pieter omtzigt 9o1a6912

Filmpje! Pieter Omtzigt wil Oekraïne onbeperkt blijven steunen: 'Je denkt toch niet dat Poetin afblijft van Estland en Letland?'

Politieknov 30 2023, 16:00
Oh? Pieter Omtzigt wil dat Nederland Oekraïne blijft steunen. Niet alleen moreel, maar ook militair en financieel. Waarom? Omdat Rusland verslagen moet worden. Want als dat niet gebeurt, zegt hij, gaat Poetin Estland, Letland en Litouwen ook veroveren. Heus waar!
De oorlog tussen Oekraïne en Rusland is overduidelijk een oorlog tussen specifiek die twee staten. Het is begonnen, onder meer, omdat Rusland wil dat Oekraïne geen lid wordt van de NAVO. Dat was eigenlijk waarom het allemaal losging uiteindelijk na jaren van onrust.
Maar volgens Omtzigt is het slechts de eerste Poetin-oorlog in een lange reeks als 'we' er nu niet voor zorgen dat Oekraïne de strijd wint. "Je dacht toch niet dat als Poetin een stuk van Oekraïne heeft, dat hij daarna zegt dat hij van Estland, Letland en Litouwen afblijft?" herhaalde Omtzigt gisteravond bij Op1 het talking point van de oorlogshaviken in met name Amerika, maar ook in ons eigen kabinet.
Dit is dus echt totaal belachelijk. Litouwen, Letland en Estland zijn al lid van de NAVO. Poetin kon Oekraïne binnenvallen omdat dat land nog geen lid was. Sterker nog, hoewel er hardop gezegd werd dat de NAVO en Oekraïne uiteindelijk wel wilden samenwerken, het proces om hiervoor te zorgen was nog niet eens begonnen.
Bij Estland, Letland en Litouwen ligt dat heel anders. Dat zijn NAVO-landen. Poetin weet als geen ander dat als hij Russische troepen de grenzen bij die landen over stuurt, dat er dan direct een nieuwe wereldoorlog uitbreekt, waarbij ook massavernietigingswapens gebruikt gaan worden. Ik begrijp dat mensen net doen alsof Poetin een tweede Hitler is - knettergek, zeg maar - maar dit blijkt nergens uit. Sterker nog, Poetin is overduidelijk een rationele actor op het wereldtoneel.
Omtzigt weet bovenstaande natuurlijk ook. Dat hij vervolgens toch de mantra's herhaalt van de politici die willen dat de oorlog in Oekraïne jaren en jaren en nog eens jaren duurt (en waarbij honderdduizenden, mogelijk miljoenen Oekraïeners om het leven komen) zegt héél veel over hem. Tel daarbij op dat hij gisteravond bij Op1 óók zei dat hij niet wil regeren met de PVV en je kunt alleen maar concluderen dat deze man 100 procent kartel is.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten