14964142573 3113f27c0d c

Heel sterk! Gemeente Hoorn WEIGERT 'sorry' te zeggen voor slavernij

Binnenlanddec 15 2023, 17:00
In de gemeente Hoorn hebben politici meer ballen dan in Den Haag. Zij hebben namelijk besloten vandaag dat ze geen excuses gaan aanbieden voor de slavernij - en nee, ze gaan de "eigen rol" in "de slavernij" ook niet onderzoeken. Heel goed!
De lokale fracties van PvdA en D66 dienden een motie in om excuus te maken voor de slavernij en om de rol van Hoorn in de slavernij "te onderzoeken." Gelukkig werd die motie alleen maar gesteund door GroenLinks, de ChristenUnie en Sociaal Hoorn.
Dit betekent dat de motie niet kon rekenen op een meerderheid. Slechts 14 van de 35 raadsleden waren voor. 21 vonden het knettergek en wilden niets te maken hebben met zoveel zelfhaat.
Eerder werd dit jaar een onderzoek naar de rol van Hoorn in de slavernij bekendgemaakt. De onderzoekers schreven daarin onder meer: "Als een van de weinige steden die vertegenwoordigd waren in de VOC en WIC, was Hoorn sterk bij het Nederlandse systeem van slavernij betrokken."
Blabla. Huilhuil. Gezeikgezeik.
Slavernij is door élke beschaving gebruikt - en zelfs door iedere maatschappij die verdomd moeilijk te kwalificeren is als "beschaving." In Afrika, Zuid-Amerika voor de blanken er kwam, Noord-Amerika voor de blanken er kwamen, Europa, Azië... Het Midden-Oosten (technisch in Azië, maar ik noem het even apart). Misschien niet in Australië (dat weet ik niet), maar daar woonde bijna dan ook niemand (en ook nog eens alleen mensen van dezelfde groep).
De oude Grieken, de oude Romeinen, de oude Japanners, de oude Chinezen, de Hindoes, de Arabische moslims, de Arabieren vóór de opkomst van de Islam, Christelijk Europa en Amerika, de koninkrijken en stammen in Afrika, de Israëliërs én de volkeren die ze versloegen... we kunnen ze rustig allemaal opnoemen. Stuk voor stuk maakten ze zich schuldig aan het fenomeen slavernij.
Maar weet je waar wij in Europa wel trots op kunnen zijn? Wij waren één van de eersten - zo niet dé eersten - die de slavernij hebben afgeschaft. Gek, maar daar hoor je die BLM'ers nooit over.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten