jan paternotte d66 9o1a6636

Het Nieuwe Briefje van Jan: Jan Paternotte en Sigrid Kaag moeten het ontgelden

Binnenlandjul 22 2023, 13:00
In zijn meest recente 'Briefje van Jan', neemt Jan Dijkgraaf geen blad voor de mond als het gaat om D66'er Bas Paternotte. Na een Twitter-uitbarsting van Paternotte over de PVV, werd hij door Geert Wilders ontmaskerd als een hypocriet.
Het begon allemaal toen Paternotte, in een poging om zijn partij te verdedigen tegen de aanvallen van Wilders, een reeks beledigingen op Twitter plaatste. Wilders, echter, liet dit niet over zijn kant gaan. Hij onthulde dat Paternotte hem de dag voor het Kamerdebat, waarin Mark Rutte aankondigde dat hij zou stoppen als premier na de volgende verkiezingen, had opgebeld en gesmeekt om een motie van wantrouwen in te dienen tegen Rutte. Dit deed Paternotte om zelf niet de handen vuil te hoeven maken, aangezien D66 in de coalitie zit met Rutte en hem niet openlijk wilde verraden.
Dijkgraaf maakt in zijn briefje duidelijk dat hij denkt dat deze actie D66 nog weleens problemen kan opleveren. Hij wijst erop dat Sigrid Kaag, de leider van D66, aspiraties heeft om eurocommissaris te worden. Dit zou echter betekenen dat ze voorgedragen moet worden door het kabinet, iets wat onwaarschijnlijk lijkt gezien de recente onthullingen over Paternotte's acties.
"Het laat namelijk zien wat een smerig politiek spelletje D66 in het weekend na de val van het kabinet speelde om Mark Rutte uit het Torentje te verjagen. Ongetwijfeld met medeweten van de grote baas," schrijft Dijkgraaf. Hij suggereert dat Kaag hoopt om Nederland, een land waar ze volgens hem op neerkijkt, te kunnen ontvluchten door Eurocommissaris te worden op de plek die Frans Timmermans eind augustus achterlaat.
Dijkgraaf eindigt zijn briefje met een oproep aan Wilders om de telefoongegevens te publiceren die bewijzen dat Paternotte hem inderdaad heeft gebeld. Dit zou helpen om D66 bij de komende verkiezingen af te straffen voor wat de partij het land heeft aangedaan sinds Rutte 3.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten