hugodejonge

Horeca woedend over absurde idee verplichte coronatoegangsbewijzen van De Jonge: 'Beleid niet meer uit te leggen'

Binnenlandsep 03 2021, 21:00
Coronaminister Hugo de Jonge nam "bewust" de beslissing om het idee voor coronatoegangsbewijzen nu al te opperen, maar de reacties zijn nu al zeer negatief. Robèr Willemsen, landelijk voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland (KHN), is woedend. "De zoveelste wispelturige beleidskeuze van minister De Jonge", stelt hij.
Het is nu al overduidelijk dat er zeer weinig draagvlak is voor het plan van Hugo de Jonge voor coronatoegangsbewijzen. Hij wil het voor zo'n beetje iedere sector verplicht gaan stellen, terwijl het logischer zou zijn om de coronamaatregelen juist te gaan versoepelen.
Los van dat het volkomen belachelijk is om zo'n systeem op te gaan leggen aan vrijwel de héle maatschappij, is het volkomen onpraktisch. Het zou namelijk betekenen dat iedere horecazaak van enig formaat een scansysteem paraat zou moeten hebben. Nou kan dat redelijk worden opgelost met smartphones en QR-apps, maar het levert overal vertraging op.
Ab Osterhaus laat weten dat elke maatregel die bijdraagt aan het beteugelen van verspreiding van het coronavirus wenselijk is. "Zeker als die wordt gedragen door de samenleving", zegt de viroloog tegen De Telegraaf. Osterhaus kijkt puur vanuit het perspectief van een viroloog. Als de hele maatschappij het oké vindt dat er overal stalen balken voor de deur worden geplaatst, dan is hij content. Dat houdt namelijk de verspreiding van het coronavirus prima tegen.
Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
Zowel Osterhaus als De Jonge houden totaal geen rekening met proportionaliteit. Dit idee van coronatoegangsbewijzen was misschien nog prima geweest als het in het eerste half jaar van 2020 werd geïntroduceerd. Op dat moment was er waarschijnlijk draagvlak voor. Zou iedereen nog in de veronderstelling zijn dat het tijdelijk ging zijn. En kon iedereen het praktisch nut ervan inzien. Nu is dat allang niet meer het geval. De Jonge heeft gewoon afgekeken bij andere landen, meent zomaar iets in te kunnen voeren en staat vervolgens met open mond te kijken hoe iedereen weer over zijn belachelijke beleid valt.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten