kaag doet is heel a-democratisch."
Sterker nog, ging hij verder, Kaags uitspraken dat ze van tevoren al partijen uitsluit "is een belediging voor de kiezer... Dat kan je voorkomen door te zeggen: we gaan gewoon met de grootste drie partijen praten."
Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden.
Je zou daar natuurlijk tegen in kunnen brengen dat dit gemakkelijk is voor Wilders om te zeggen aangezien steun voor D66 in elkaar is gestort volgens alle peilingen. De kans dat D66 in de top 3 zit in veel provincies en/of landelijk is minimaal. 
Dat klopt. Maar daar staat tegenover dat de PVV dit standpunt bij de vorige verkiezingen al huldigde; toen werd D66 na een grote campagne van de NPO de nummer twee van het land. En ja, dat dit zou gebeuren lag al wel voor de hand. Wilders en zijn partij zijn dus terdege principieel bezig.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten