dh 10144 hugo de jonge

Demissionair kabinet in crisis: De Jonge's frontale aanval op Rutte

Politiekdec 15 2023, 18:00
In het immer chaotische landschap van de Haagse politiek, waar het ene schandaal nog niet is uitgedoofd of het volgende dient zich al aan, hebben we nu een nieuw staatsrechtelijk spektakel: Hugo de Jonge die Mark Rutte ferm tegen spreekt. 'Dat is echt niet zo', zegt de Jonge over Ruttes uitspraak dat het staatsrechtelijk gezien niet raar is om invloed uit te oefenen op de Eerste Kamer valt er te lezen op de Telegraafwebsite. Welkom in het staatsrechtelijke apenkooien van de Nederlandse politiek!
Het begon allemaal met de VVD, die deze week in de Tweede Kamer een motie indiende om te voorkomen dat de wet die asielzoekers moet spreiden over gemeenten door de Eerste Kamer wordt behandeld. Staatsrechtelijk onverstandig? Jazeker, volgens minister Hugo de Jonge van het CDA, die als demissionair minister van Binnenlandse Zaken verantwoordelijk is voor het staatsrecht. Hij bestempelt de gang van zaken als 'staatsrechtelijk vandalisme'.
Maar wacht, er is meer. D66-leider Rob Jetten doet er nog een schepje bovenop en spreekt van 'staatsrechtelijk vandalisme', waarvan de 'scherven moeten worden opgeraapt'. Wat een dramatiek! En dan hebben we Justitie-minister Dilan Yesilgöz van de VVD die vindt dat haar D66-collega 'iets te dramatisch' doet. Alsof we in een politieke soap zijn beland waarin iedereen zijn eigen script lijkt te volgen.
Laten we even een stap terug doen. Waar gaat dit nou echt over? De asielinstroom in Nederland en de spreiding van asielzoekers over gemeenten. Een onderwerp dat, laten we eerlijk zijn, om een serieuze en doordachte aanpak vraagt. Maar in plaats daarvan krijgen we een staatsrechtelijke show, compleet met botsingen, beschuldigingen en politiek theater van een demissionair kabinet dat politiek op zijn eind loopt.
De Jonge's kritiek op Rutte toont aan dat er binnen het demissionaire kabinet serieuze meningsverschillen zijn over hoe we met onze wetgeving en democratische processen omgaan. Dit is geen klein bier; het gaat over de fundamenten van onze rechtsstaat. Moeten we ons zorgen maken? Absoluut. De manier waarop onze leiders met staatsrecht omgaan, weerspiegelt hoe ze denken over de democratie zelf. Na 13 jaar Rutte weten we inmiddels ook niet beter.
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Bij DDS zijn we he-le-maal klaar met al die hypocriete mafketels van het partijkartel. Ze klagen maar over de 'Grondwet,' terwijl juist ZIJ de afgelopen jaren de grondrechten van Nederlanders op grote schaal hebben geschonden. Denk jij daar net zo over? Steun ons dan! Doneer aan DDS via BackMe en help ons een vuist te maken tegen dat belachelijke kartel.
In plaats van zich te concentreren op het oplossen van de echte problemen – zoals de asielinstroom, de woningnood, en energiearmoede – lijkt het erop dat onze politieke leiders meer geïnteresseerd zijn in het spelen van staatsrechtelijke spelletjes. Het is hoog tijd dat ze hun act samen krijgen en zich richten op wat echt belangrijk is voor het Nederlandse volk. Tot die tijd blijven we achter met een politiek circus dat meer weg heeft van een staatsrechtelijke apenkooi dan van serieus bestuur. Het is te hopen dat de formatie voor het nieuwe kabinet vlot verloopt.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten