binnenhof gf84a7411d 1920

Peiling Maurice de Hond: FVD zit in DE LIFT

Politiekmrt 05 2023, 16:35
Volgens de recente peilingen van Maurice de Hond zit Forum voor Democratie in de lift, de partij van Thierry Baudet is weer gestegen en staat nu op 3 zetels voor in de Eerste Kamer in de peilingen. De PVV doet het ook heel goed en maakt met name kans op een goede uitslag in het zuiden van het land, waar de partij historisch sterke banden mee heeft.
De vier regeringspartijen verliezen een fors deel van hun kiezer: het CDA lijkt daar het meeste last van te krijgen, de ChristenUnie het minste. “The new kid on the block” doet het electoraal het best. Dit keer is dat de BBB of eigenlijk beter gezegd Caroline van der Plas. In vrijwel alle gemeenten in het Noorden en Oosten van het land is deze partij het grootst. Of BBB bij de totaaluitslag in de buurt kan komen van de VVD hangt met name af van de uitslag van BBB in het Westen van het land ten opzichte van de VVD, zegt De Hond. Wat dat voor verschil gaat maken voor de toekomst van de boeren? Bar weinig. Maar hé, het marionettenspel is zo leuk. Toch?
De opkomst bij de Provinciale Statenverkiezing is volgens de Hond normaliter rond een derde lager dan bij de Tweede Kamerverkiezing, maar dat gebeurt niet in even grote mate bij de afzonderlijke partijen. Kiezers die twijfelen aan de partij van hun voorkeur zijn minder enthousiast wat kan mogelijk zorgen voor een onverwachte einduitslag. Partijen zoals FVD hebben namelijk een trouwe, sterke achterban en kan daarom om die reden nog wel eens gaan verrassen.
'De linkse wolk' staat op een kleine winst in de peilingen van de Hond, de partij van Kaag (D66) blijft gelijk. BVNL wordt gek genoeg opnieuw niet meegenomen in de peilingen terwijl de partij van van Haga wel in verschillende provincies mee doet met de verkiezingen. Misschien dat die partij volgens De Hond niet genoeg stemmen gaat halen om een rol te kunnen spelen.
Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden.
Wat FVD betreft: die partij zit dus in de lift. Van twee virtuele Eerste Kamerzetels naar drie. Wij roepen nu al een paar weken dat FVD 'gewoon' gaat uitkomen op 3 a 4 (met een grote kans op 4) zetels aldaar. Het heeft er alle schijn van dat het die kant inderdaad opgaat.
Gelukkig maar. Want dat zou FVD écht een sterke middenpartij maken... en dus een partij die niet meer weg te denken is uit het politieke speelveld.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten