shutterstock 2310033445

Hart voor Den Haag komt met keihard plan tegen de ecoterroristische acties van Extinction Rebellion

Binnenlandsep 27 2023, 9:25
Terwijl de meeste Nederlanders hun dagelijkse leven proberen te leiden en zich zorgen maken over de echte problemen die spelen in onze samenleving, hebben de leden van Extinction Rebellion (XR) besloten om de A12 maar liefst 17 dagen lang te blokkeren. Het ziet er niet naar uit deze kansloze acties snel zullen eindigen. Het heeft geleid tot verkeerschaos, overlast en verspilling van waardevolle politiecapaciteit. Maar Hart voor Den Haag heeft er genoeg van. De grootste partij in de stad heeft nu een uitgebreid tienpuntenplan gepresenteerd om deze schandelijke blokkades een halt toe te roepen.
"Het is absoluut onbegrijpelijk dat deze zogenaamde 'klimaatactivisten' onze stad kunnen gijzelen en daarbij de hulpdiensten van hun eigenlijke taken afhouden," zegt raadslid Rachid Guernaoui van Hart voor Den Haag. Hij heeft een duidelijke boodschap voor de XR: "Stop met het veroorzaken van chaos en begin met respect te tonen voor de rechtsstaat en de burgers van deze stad."
Het is niet alleen de verstoring van het dagelijkse leven die Guernaoui en zijn partij woedend maakt. Het is ook het feit dat de burgemeester en de politie tot nu toe vrij laks zijn geweest in hun reactie op deze illegale activiteiten. Dit, ondanks het feit dat de burgemeester de XR-blokkades keer op keer heeft verboden.
Het tienpuntenplan van Hart voor Den Haag is direct en compromisloos. Het begint met een oproep tot snelle en harde actie tegen illegale wegblokkades, waaronder de inzet van de Mobile Eenheid, paarden en honden. Er wordt ook opgeroepen tot een veel agressiever gebruik van het waterkanon om deze demonstranten te verdrijven.
Maar het plan gaat nog verder. Hart voor Den Haag wil ook dat de kosten van deze blokkades worden verhaald op de gearresteerde blokkeerders en op Extinction Rebellion als organisatie. Ze pleiten ook voor een meer proactieve juridische aanpak, waarbij alle mogelijkheden worden onderzocht om deze activisten voor het gerecht te brengen. Lees hieronder het hele tienpunten plan:
1. Treed sneller en harder op bij illegale wegblokkades: Grijp direct in als aanhangers van Extinction Rebellion de A12 opgaan. Zet de Mobile Eenheid in, samen met paarden en honden, zodat de blokkeerders niet de mogelijkheid krijgen om de weg op te gaan om zich vast te plakken. Deze inzet heeft ook een preventieve werking.
2. Niet sproeien maar keihard spuiten: Zet het waterkanon veel harder. Nu wordt het waterkanon alleen gebruikt om de blokkeerders nat te maken. Door een veel hardere straal te gebruiken kan de weg veel sneller worden vrijgemaakt.
3. Pas de Wet Maatregelen bestrijding voetbalvandalisme en ernstige overlast (Wet MBVEO) per direct toe. Deze wet geeft burgemeesters, officieren van justitie en strafrechters bevoegdheden om op te treden als de openbare orde en veiligheid in het geding komen. Op grond van artikel 172a Gemeentewet kan de burgemeester bij een verstoring van de openbare orde een gebiedsverbod, groepsverbod of meldplicht opleggen.
4. Verhaal en communiceer de kosten: Verhaal alle kosten die gemaakt worden om de illegale blokkades te verhelpen op gearresteerde blokkeerders en op Extinction Rebbellion. Publiceer dagelijks de kosten van het tegengaan en voorkomen van de illegale blokkade.
5. Registreer alle arrestanten: De politie gaf onlangs aan dat blokkeerders die worden weggevoerd niet worden geregistreerd. Het Openbaar Ministerie gaf aan dat er geen mogelijkheid was om herhaaldelijk meedoen aan een illegale blokkade te vervolgen indien blokkeerders niet worden vervolgd. Daarom is het noodzakelijk dat alle blokkeerders die worden afgevoerd worden geregistreerd zodat het OM kan overgaan tot vervolging van deze recidivisten. Het kost in het begin nog meer inzet van politiemedewerkers, maar daardoor stoppen deze illegale blokkades wel. Iemand die vastzit kan immers niet meer blokkeren!
6. Verwijder direct alle aangebrachte graffiti en verhaal de kosten: De bekladde tunnelbak moet dezelfde dag worden verwijderd en alle kosten moeten verhaald worden op de daders. Om daders op heterdaad te kunnen betrappen moeten camera’s worden geïnstalleerd. Ook geldt het principe ‘was je erbij, dan ben je erbij’, waar de hele groep illegale demonstranten aansprakelijk kan worden gesteld voor de aangerichte schade.
7. Maak blokkeren onaangenaam: Het blokkeren van de A12 moet veel onaangenamer worden gemaakt.
- Bespuit de blokkeerders met waterverf; hierdoor zijn daders ook sneller in de kraag te vatten en is het principe ‘was je erbij, dan ben je erbij’, nog beter ten uitvoer te brengen;
- Gebruik een ‘mosquito’ waardoor er een hoog irritant geluid ontstaat dat zeer onaangenaam is, waardoor de blokkeerders sneller vertrekken;
- Neem de geluidsinstallatie en overige voorwerpen in beslag die als doel hebben om het politieoptreden te hinderen;
- Zet de gearresteerde blokkeerders na arrestatie en registratie voor vervolging af op een locatie die slecht bereikbaar is met OV.
8. Onderzoek en gebruik alle juridische mogelijkheden: Een dagelijkse illegale blokkade is ongekend in Nederland. Daarover is nog geen jurisprudentie. Het Openbaar Ministerie moet daarom starten met vervolgen van alle deelnemers aan deze illegale blokkades. Gezien de ernst van de acties moet ook snelrecht worden toegepast.
9. Blijf melden bij Veilig Thuis: Veel blokkeerders zijn minderjarig en er zijn ook ouders die met hun minderjarige kinderen deelnemen aan deze illegale blokkades. Door melding te doen bij Veilig Thuis kan deze organisatie in gesprek gaan met de ouders, zodat de jongeren zich niet opnieuw begeven in een onveilige situatie.
10. Communiceer harder en duidelijker: De communicatie van de burgemeester, de politie en het Openbaar Ministerie is veel te meegaand en te constructief. Daardoor voelen blokkeerders zich gesteund in hun blokkade. Door duidelijk te communiceren dat de politie harder en sneller gaat ingrijpen en het Openbaar Ministerie wel gaat vervolgen zullen veel minder mensen meedoen aan de blokkades.
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Bij DDS begrijpen we dat de aankomende Tweede Kamerverkiezingen de belangrijkste verkiezingen van ons leven zijn. Daarom gaan we er met gestrekt been in. Elke dag weer. Steun ons daarom! Doneer aan DDS en help ons te strijden voor jouw vrijheid, jouw kinderen, en jouw welvaart!
Dit alles laat zien dat Hart voor Den Haag serieus is over het beschermen van de stad en haar inwoners. Terwijl andere partijen mogelijk aarzelen om stelling te nemen tegen deze radicale groep, is Hart voor Den Haag duidelijk in hun intentie: XR's anarchie moet stoppen, en wel nu.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten