51879604115 baee9d413a c

In de Telegraaf: "Voor 90 procent van de visserijvloot is het voor de kerst einde verhaal''

Binnenlandokt 20 2022, 11:23
Wierd Duk gaat voor de Telegraaf elke week het land in om schrijnende verhalen te schrijven over de stand van het land. Vandaag kwam het zieltogende bestaan van onze visserij aan bod. Urker visser Jan de Boer doet zijn relaas aan Duk. 
Jan de Boer is visserman op Urk en aan Wierd Duk vertelt hij over het zieltogende bestaan van onze visserij. „Met de huidige prijzen voor de gasolie is het, denk ik, voor 90 procent van de vloot voor de kerst einde verhaal. In landen om ons heen krijgen de vissers compensatie, wij niet,” zegt Jan de Boer. Het bestaan van onze visserijvloot staat op het spel door wanbeleid van het kabinet Rutte IV.
Het is een opsomming van allerlei zaken waarom de Nederlandse visserij naar de kelder gaat. Het komt door de steeds strengere regelgeving, de uitdijende windmolenparken op zee – met als gevolg minder visgronden –, de voortdurende strijd met milieuactivisten, nauwelijks tot geen overheidssteun, gebrek aan personeel: veel vissers zien geen perspectief meer en laten zich uitkopen.
Dit alles beschouwend is het natuurlijk heel triest om de vissersvloot zo naar de klote te zien gaan. Terwijl de visserij door de pulsvisserij goede jaren heeft gekend. Lichtere vistuigen, minder slepen, veel minder brandstofverbruik. „Vanaf dag één ging het goed. ’Zo kunnen we honderd worden op zee’, zeiden mijn zoons,” zegt de Boer.
Aan het puls vissen kwam een aan eind door het destructieve beleid van de EU. De Boer, mistroostig: „Alles weg, zomaar. En nu staan die spullen hier te rotten. Je stompt af door zo veel onrecht. Ik denk weleens: ik zal blij zijn als ik ervan af ben. Tegenwoordig lig ik in mijn kooi de toeren van de motor te tellen: oei, daar gaat-ie weer, al die dure brandstof. Wil ik dit nog? En wil ik dit mijn drie zoons aandoen? Maar ook bij hen zit het vissen in de genen. Ik vind het zo zonde voor die jongens.”
(Artikel gaat verder onder de oproep onze App te downloaden) Goed nieuws! De Dagelijkse Standaard heeft tegenwoordig een eigen App! Download onze app voor Android of voor iPhone en blijf de hele dag op de hoogste van het laatste échte nieuws en de nieuwste hard rechtse opinies. En als je de app gedownload hebt, laat dan even een review achter alsjeblieft. Het betekent een hoop voor ons!
Net als bij de boeren is het vissen voor de vissers een manier van leven. Naast hun werk, is het ook hun cultuur en identiteit. Hele generaties zijn er in groot gebracht. Dit stukje Nederlandse folklore wordt door deze saneringen kapot gemaakt. Globalisme maakt meer kapot dan ons lief is.  
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten