shutterstock 2175666169

Hugo de Jonge beschuldigd van het ruïneren van de Nederlandse woningmarkt

Politieknov 30 2023, 15:00
De woningmarkt is een slagveld en de voormalige minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Hugo de Jonge (CDA), is de hoofdschuldige. Dat zegt niemand minder dan de voormalige directeur van het Centraal Planbureau (CPB), Coen Teulings. Volgens hem heeft de roekeloze politieke bemoeienis van De Jonge met de woningmarkt een verwoestend effect gehad op investeerders en ontwikkelaars van woningen. Dat is natuurlijk niet gek alles wat de demissionair minister Hugo de Jonge voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening aanraakt veranderd in een puinhoop.
Teulings, die nu een gezaghebbende hoogleraar is, beschuldigt De Jonge in de Telegraaf van het berokkenen van ernstige schade aan de reputatie van de Nederlandse overheid. Beleggers, zowel binnenlandse als internationale, zijn volgens hem nu uiterst terughoudend om hun kapitaal te investeren in Nederlandse woningen. Het is een openlijke schande!
Het is ongelooflijk dat De Jonge zo onnadenkend, zo nonchalant, zomaar tussenbeide kan komen in de markt, vooral met zijn rampzalige Wet betaalbare huur. "Dit is een strijd die hij en zijn linkse collega's niet kunnen winnen", luidt het stevige oordeel van Teulings. "Hij heeft werkelijk een ramp aangericht."
In plaats van het stimuleren van investeerders om het enorme woningtekort in ons land aan te pakken, heeft De Jonge ze met zijn kortzichtige beleid als het ware de deur gewezen. En het is niet zomaar een deur: de economische gevolgen van zijn handelen zullen we nog vele jaren voelen.
"We spreken over een financieringsbehoefte van maar liefst 300 miljard euro," zegt Teulings. "Het is een ongelooflijke som geld, en het is duidelijk dat een kleine overheidssubsidie hiervoor ontoereikend zal zijn. Wie zal dit betalen? De rekening gaat naar de bewoners, zowel kopers als huurders."
Dit is weer een klassiek voorbeeld van de falende aanpak van de linkse politiek. Grootscheepse politieke inmenging, ontmoediging van de vrije markt en nul begrip voor basisprincipes van economisch beleid zijn hoe zij ons land regeren. Dankzij hun politieke spelletjes zitten gewone burgers nu met een onbetaalbare huizenmarkt. Dank je wel, Hugo de Jonge en co.!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten